Hoppa till huvudinnehållet

Hemlig författare släpper loss katastrofvåg genom Värmland

Publicerad:
Vattnet i Klarälven släpps fritt i Ingrid Fernlöfs romandebut Våg i vandring. Vem Ingrid är förblir en gåta - hon har valt att skriva under pseudonym och bilden är en genrebild, utan koppling till författaren.
Vattnet i Klarälven släpps fritt i Ingrid Fernlöfs romandebut Våg i vandring. Vem Ingrid är förblir en gåta - hon har valt att skriva under pseudonym och bilden är en genrebild, utan koppling till författaren. Foto: JESSICA GOW / TT

Den hemlighetsfulla författaren Ingrid Fernlöf skickar iväg en förödande våg av vatten genom Klarälvdalen i sin romandebut.

– Det blev som en film i huvudet... och så skapades Våg i vandring, säger hon om sin både tänkvärda och roande katastrofskildring.

Ingrid Fernlöf – känns namnet bekant?

Troligen inte. Inte bara för att hon är en författardebutant, utan också för att Ingrid Fernlöf är ett helt nytt, påhittat namn.

– Jag tycker det har blivit för stort fokus på författarnas person och för lite fokus på berättelsen och boken. Dessutom passade det bra för ”Våg i vandring” med den här pseudonymen. Mitt förlag var inte direkt positiva till att jag använde pseudonym, men jag stod på mig, säger hon.

Gör inga bokprat

Gissningsvis tänkte förlaget på marknadsföringen.

– Men måste du som författare vända in och ut på ditt privatliv offentligt för att bli läst? Innan jag bestämde mig var det någon som gav mig rådet att ”en bra bok måste väl sälja sig själv”. Det kan säkert ta längre tid innan många upptäcker boken, utan bokprat med mera. Jag försöker skriva både underhållande och tänkvärt och hoppas att det blir så pass fängslande att läsaren rekommenderar boken för andra. Men jag har inte tänkt vara otillgänglig... vilket ju den här intervjun bevisar!

Litterärt bevandrad värmlänning

Och visst går det att ”träffas” via mejl. Meddelandena svischar fram och åter mellan oss. Författarens svar kommer snabbt, men alltför nyfikna frågor om hennes person duckar hon elegant.

Att hon är värmlänning är en god gissning som visar sig stämma. Boken är fylld av inte bara exakta och korrekta skildringar av orterna och naturen längs Klarälven, utan också av många referenser till värmländsk litteratur, inte minst Selma Lagerlöf. Själva boktiteln är hämtad från en Frödingdikt.

Romanen följer vattnets väg genom Värmland. Karta ur Ingrid Fernlöfs bok.
Romanen följer vattnets väg genom Värmland. Karta ur Ingrid Fernlöfs bok.

– Att jag är värmlänning framgår säkert av boken. Även att jag älskar vårt landskap och den värmländska kulturen! konstaterar hon.

Rakt in i betongen

Värmlandskärleken till trots är det just här hon låter katastrofen ske.

Hotet kommer uppifrån: en rymdstation störtar mot jorden, efter att en bakfull ryss missat sin uppgift på kontrollstationen.

Jordens yta är till 71 procent täckt av hav, tänker han och hoppas på det bästa, men med ett brak landar rymdskrotet i – Höljesdammen. Rakt in i betongen. En spricka uppstår, och den växer...

Höljesdammen - här vid en planerad dammöppning - blir utgångspunkten för en katastrofskildring, där en 60 meter hög flogvåd sveper genom Klarälvdalen.
Höljesdammen - här vid en planerad dammöppning - blir utgångspunkten för en katastrofskildring, där en 60 meter hög flogvåd sveper genom Klarälvdalen. Foto: Marcus Bryngelsson

Den som finner detta vara en helt osannolik intrig, får kanske tänka om: ”Rysk rymdfarkost störtar mot jorden” skrev Aftonbladet olycksbådande i en rubrik 2015.

– Det var nog nyhetsartikeln som gav mig idén om själva ramverket till historien. ”Vad skulle hända om...” Sen har idéerna växt fram. Jag började inte skriva den här boken på allvar förrän 2021, men då blev det som en film i huvudet. Och så skapades Våg i vandring, berättar hon.

