Hoppa till huvudinnehållet

Tungt SD-avhopp: ”SD Forshaga-Deje är som ett urspårat tåg”

Publicerad:
Ellinor Jönsson, vice ordförande för SD Forshaga-Deje, lämnar sina uppdrag. Bilden är en skärmdump från SD Forshaga-Dejes Facebooksida.
Ellinor Jönsson, vice ordförande för SD Forshaga-Deje, lämnar sina uppdrag. Bilden är en skärmdump från SD Forshaga-Dejes Facebooksida.

Ellinor Jönsson, ett av SD Forshaga-Dejes toppnamn, lämnar partiet och politiken.

– Det är ingen hemlighet att SD Forshaga-Deje har haft problem länge. Jag känner att jag inte kan stå bakom deras oseriösa framfart utan jag väljer att lämna, säger hon.

Sverigedemokraternas kommunförening i Forshaga-Deje har under många år dragits med interna stridigheter. I början av sommaren lämnade sju av de förtroendevalda sina platser.

Nu väljer kommunföreningens vice ordförande Ellinor Jönsson att följa efter.

– Jag lämnar helt och hållet. Jag kan inte sitta kvar som politiskt obunden. Det går emot mina egna värderingar, säger hon.

Kan du utveckla varför du lämnar partiet?

– Jag vill inte starta ett krig. Det har vi haft nog av. Det startas bränder hela tiden, både internt i föreningen och i politiken. Det finns väldigt lite sans och förnuft i det hela. Jag kan inte stå bakom deras politiska ställning längre, svarar hon.

Lagspelare

Ellinor Jönsson säger att hon är en lagspelare och det är inte de som är kvar i styrelsen.

– Vi har tappat så många. Hälften av våra förtroendevalda har gått. När de försvann så tycker jag att det raserades helt och hållet. Vi lyckades inte hålla en linje ens, utan det är fortsatta intriger och utspel, säger hon.

Kanonval

Hon berättar att hon har kämpat för att få till en fungerande styrelse och under ett halvår skötte hon allt arbete själv.

– Det var tufft men jag lyckades under den tiden ena hela föreningen och partiet i Forshaga. Vi gjorde en kanonvalkampanj och ett kanonval. Vi ökade mest av alla kommunföreningar i Värmland i valet. Men sedan när positionerna i styrelsen och uppdragen i kommunen blev tillsatta så fungerade det inte, helt enkelt, säger hon.

Brist på ledarskap

Ellinor Jönsson säger att problemen i kommunföreningen inte bottnar i personkemi.

– För mig är det bristen på ledarskap. Det är omöjligt. Jag sa precis till en kollega att SD Forshaga-Deje är som ett urspårat tåg och jag klarar inte själv att få upp det på rälsen igen, säger hon.

Hon har meddelat sitt beslut till distriktsstyrelsen för Sverigedemokraterna och även meddelat ordförande för kommunföreningen.

Kommer vara frånvarande

Hon har också lämnat in sina avsägelser till kommunsekreteraren i Forshaga kommun. Formellt sett har hon kvar sina kommunala uppdrag men hon säger att hon inte kommer att vara närvarande vid några möten under den återstående tiden.

Ellinor Jönsson är andre vice ordförande i kommunfullmäktige, ledamot i Lärande och arbetsnämnd och i Demokratiberedning. Hon är också ersättare i Miljö- och byggnämnd.

NWT söker under dagen kommentarer av representanter för partiet på kommunal och regional nivå.

Forshaga: Strömhopp från SD:s grupp i fullmäktige – sju har hoppat avSD ger upp posten som oppositionsråd i Forshaga – ingen vill ersätta Thomas Nilsson (M)

Artikeltaggar

BränderDejeEkonomiForshagaKommunfullmäktigePolitikStyrelserSverigedemokraternaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.