Dubbelt så många värmlänningar har drabbats av fästingsmittan TBE jämfört med samma tid förra året. Och högsäsongen har precis börjat.
– Det är en oroande utveckling, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.
Merparten av Värmlands kommuner har en förhöjd förekomst av TBE enligt Folkhälsomyndighetens definition. Det gäller i Arvika, Grums, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Storfors, Sunne, Säffle och Årjäng.
Och det märks i årets statistik hos Smittskydd Värmland.
– Förra året hade vi fem fall av TBE vid den här tiden på året och 27 fall totalt under hela året. Hittills i år har vi tio fall - alltså en dubblering vid den här tidpunkten och det brukar öka under sensommaren och hösten, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.
Förra årets siffra är den högsta på många år och betydligt fler än året innan då antalet fall var 19. Att tio fall av virussjukdomen TBE, som överförs via fästingar, bekräftats hittills är oroande.
– Det är en oroande utveckling eftersom vi går in i högsäsongen för smittan nu. Fästingarna trivs när det är fuktigt och varmt samtidigt som vi rör oss mer i skog och mark för att plocka bär och svamp. Och många kommer in med husdjur som rör sig ute.
Även på infektionskliniken märker man av ökningen.
– Det kommer ju in fall varje sommar. I år var det lugnare i början när det var torrt, nu de senaste veckorna ser vi fler. Det hänger ihop med vädret och hur vi rör oss ute, säger Anders Rubensson, infektionsläkare.
Enligt Anna Skogstam är det svårt att undvika fästingsmittan i Värmland.
– TBE-fallen är spridda i hela länet, utom allra längst i norr. Hittills är det bara vuxna och inga barn som smittats.