Hoppa till huvudinnehållet

Många trender har i decennier gått i fel riktning

Publicerad:
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till Lars-Arne Sjöberg ”Sverigedemokraterna - en dagslända?” NWT 17/7.

Sverigedemokraterna – en dagslända?

Det finns mycket att motsäga i insändaren, men det som sticker ut mest är följande:

Invandring. Enligt insändaren ska inte invandringen till Sverige minska. Var finns reality checken? Hur mycket svart på vitt behöver visas på den mycket negativa trend Sverige har fått på grund av för mycket invandring? Trender har i decennier gått i fel riktning, men man har fortsatt samma invandringspolitik vilket är helt förkastligt. Inom vilka andra områden skulle man komma undan utan att göra riktiga riskanalyser?

Självklart behövs kvalificerad invandrad arbetskraft i alla länder, men det är endast liten del som kommit till landet som kan räknas dit. Vården nämns som ett exempel på områden där vi inte skulle klara oss utan invandring, men varför fungerar det då bättre i andra nordiska länder med betydligt mindre invandring? Vården i Sverige har snarare förfallit i jämförelse med andra länder, med långa vårdköer och så vidare.

Integrationen. De flesta invandrarna som kommit till Sverige kommer från kulturerna som kanske är de som skiljer sig mest från Sveriges, vilket förstås har stor inverkan på möjlighet till integration.

I internationella jämförelsedata finner man svenskar i topp vad gäller ”self expression values” (självuttrycksvärden) och svenskar är de mest sekulära, till skillnad från merparten av de nyanlända.

Att bara fortsätta med hög invandring under alla år när problemen bara har ökat är ett extremt allvarligt misstag som beslutsfattare åsamkat samhället.

Invandring av kvalificerade personer är något helt annat och nödvändigt för Sverige.

Myndighetschefer. Det skrivs om att sittande regering önskar politisera myndigheter. Sanningen är att partier försöker avpolitisera myndigheter, då det allt för länge varit just politiserat, där tjänstemän ofta haft andra agendor än den tjänst de är tillsatta att utföra, vilket det finns många exempel på.

//M.Sc.

Artikeltaggar

IntegrationInvandringJimmie ÅkessonRosenbadSamhälleSverigedemokraterna