Fick en film i huvudet

I boken får läsarna följa framför allt Magdalena, som arbetar på MSB och gör vad hon kan för att få såväl gubbväldet på kraftbolaget som allmänheten att förstå att en katastrof kan vara på gång.

Det visar sig vara mycket olika hur människor reagerar på nyheten att deras hem och hembygd hotas av en förödande vattenvåg.

– Ett sånt scenario och sån scen skapar ytterligheter. Det är tacksamt läge att ”skruva till” karaktärerna i boken, säger hon.

Bland dem finns bland andra ett värmländskt nättroll med många identiteter (där kan man snacka om pseudonym) som aktivt förnekar all fara och en kvinna som börjat på ny kula i livet med sina djur i en stuga i Dejetrakten i medieskugga.

Omslag till Ingrid Fernlöfs bok. Den ges ut på Lava förlag och finns även som ljudbok, inläst av Lo Kauppi, hos både Nextory och Storytel.
Omslag till Ingrid Fernlöfs bok. Den ges ut på Lava förlag och finns även som ljudbok, inläst av Lo Kauppi, hos både Nextory och Storytel.

– Ja, gällande katastrofer finns det verkligen en del att säga. Boken blev ju aktuell på ett hemskt sätt när dammen i Ukraina havererade. Då kändes det ändå mer som om det skulle kunna hända här också. All fakta och statistik kring Höljesdammen i boken är hämtat från Länsstyrelsen och alltså inte påhittad. Vi värmlänningar och svenskar i allmänhet är nog inte särskilt beredda på katastrofer av det här slaget. Invasionen av Ukraina och pandemin kan vara väckarklockor, säger Ingrid Fernlöf.

”Då skulle jag vara stolt”

Med skildringen av nättroll och sociala medie-bubblor ser hon också boken som en varningsklocka, men även en passning till media om sitt ansvar.

Jag är definitivt den optimistiska typen som tror gott om folk och att ”det fixar sig”.
”Ingrid Fernlöf” ägnar sig inte åt katastroftänkande till vardags.

– Det finns många exempel på hur olika makthavare och privatpersoner har manipulerat massorna genom påhittade sanningar. Vi har ett exempel i Ryssland nu och vi hade ett i USA för inte så länge sedan. Kan boken vara en väckarklocka för läsaren att vara lite mer vaksam, och även kanske en väckarklocka för NWT att hjälpa oss läsare med riktig information... då skulle jag vara stolt för mitt lilla bidrag!

Är du själv en person som ägnar sig åt katastroftänkande i vardagen?

– Nej, inte alls faktiskt. Jag är definitivt den optimistiska typen som tror gott om folk och att ”det fixar sig”. Kanske därför extra kul att måla upp de här bilderna och försöka fundera på konsekvenserna. Bra övning!

Mycket girl power

Av läsarreaktionerna hon fått via sociala medier har hon förstått att även många läsare fått en filmupplevelse i huvudet av boken. Även Lasse Anrell skrev i en krönika om filmpotentialen.

Vem spelar huvudrollen?

– Bra fråga! Kanske NWT kan fixa en omröstning? Boken handlar ju inte bara om en katastrof utan även om hinder och möjligheter kopplade till denna: hinder såsom övertro på digitalisering och ”fake news”, möjligheter som kapaciteten hos ambitiösa och kloka värmländska tjejer och kvinnor. Så... kanske någon lagom arg tjej, Tuva Novotny, Noomi Rapace eller Alicia Vikander? Men det känns som fantasi att svara på den frågan.

Blir det en internationell film tänkte jag på Sandra Bullock.

– Det var ett mycket bra förslag... men ändå mer fantasi!

Uppföljare på gång

Alldeles verkligt är dock att den hemliga Ingrid Fernlöf har mer på gång.

– Jag har även skrivit en andra bok med helt annan handling. Den kommer nog ut i vinter. Just nu skriver jag på uppföljaren till Våg i Vandring. Jag har fått en hel del frågor om det kommer en sådan och det gör det alltså. Den borde vara klar våren/sommaren 2024.

Artikeltaggar

BeredskapFilmerFörfattareKlarälvenLasse AnrellLitteraturMedierMSBNöje/KulturSelma LagerlöfSociala medierUkrainaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.