Hoppa till huvudinnehållet

Cat and the Underdogs på brittisk punkfestival: ”Går inte att ge sig”

Publicerad:
Cat and the Underdogs. Från vänster: Fredrik Lindholm, Jale Strand, Åke Källback, Thomas Swenson och Håkan Tyresten
Cat and the Underdogs. Från vänster: Fredrik Lindholm, Jale Strand, Åke Källback, Thomas Swenson och Håkan Tyresten Foto: Torgeir Kaasa

Skivan Punk Rock Overdrive hyllas i brittisk press och nu får britterna även ta del av den äkta varan.

På fredag 4 juli gästar Karlstadsbandet Cat and the Underdogs Rebellion Festival i Blackpool, Europas största punkfestival.

Karlstadsbandet Cat and the Underdogs befinner sig nu i England för en spelning i Blackpool på Rebellion Festival under fredagen 4 augusti.

Gitarristen Åke Källback berättar att bandet blivit inbjudna att spela på festivalen som är Europas största punkfestival. Att åka till England för att spela är något han gillar skarpt.

– Jag kan erkänna att jag är något av en anglofil. Har säkert varit i England 25-30 gånger, säger han.

Förra året släppte bandet skivan Punk Rock Overdrive som fått bra recensioner i britttisk musikpress. Åke Källback tror att det delvis är därför bandet blivit inbjudna till festivalen.

– Skivan sålde slut tidigare i år och nu väntar vi på att skivan ska pressas upp på nytt, säger han.

Legendariska band

Rebellion Festival gästas i år av en mängd klassiska band som The Damned, The Exploited och U.K. Subs. Även den amerikanska artisten tillika vildskallen Henry Rollins framträder.

Cat and the Underdogs bildades för lite mer än tio år sedan och medlemmarna själva härstammar från de legendariska värmlandsbanden Avskum och Hollywood Indians. Behovet att spela musik är fortfarande starkt.

– Det går inte att ge sig med att spela om väl har börjat. Att stå på scen är ju det som är det roliga. Jag höll upp i tio år och när jag började spela igen kände jag bara: ”Aha, det var det här som behövdes för att fylla det där tomma hålet!”, säger Åke Källback.

Det är dock inte första gången Cat and the Underdogs spelar på Rebellion Festival i Blackpool.

"Vi gör det vi själva tycker är gött” - Punkpionjärer röjer än

– Vi spelade där för några år sedan men då fick vi mer eller mindre tjata oss dit. I år ska vi spela på en av de större scenerna, som tar tusen personer i publiken.

Åke Källback berättar hur de förra gången både fått en dålig speltid och fick spela på scenen närmast entrén. Ett upplägg som inte var optimalt, men som slutade i en smärre succé.

Åke Källback in a relaxed stance i replokalen. Att sluta spela musik går inte när man väl kommit in i det, säger han.
Åke Källback in a relaxed stance i replokalen. Att sluta spela musik går inte när man väl kommit in i det, säger han. Foto: Christian Dyresjö

– Det var väl mest de närmast sörjande, det vill säga några vänner och andra svenskar, i publiken när vi började. Lokalen var nästan tom. Men under spelningens gång så lockades folk in.

– På ett sätt var det bra att scenen låg nära entrén för de som gick in på området fastnade hos oss. När vi slutade spela var det nästan fullt, det var coolt, säger han och skrattar åt minnet.

Alla som hört Cat and the Underdogs live vet att publiken har en härlig stund att vänta när värmlänningarna äntrar Pavillion-scenen på fredagen.

– Scenen ligger bra till eftersom den ligger nära ”merch-stallen”, där banden säljer skivor och t-shirts och en massa grejer. Om man går förbi där och hör att det är nåt bra band som spelar så går man in och kollar liksom. Det ska bli väldigt kul, säger han.

I replokalen med kultbandet: ”Vi står fortfarande för musiken”

Artikeltaggar

AvskumBlackpoolEnglandEuropaFestivalerHenry RollinsHollywood IndiansMusikPunkRebellion FestivalRockThe DamnedThe Exploited

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.