Hoppa till huvudinnehållet

Planerad byggstart 2026 för jätteprojektet på Färjestad

Publicerad:
I september 2022 presenterades de omfattande planerna på bland annat 700-800 nya bostäder på dagens parkeringsytor runt Löfbergs Arena, ett nytt stort p-hus, ett stadsdelscentrum och en multiarena. Nu går arbetet vidare. På bilden ses från vänster Sture Emanuelsson, Prepart projekt, Lars-Erik Olsson, City advisors, Stefan Larsson, vd Färjestad BK och Maria Frykblom, Prepart projekt. Arkivbild.
I september 2022 presenterades de omfattande planerna på bland annat 700-800 nya bostäder på dagens parkeringsytor runt Löfbergs Arena, ett nytt stort p-hus, ett stadsdelscentrum och en multiarena. Nu går arbetet vidare. På bilden ses från vänster Sture Emanuelsson, Prepart projekt, Lars-Erik Olsson, City advisors, Stefan Larsson, vd Färjestad BK och Maria Frykblom, Prepart projekt. Arkivbild. Foto: Lisa Olaison

Arbetet med att förbereda den jättelika satsningen på 700-800 nya lägenheter, ett stadsdelscentrum med butiker och service, ett stort p-hus och en multiarena på Färjestad går vidare.

– Intresset är stort och just nu tas ett planprogram fram. Vi räknar med byggstart 2026.

Det säger Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart projekt, som är det bolag som har tagit fram idéerna till de stora planerna på Färjestad som NWT kunde berätta om i september ifjol.

Tanken är att bebygga de stora parkeringsytorna runt Löfbergs arena och därmed skapa ett attraktivare område. Totalt handlar det om 700-800 nya lägenheter fördelade både på hyresrätter och bostadsrätter, varav en del placeras på dagens norra parkering alldeles intill Klarälven.

Satsning på 3 miljarder

Dagens p-platser ska i stället ersättas av ett nytt stort parkeringshus i tre plan med cirka 1 000 platser på den södra parkeringen.

I den stora satsningen som beräknas kosta cirka 3 miljarder kronor ingår även ett stadsdelscentrum med butiker, restauranger och service, bland annat en vårdcentral bredvid p-huset samt en utbyggnad av dagens Löfbergs Ice Arena (B-hallen intill Löfbergs Arena) till en multiarena med plats för 2 500-3 000 personer.

Ungefär så här är det tänkt att de nya bostäderna ska placeras. De syns i orange på skissen. Den stora gröna ytan är Färjestads travbana. Den gråa ytan är Löfbergs Arena. Bredvid till vänster ses Löfbergs Ice Arena som ska byggas ut till en multiarena. Den stora gröngråa byggnaden söder om travbanan är det nya p-huset. Arkivbild.
Ungefär så här är det tänkt att de nya bostäderna ska placeras. De syns i orange på skissen. Den stora gröna ytan är Färjestads travbana. Den gråa ytan är Löfbergs Arena. Bredvid till vänster ses Löfbergs Ice Arena som ska byggas ut till en multiarena. Den stora gröngråa byggnaden söder om travbanan är det nya p-huset. Arkivbild. Foto: Lisa Olaison

Sedan projektet som har huvudägarna Löfberg fastigheter, NWT Gruppen, Paritt och Färjestad BK och fyra mindre ägare i form av Prepart projekt, Consto fastigheter, Älvstranden fastigheter och Fläktteknik holding presenterades har förberedelsearbetet fortsatt.

Stort intresse

– Ja, Karlstads kommun jobbar med ett planprogram där de har taktpinnen och vi även ingår och nu ska det snart hållas ett möte mellan alla inblandade om hur vi går vidare rent praktiskt.

– Intresset är stort för projektet och tack vare nedgången i ekonomin och byggandet kan kommunen lägga lite mer resurser på Färjestadsprojektet, säger Maria Frykblom.

De nya lägenheterna får både en närhet till älven och arenorna, säger Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart projekt. Till vänster ser man ett exempel på hur den nya multiarenan bredvid Löfbergs Arena skulle kunna se ut. Arkivbild.
De nya lägenheterna får både en närhet till älven och arenorna, säger Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart projekt. Till vänster ser man ett exempel på hur den nya multiarenan bredvid Löfbergs Arena skulle kunna se ut. Arkivbild.

