Hoppa till huvudinnehållet

Överklagar detaljplan på Bryggudden till mark- och miljödomstolen

Publicerad:
Så här är det tänkt att det nya femvåningshuset mot Pråmkanalen på Bryggudden ska se ut. Det får ett liknande utseende som de omkringliggande husen. Nu har detaljplanen för projektet överklagats till mark- och miljödomstolen.
Så här är det tänkt att det nya femvåningshuset mot Pråmkanalen på Bryggudden ska se ut. Det får ett liknande utseende som de omkringliggande husen. Nu har detaljplanen för projektet överklagats till mark- och miljödomstolen. Foto: Illustration: Tengbom arkitekter

En bostadsrättsförening och tre privatpersoner har överklagat den nya detaljplanen för verkstadstomten på Bryggudden där ett nytt flerbostadshus planeras till mark- och miljödomstolen.

Man anser att tomten i stället bör göras om till en park.

I juni godkände stadsbyggnadsnämnden den nya detaljplanen som gör det möjligt för Hofbro fastigheter och Idun Domun Barken att riva den byggnad där Bröderna Perssons mekaniska verkstad fanns fram till 2020.

Den i dag helt kringbyggda tomten på Bryggudden mot Pråmkanalen är den sista resten av det gamla industriområdet där. De två bolagen vill bebygga den drygt 1 000 kvadratmeter stora tomten med ett femvåningshus, fyra våningar och indragen takvåning, som är tänkt att bestå av 22 bostadsrätter.

På den aktuella tomten höll Bröderna Perssons mekaniska verkstad till fram till 2020. Nu ska byggnaden ersättas av ett femvåningshus. Arkivbild.
På den aktuella tomten höll Bröderna Perssons mekaniska verkstad till fram till 2020. Nu ska byggnaden ersättas av ett femvåningshus. Arkivbild. Foto: Christer Wik

Det handlar om tvåor från dryga 60 kvadratmeter till fyror med en yta på upp till 160 kvadrat och huset planeras få ett liknande utseende som de omkringliggande flerfamiljshusen och är precis som dem ritat av Tengbom arkitekter.

Riktar kritik

Men nu har en närliggande bostadsrättsförening och tre privatpersoner överklagat den nya detaljplanen till mark- och miljödomstolen.

Bostadsrättsföreningen riktar kritik mot att kommunen inte har utrett om det finns eventuella miljögifter på den aktuella tomten och dessutom anser man att tomten i stället bör göras om till en park, något som saknas på Bryggudden.

Även två av privatpersonerna som överklagar detaljplanen anser att tomten bör förvandlas till en parkyta, en grön lunga för området som även kan fungera som lekyta för barn. Den tredje privatpersonen menar att detaljplanen har avvikelser som inte kan godtas.

Efter padelkonkursen – nu står 1 700 kvadrat tomt på Bryggudden: ”Intressenter finns”Ska göra plan för nytt flerbostadshus på BrygguddenPlanen för näst sista etappen på Bryggudden ställs utVräkiga våningen på Bryggudden – med hiss och jacuzzi: ”Känns inte som Karlstad”

Artikeltaggar

Bostad och byggenBrott, lag och rättBrygguddenDetaljplanerNiklas PerssonÖverklagandenPråmkanalenTengbom arkitekter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.