Hoppa till huvudinnehållet

Henrik Larsson: ”Väldigt bra SM – är mest tacksam över att min kropp samarbetar”

Publicerad:
William Trulsson, Malmö AI, Henrik Larsson, IF Göta, och Rafael Tejada De León, Ullevi FK. Värmlänningen Larsson vann SM-finalen på 200 meter på 20,74 sekunder.
William Trulsson, Malmö AI, Henrik Larsson, IF Göta, och Rafael Tejada De León, Ullevi FK. Värmlänningen Larsson vann SM-finalen på 200 meter på 20,74 sekunder. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

Henrik Larsson från IF Göta vann SM-finalen på 200 meter väldigt överlägset och klockan stannade på 20,74 sekunder vilket alltså var en bra bit från Johan Wissmans svenska rekord på 20,3.

– Det kändes helt okej. Vi hade tyvärr väldig otur med att det blev väldigt dåligt väder precis någon minut innan vi skulle springa finalen, säger Larsson om guldloppet.

På 400 meter häck plockade Götas Hanna Karlsson ett SM-silver på 58,09 sekunder, och klubbkompisen Kaiza Karlén fixade brons i längdhopp med 6,26 meter.

SM-guld för Larsson – och nytt svenskt rekord

I fredags tog Henrik Larsson SM-guld på 100 meter och i semin putsade han dessutom sitt svenska rekord till 10,13 sekunder.

I dag slog han till med ett nytt guld och den här gången på 200 meter. Den 23-årige värmlänningen från IF Göta vann finalen överlägset och klockan stannade på 20,74 sekunder.

Johan Wissman har det svenska rekordet på 20,3 från 2007 och det står sig alltså fortfarande.

Summa summarum ännu ett SM-guld till Henrik Larsson, men alltså inget svenskt rekord på 200 meter och det var inget optimalt väder på finalen i Söderhamn.

– Det kändes helt okej, säger Larsson om känslan i guldloppet och fortsätter:

– Vi hade tyvärr väldig otur med att det blev väldigt dåligt väder precis någon minut innan vi skulle springa finalen. Vinden vände så att det blev motvind och regnet kom. Det är svårt att springa ett sådant lopp och tycka att det känns superbra men med tanke på förutsättningarna var det väl helt okej.

Henrik Larssons personliga rekord på 200 meter är 20,44 vilket han slog till med på Nordiska Mästerskapen i slutet på maj. Och i SM-finalen hade han siktat inställt på Wissmans rekord på 20,3.

– Ja, exakt. Jag vet ju att jag såklart är i bra form med tanke på 100 meters-loppen i förrgår. Jag tänkte väl att jag åtminstone skulle kunna putsa min tid på 20,44 som jag satte i slutet av maj. Men det går inte att göra så mycket åt det om man inte har förutsättningarna på sin sida.

Hur summerar du SM med två guld på två grenar och ett putsat eget svenskt rekord på 100 meter?

– Ett väldigt bra SM. Jag är mest tacksam över att min kropp samarbetar. Jag är helt fri från känningar över huvud taget och känner mig bara lite så här normalsliten. Men som sagt ingen skadekänning någonstans och det är väldigt skönt att kunna känna så efter fem lopp på tre dagar.

SM-silvret i söndagens final gick till Linus Pihl, IK Lerum FI, på 21,19. Emil Johansson, Turebergs FK, kom på tredje plats med 21,22.

 Hanna Karlsson, IF Göta, fixade SM-silver på 400 meter häck. Arkivbild.
Hanna Karlsson, IF Göta, fixade SM-silver på 400 meter häck. Arkivbild. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Silver för Karlsson – brons för Karlén

SM-medalj blev det även för IF Götas Hanna Karlsson. 19-åriga Karlsson tog silvret i finalen på 400 meter häck på 58,09 sekunder. Moa Granat, Vallentuna FK, vann på 56,61 och trea blev Ebba Svantesson från Upsala IF på 59,32.

– Det känns roligt, säger Hanna Karlsson om silverpengen och berättar mer:

– Mitt mål var att ta medalj men sedan är det klart att jag ville springa snabbare. Det kändes liksom bra i kroppen och häckarna gick bra. Men man har inte alltid hundradelarna på sin sida.

Götas Kaiza Karlén tog ett SM-brons i längdhopp med 6,26 meter och klubbkompisen Emilia Kjellberg blev femma i finalen med 6,21. Maja Åskag från Råby-Rekarne FIF vann på 6,58.

– Det känns bra. Jag är skitglad för det. Att ta mästerskapsmedalj är alltid väldigt roligt, konstaterar Kaiza Karlén efter tredjeplatsen och berättar om känslorna kring resultatet 6,26:

– I dag var det inte resultatet 6,26 som kändes som en succé. Jag har haft problem med en häl de senaste veckorna och i helgen visste jag inte riktigt hur det skulle gå och så vidare. Med tanke på det och att jag slog till med 6,26 i sista hoppet vilket gav medalj så känns det som en succé. Så det är inte alltid resultatet i sig som är det viktigaste.

Kaiza Karlén från IF Göta tog brons i längd med 6,26 meter. Arkivbild.
Kaiza Karlén från IF Göta tog brons i längd med 6,26 meter. Arkivbild. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

I finalen på 800 meter slutade 20-åriga Lova Perman från Göta på sjätte plats med 2.09,43. Hanna Hermansson, Turebergs FK, vann på 2.03,29.

IF Götas Emilia Malmehed satte personligt rekord med 15,4 meter i kulfinalen vilket gav en femte plats bakom vinnaren Fanny Roos från Malmö AI som stötte 19 meter.

17-åriga Edvina Norberg, Ransäters AIS, slog till med personbästa 46,36 meter redan i diskuskvalet och tog sig till söndagens final. En final där Norberg förbättrade sig ytterligare och med 46,93 slutade hon på tionde plats. Caisa-Marie Lindfors, Upsala IF, vann på personligt rekord 60,9.

IF Götas Olivia Weslien kom sjua i söndagens final på 5 000 meter med 16.43,46. Sarah Lahti, Hässelby SK, vann SM-guld med 15.32,34. Götas Erica Larsson blev åtta i diskusfinalen med säsongsbästa 50,13 meter.

Henrik Larsson vann – nu väntar ny rekordjaktSM-guld för Lycke Holm – men drömgränsen kvarstår: ”Som ett stort skämt nästan”
IF Götas Emilia Malmehed blev femma i kulfinalen på nytt personbästa 15,4 meter. Arkivbild.
IF Götas Emilia Malmehed blev femma i kulfinalen på nytt personbästa 15,4 meter. Arkivbild. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Artikeltaggar

Edvina NorbergEmilia KjellbergEmilia MalmehedEric LarssonFanny RoosFriidrottFriidrotts-SMHanna KarlssonHenrik LarssonIF GötaKaiza KarlénLova PermanMaja ÅskagMoa GranatSöderhamn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.