Har de lite sämre tiderna påverkat era planer?

– Nej, det har de inte. Alla bolag som ingår i satsningen är väldigt stabila och långsiktiga partners. I stället kan vi nyttja förberedelsetiden så att vi hamnar rätt när konjunkturen vänder uppåt igen om några år.

När räknar ni med byggstart för den första etappen?

– Vi siktar på 2026 och det första som kommer att byggas blir p-huset som är en förutsättning för att parkeringsplatserna ska kunna bebyggas. Hur många etapper de övriga delarna av projektet kommer att bestå av är ännu inte bestämt, säger Maria Frykblom.

Hon konstaterar att storsatsningen på Färjestad innebär omfattande förändringar för stadsdelen.

– I dag saknas det till exempel ett centrum med butiker och service där så bara det kommer att innebära mycket. Redan nu har vi flera aktörer som vill etablera dagligvaruhandel på Färjestad, säger Maria Frykblom.

Kommunalrådet Linda Larsson (S) är mycket positiv till storsatsningen på Färjestad. Arkivbild.
Kommunalrådet Linda Larsson (S) är mycket positiv till storsatsningen på Färjestad. Arkivbild. Foto: Joachim Lagercrantz

På Karlstads kommun är man mycket positiva till utvecklingen av stadsdelen.

– Vi ser jättepositivt på de här planerna som totalt sett innebär ett jättelyft för Färjestad. Det är roligt att det finns aktörer som vi genomföra så stora satsningar i Karlstad och dessutom i ett område som i dag saknar närservice.

”Viktigt med fler bostäder”

– Samtidigt är det viktigt att det byggs fler bostäder när Karlstad växer. Det gäller dock att lösa trafiksituationen längs Norra Infarten och Färjestadsvägen när det här projektet genomförs, säger kommunalrådet Linda Larsson (S).

"Just nu tar vi fram ett planprogram för området som blir klart i början av 2024", säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Tallgren (S). Arkivbild.
"Just nu tar vi fram ett planprogram för området som blir klart i början av 2024", säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Tallgren (S). Arkivbild. Foto: Joachim Lagercrantz

Hon får medhåll av kollegan Anders Tallgren (S) som även är ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Ja, det här är ett prioriterat projekt där ambitionen är att hålla ett högt tempo i planarbetet. Just nu tar vi fram ett planprogram för området som blir klart i början av 2024.

”Ett helhetsgrepp”

– Där tar vi ett helhetsgrepp för ytorna runt Löfbergs Arena där det är mycket på gång, bland annat en utbyggnad av Löfbergs Ice Arena och lite längre söderut flera nya bostadsprojekt som både Stiftelsen Karlstadshus och Karlstadhus vill genomföra.

– Därefter ska vi gå vidare med att ta fram två detaljplaner för satsningarna runt Löfbergs Arena. Det krävs eftersom det är ett så stort projekt. Dessa kommer ta drygt ett år att genomföra, säger Anders Tallgren.

Utkast för multihall

Även Färjestad BK jobbar vidare med sin del av planerna på Färjestad, det vill säga utbyggnaden av Löfbergs Ice Arena.

– Vi har tagit fram ett antal utkast för hur en hur en multiarena för sport och konserter med plats för 2 500-3 000 personer kan se ut. Detta kommer vi arbeta vidare med under detaljplaneprocessen och vi räknar med att fatta beslut om arenan om cirka 1,5 år, säger Färjestad BK:s vd Stefan Larsson.

Just nu pågår en tillbyggnad av Löfbergs arena på baksidan mot Klarälven med 5 000 kvadratmeter i fem plan. Ytorna kommer att bestå av hotell, gym och kontor.

– Allting ska stå klart i april 2024.

Färjestads nya stadsdel väcker frågor: ’’Förstår inte hur de ska få in alla’’

Artikeltaggar

Anders TallgrenBostad och byggenBostäderDetaljplanerFärjestad BK HerrFastigheterKarlstadhusKarlstads kommunLägenheterLinda LarssonLöfbergsLöfbergs ArenaLöfbergs Ice ArenaMaria FrykblomPrepartSocialdemokraternaStefan Larsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.