Hoppa till huvudinnehållet

Man anhållen efter stor polisinsats – bostadshus utrymdes

Publicerad:
Nationella bombskyddet på plats utanför fastigheten i Åsensbruk.
Nationella bombskyddet på plats utanför fastigheten i Åsensbruk. Foto: privat

Ett misstänkt farligt föremål hittades i en bostad i Åsensbruk under tisdagskvällen. Nationella bombskyddet blev inkallade och flerfamiljshuset utrymdes. En man i 45-årsåldern är anhållen för grovt brott.

– Vi har ett fynd av ett föremål inne i en lägenhet, säger Stefan Gustafsson, presstalespersonen för polisregion Väst.

Under tisdagskvällen hittade polisen ett föremål som de misstänkte vara farligt. Föremålet hittades i en bostad i ett flerfamiljshus i Åsensbruk, Mellerud. Polisen var inne i bostaden på grund av en annan utredning som de inte vill gå in på.

Polisen kallade in NBS, Nationella bombskyddet, till platsen. De ville till en början inte gå ut med när NBS skulle genomföra kontroll av föremålet.

– Vi har ett fynd av ett föremål inne i en lägenhet. Nationella Bombskyddet är inkallade, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson för polisregion Väst.

Fastigheten utrymdes på grund av säkerhetsskäl. Det var sammanlagt tio personer skrivna på adressen som blev avspärrad.

På okänd plats utanför bostaden hittade polisen mannen som bor i bostaden där föremålet upptäcktes. De grep mannen som misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen kallade även räddningstjänst och ambulans till platsen.

Polisens tekniker är kvar på plats efter att NBS lämnat för att undersöka platsen.
Polisens tekniker är kvar på plats efter att NBS lämnat för att undersöka platsen. Foto: privat

Vid 20-tiden meddelade polisen att NBS hade undersökt föremålet och kommit fram till att föremålet i det tillstånd det befann sig i då var ofarligt. Däremot skulle NBS genomföra ytterligare undersökningar för att avgöra om föremålet hade kunnat vara farligt.

NBS:s insats på platsen var avslutad strax efter 20.00 och polisens tekniker tog då över för att undersöka brottsplatsen. Avspärrningarna kommer vara kvar under tiden som teknikerna arbetar.

Mannen som greps blev delgiven misstanke.

– Han är känd av polisen sedan tidigare, dock inte i detta sammanhang, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson för polisregion Väst.

– En man 45-årsåldern är anhållen sedan ungefär en timme tillbaka. Han är misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott samt allmänfarlig ödeläggelse, säger Karin Rosander, presstalesperson för Åklagarmyndigheten.

Beslutet togs av jouråklagaren och kommer överlämnas till ordinarie åklagare under onsdagen.

Artikeltaggar

ÅklagareÅklagarmyndighetenAllmänfarlig ödeläggelseÅsensbrukBrottBrott, lag och rättMellerud

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.