Hoppa till huvudinnehållet

Gnäll, skräp och föräldrarnas musiksmak irriterar bilförare under långresan

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Kommentarer om körningen och skräp i bilen är det som irriterar mest under bilresan.

– Inför sommarens långresor är det även viktigt att förarna tar hänsyn till vad passagerarna anser om körningen. Det är viktigt att det finns ett samspel mellan samtliga i bilen och alla måste kunna känna sig så trygga som möjligt, säger Sonja Forward, forskningsledare på VTI.

Gnäll och åsikter om körningen är det mest irriterande beteendet en medresenär kan ägna sig åt under en bilresa. Det har en undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av Circle K visat.

På andra plats av irriterande beteenden är nedskräpning i bilen.

– Att åsikter om körningen toppar listan förvånar inte, och inte heller att skräp i bilen hamnar högt upp. Att fjärdeplatsen tas upp av medresenärer som sitter och pratar i mobilen under resan är dock intressant, och en bra påminnelse om vår viktigaste uppgift när vi sitter i passagerarsätet – nämligen att vara ett sällskap till föraren, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K, i ett pressmeddelande.

Vilket är det mest irriterande beteende som din medresenär gör under bilresan

1. Gnäller på/har åsikter om körningen 44 %

2. Skräpar ner i bilen 30 %

3. Är en ”baksätesförare” 26 %

4. Pratar i telefon hela tiden 22 %

5. Dålig kartläsare 13 %

Circle K har även ställt frågan vilken medresenär är bästa kartläsaren.

Kompisar anses vara bäst (41 %) följt av partners (40 %) och syskon (33 %). Avsevärt färre sätter mammor (20 %) och mor-/farföräldrar (8 %) som bra eller mycket bra kartläsare.

Vad gäller musik anser svenskarna att mamma och pappa har lika ”dålig” musiksmak. 17 procent tycker att mammorna har bra musiksmak i bilen och 18 procent säger detsamma om papporna. Återigen är det kompisar (47 %) och partners (46 %) som toppar listan som de som anses ha bäst smak under bilresan. Bara fem procent uppger att mor-/farföräldrar har bra musiksmak.

– Att välja musik i bilen är inte det lättaste. Gör man en bred tolkning av siffrorna är det uppenbarligen kompisarna som är det bästa sällskapet, i alla fall när det gäller kartläsning och musiksmak. Och, glädjande nog får man väl säga, kommer ens partner också högt på listan, säger Erika Söderlund, i ett pressmeddelande.

Vilken är din favoritlåt att lyssna på under bilresan?

1. ABBA – Dancing Queen

2. Queen – Bohemian Rapsody

3. Bruce Springsteen – Born to run

4. Rammstein – Du hast

5. Veronica Maggio – Välkommen in

Pop (47 %) och rock (40 %) är de mest populära musikstilarna att lyssna på i bilen. På tredje och fjärdeplats landar schlager (15 %) och country (14 %). Barnvisor är allra minst populärt och endast en procent säger sig föredra det.

Vilken är din favoritgenre att lyssna på när du kör bil?

1. Pop 47 %

2. Rock 40 %

3. Schlager 15 %

4. Country 14 %

5. Dansband 9 %

Artikeltaggar

AbbaBruce SpringsteenCircle KKantar SifoMusikPopQueenRammsteinRockSchlagerVeronica Maggio

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.