Hoppa till huvudinnehållet

Märklig kovändning om yttrandefriheten

Publicerad:
Nu verkar plötsligt den gamla censurmetoden bokbål vara den viktigaste komponenten i yttrandefriheten, skriver Svensk censurmotståndare.
Nu verkar plötsligt den gamla censurmetoden bokbål vara den viktigaste komponenten i yttrandefriheten, skriver Svensk censurmotståndare. Foto: SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Bokbål har i hundratals år använts som en censurmetod mot yttrandefrihet. I regel har någon herre med makt använt det mot skrifter han inte accepterat och därmed velat utplåna.

Nu har vi i Sverige gjort en märklig kovändning och verkar i stället se denna censurmetod som den viktigaste komponenten i yttrandefriheten. Att dess utövande medför hot mot svenska medborgare, företag och andra intressen och till och med mot svensk säkerhetspolitik är ett pris som många verkar se som rimligt. Även regeringen ser stillatigande och passivt på från åskådarplats, något som i rådande läge verkar helt absurt och borde klassas som tjänstefel.

Krisen skulle enkelt kunna lösas med en liten ändring i ordningsstadgan, men inte ens detta vill man göra utan bara ”stärka beredskapen”. Vi kan bara hoppas att det hela inte leder till ännu mera våld och förstörelse, men risken är uppenbar. Det är verkligen dags att agera och se bokbålen för vad de är, nämligen en ovärdig censurmetod som inte hör hemma varken i Sverige eller i något annat land.

Svensk censurmotståndare

Artikeltaggar

BeredskapBöckerPolitikYttrandefrihet