Hoppa till huvudinnehållet

FBK:s superlöfte ser fram emot första seniorsäsongen – i Brynäs: ”Kommer ge allt”

Publicerad:
Damian Clara i aktion under en av de första ispassen med sin nya klubb, Brynäs IF.
Damian Clara i aktion under en av de första ispassen med sin nya klubb, Brynäs IF. Foto: Brynäs IF

Han är Färjestads stora målvaktstalang som i år ska göra sin första säsong på seniornivå.

I en stor intervju med NWT berättar Damian Clara om möjligheten har får med utlåningen till Brynäs, hans förväntningar, vad han vill förbättra och hur det var att bli draftad i sommar.

I början på veckan var det dags för återsamling för de allra flesta av landets ishockeyklubbar. Det inkluderar Brynäs IF som i år har en 18-årig målvaktstalang i truppen.

Hans namn är Damian Clara.

Den unga italienaren är utlånad till Gävleklubben från Färjestad.

– Jag kom hit i söndags och vi körde igång på måndagen med ispass, säger han och fortsätter:

– Det kändes bra, jag är väldigt taggad inför säsongen. Ska bli kul att dra igång igen. Mycket nytt också då jag inte har varit här så länge. Men nu är det igång och det finns alltid något att se fram emot.

Den här sommaren har han tillbringat till stora delar i sin hemort efter lite landslagsspel med Italien direkt efter säsongen.

Men det har inte direkt varit en händelselös sommar.

I mitten på maj blev det klart med en förlängning av sitt kontrakt med Färjestad med två år. Där han nu under år ett ska få möjlighet till att spela seniorhockey.

– FBK pratade med mig efter den här säsongen och sa att de kikar på en utlåning till Hockeyallsvenskan om jag inte ska stanna ett år till i J20. Sen så hittade de ett lag vilket var jättekul, och extra roligt att det var en klubb som Brynäs. Kanske en av de bästa organisationerna nu i allsvenskan, som redan är byggt som ett SHL-lag.

”Ett otroligt ögonblick”

Efter beskedet att det var Gävle som väntade åkte han direkt dit i en vecka för att börja lära känna lagkamrater och ledare, samt kolla på lägenhet.

Därefter tillbaka till hemlandet – där han skulle få följa årets NHL-draft.

En draft där han valdes som den 60:e spelaren totalt av Anaheim Ducks.

– Jag, familj och vänner satt och kollade i gården hemma och jag blev jätteglad över hur det gick. Det var ett otroligt ögonblick som jag aldrig kommer att glömma. Det var som en dubbel överraskning då jag inte förväntade mig att bli draftad så högt upp och det av Anaheim. Så det var jättekul.

Efter det åkte 18-åringen över till västra USA för en veckas ”rookie-camp”.

– Det var roligt att se hur det funkar i Nordamerika för det är stor skillnad. Speciellt i deras mentalitet och så vidare. Jag var lite jetlaggad första dagarna men det gick bra och var roligt.

Målvaktsveteranen till stor hjälp

Nu väntar målvaktstalangens första säsong på seniornivå. Förutom sina två matcher med BIK Karlskoga förra säsongen, där han gjorde en otrolig blixtdebut mot Björklöven, har han bara spelat juniorhockey i Färjestads och Salzburgs organisationer.

– Jag tror att jag måste ta ett stort steg den här säsongen. Men då är det bra att tävla på en sådan hög nivå varje dag i den professionella miljön som är här. Sen kan man aldrig riktigt veta innan man tar ett steg om man är 100 procent redo. Det kan vara lite svårt och du måste anpassa dig efter nivån som är. Men jag känner mig bra just nu ute på isen och det är en viktig och bra känsla för mig.

Damian Clara i hans nya färger och utrustning han kommer att spela i under året.
Damian Clara i hans nya färger och utrustning han kommer att spela i under året. Foto: Brynäs IF

Som målvaktskollega kommer Clara att ha veteranen Anders Lindbäck. 35-åringen har sju säsonger i Nordamerika bakom sig och har varit en toppmålvakt ute i Europa innan han förra säsongen vände hem till Sverige igen.

Han är en person målvaktstalangen tror kommer vara till stor hjälp.

– Den andra som ringde mig efter jag blev klar var Anders. Han är en riktigt snäll och rolig person som jag tror att jag kommer klicka med utanför isen. Sen, såklart, har han en väldigt lång och framgångsrik karriär som jag ser upp till. När jag var mindre såg jag honom spela när han var i Davos så det är roligt att vara hans lagkamrat nu.

– Sedan är vi också ganska lika som målvakter, båda är stora och har liknande spelstil så det är bra att jag kan titta och fråga hur jag ska tänka i vissa situationer. Samt hur man kan vara på en sådan hög nivå under så lång tid. En riktigt bra kunskapskälla att ha bredvid sig.

”Jag kommer ge allt”

Efter den klassiska klubbens nedflyttning är målet tydligt för Brynäs – att gå upp direkt. Det tror den 197 centimeter långa målvakten att det finns alla möjligheter till. Hur mycket han exakt kommer att spela av dessa matcher har han dock inte tänkt ut.

– Man kan aldrig förvänta sig att man ska spela exakt så många matcher och så vidare, men det är såklart att jag vill utmana om det. Ha en daglig kamp med Anders (Lindbäck) om att få stå samtidigt som jag ska ha fokus på att utvecklas. Jag kommer ge allt gällande det jag har full kontroll över.

Trots bara lite mer än ett år i Sverige gör Clara hela intervjun på svenska. Ett tecken på hans personlighet utanför isen där han beskrivs som mogen, driven och målmedveten.

På isen beskrivs han av Färjestads målvaktstränare, Maciej ”Masken” Szwoch, som en skridskoskicklig målvakt som är balanserad mellan den atletiska och tekniska delen av målvaktsspelet.

Gällande vad han själv vill utveckla så är det framförallt jämnheten i spelet.

– Jag vill bli en ännu mer professionell målvakt med allt jag gör på och utanför isen. Ha vanor som jag gör varje dag så jag blir konsekvent i min nivå och inte är så mycket upp och ner. Det är också viktigt för laget, att när jag får chansen så är jag redo och konsekvent i mina prestationer.

I och med att kontraktet med FBK är skrivet på två år kommer han sannolikt nästa år att återvända till Karlstad.

Och det till en kamp om att ta en av de två målvaktsspadarna.

– Det är min personliga målsättning att ta en plats. Och för att komma dit känner jag att det inte kunde bli bättre med möjligheten jag får här i Brynäs. Så jag är jätteglad över det och att det har börjat bra.

Faktaruta:

Namn: Damian Clara

Ålder: 18

Födelseort: Brunico, Italien

Språk: Italienska, Tyska, Engelska och Svenska

Svenska favoriträtten: Raggmunk

Favoritfilm: Rocky-serien

Anledning till tröjnummer 20 i Brynäs: Ingen särskild anledning, det är ett gammalt klassiskt målvaktsnummer.

Tankar om Färjestad i år: Jag ska följa dem hela säsongen såklart. Och jag tror att de i år igen har ett riktigt bra lag som spelar för guld, som de har gjort den tiden jag har haft koll på dem. Så det kommer bli kul att se vad de kommer att göra.

Artikeltaggar

Anaheim DucksAnders LindbäckBrynäs IFDamian ClaraFärjestadFärjestad BK HerrHockeyallsvenskanIshockeyItalienKarriärNHL Entry DraftNordamerikaSHLSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.