Hoppa till huvudinnehållet

Stort bank id-bedrägeri – flera drabbade: ”Fem-sexsiffrigt belopp”

Publicerad:
Flera personer har drabbats av ett bank id-bedrägeri. Genrebild.
Flera personer har drabbats av ett bank id-bedrägeri. Genrebild. Foto: Oscar Olsson/TT

Flera personer i Värmland har under de senaste dygnet blivit utsatta för ett bedrägeri. Bedragarna har lyckats lura till sig stora summor pengar.

– Det rör sig om en handfull anmälare sedan igår, säger Anders Dahlman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

Metoden som bedragarna använder sig av ska enligt polisen vara en ny sådan.

De drabbade ska ha fått ett sms där det står att man beställt ett nytt bankkort. Om man vill avbeställa kortet så får man ringa ett nummer, varpå man kopplas till en support.

Supporten ska därefter ha bett personerna att logga in med bank-id för att identifiera sig själva. På så sätt har bedragarna kommit över anmälarnas konton och pengar.

– Bedragarna utger sig för att vara en av de stora bankerna vi har här i Sverige. Det rör sig om en stor summa pengar totalt, ett fem-sexsiffrigt belopp. Tyvärr är det väldigt svårt att utreda dessa brott, och vi har ingen misstänkt, säger Anders Dahlman.

Polisen vill nu varna allmänheten om bedrägerierna.

Artikeltaggar

Anders DahlmanBankerBedrägerierBrott, lag och rättVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.