Hoppa till huvudinnehållet

BOMBEN: Förre KIBF-tränaren blir förbundskapten: ”Kommer bli väldigt spännande”

Publicerad:
Karlstads förre tränare Mattias Karlsson blir förbundskapten i Kanada. Här under ett möte mellan Pixbo och KIBF.
Karlstads förre tränare Mattias Karlsson blir förbundskapten i Kanada. Här under ett möte mellan Pixbo och KIBF. Foto: PER WIKLUND

Innebandytränaren Mattias Karlsson har fått ett nytt uppdrag.

Han blir förbundskapten – för Kanadas herrlandslag.

– Jag känner att det här kan vara något spännande och en ny utmaning inom innebandyn, säger han.

Efter Karlstad IBF damers tuffa säsong valde deras tränare, Mattias Karlsson, att kliva av.

– Jag har sagt upp mitt optionsår. Det har varit en energikrävande säsong och jag behöver fundera ett tag, sa Karlsson till NWT då.

Men nu har han funderat färdigt.

Tränarprofilen har nyligen skrivit ett avtal för att bli förbundskapten – för Kanadas herrlandslag.

– Jag har gjort det mesta inom innebandyn här. Så dök det upp att Kanada sökte tränare till både herr- och damlandslaget och jag tänkte att jag skickar in en intresseanmälan. Sedan tänkte jag inte så mycket mer på det, säger han och fortsätter:

– Men så hörde de av sig och ville ha ett möte. Och efter dessa möten hörde de för två veckor sedan av sig igen och ville att jag skulle ta över herrlandslaget. Så på den vägen är det.

Varför hoppar du på detta?

– Jag känner att det här kan vara något spännande och en ny utmaning inom innebandyn. Det är klart att Kanada inte är det bästa laget i världen, det vet både de och jag om. Men de vill fortsätta att utvecklas och få sporten att bli större. Sen att få vara förbundskapten gör ju att du får ha ett litet annat tänk. Så det blir en ny grej för mig vilket kommer bli väldigt spännande och ge en ny form av motivation.

”Jag vill inte bara bli förbundskapten”

Karlsson har skrivit på ett avtal som sträcker sig till slutet av 2024, efter VM i Malmö. Och målsättningen för landslaget som är rankat tolva är tydlig.

– De vill slå något europeiskt lag så man kan komma in på topp-tio i världen. Det blir den stora nöten att knäcka samtidigt som vi vill bygga något långsiktigt med innebandyn i landet. De börjar få till en större organisation runt lagen som kan bygga upp en bra ekonomi.

Tränarprofilen ser verkligen fram emot utmaningen som stundar och menar att det är något han kan tänka sig göra över en längre tid.

– Är det kul och man ser att det går framåt så ser jag ingen anledning till att man inte ska kunna vara kvar i flera år. Jag vill inte bara bli förbundskapten utan också hjälpa till med att bygga upp något i hela förbundet. Att vara med på en resa generellt. Det var något som jag tyckte var kittlande.

”Får försöka hitta en medelväg”

Karlsson har redan nu börjat planeringen för första samlingen i november. Men förutom samlingarna kommer han att utgå från Karlstad och göra jobbet på distans.

– Det är fördelen med att ha ett landslag att man har de vid samlingarna. Däremellan så planerar man vad man vill få ut av det. Så jag jobbar från Sverige med mitt vanliga jobb under tiden och har innebandyn på fritiden så att säga. Då har jag också kommunikation med ansvariga i förbundet och ser matcher på film för att kolla spelare.

Språket känner han inte kommer vara några problem utan snarare vilken kvalité han kan förvänta sig.

– Det som blir intressant är vilken kunskapsnivå de har, när vi samlas på det första lägret här nu. Jag får försöka hitta en medelväg mellan den innebandyn jag tänker mig att vi ska spela kontra hur bra och utbildade de är. Men det kommer bli spännande och roligt.

Artikeltaggar

InnebandyKanadaKarlstad IBFMattias Karlsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.