Hoppa till huvudinnehållet

Lycke Holm tog SM-guld – men drömgränsen kvarstår: ”Som ett stort skämt nästan”

Publicerad:
Svensk mästare - Melwin Lycke Holm, Kils AIK.
Svensk mästare - Melwin Lycke Holm, Kils AIK. Foto: JOHANNA WALLEN

Vid höjden 2,16 hade stortalangen Melwin Lycke Holm tagit sitt tredje SM-guld på seniornivå.

Då valde han att gå för personligt rekord på 2,20 meter – och ta sig förbi sin mentala spärr.

Något han inte lyckades med.

– Idag var det faktiskt riktigt frustrerande för det kändes så sjukt bra på vägen upp, säger han.

Under lördagseftermiddagen var det dags för herrarnas höjdhoppsfinal att avgöras. Det med stortalangen Melwin Lycke Holm som en av favoriterna.

18-åringen, som representerar Kils AIK, hade förhoppningar på att ta sitt tredje SM-guld på seniornivå trots sin unga ålder.

Men framförallt att ta sig över den höjd som har satt sig som en mental spärr – 2,20 meter.

– Det vore så skönt att få den mentala blocken att släppa och hoppa högre igen, sa han efter Karlstad GP tidigare i juli.

”Nära i sista hoppet”

Och det skulle börja bra då det tog fram till just den höjden innan första rivningen kom.

Då var han ensam kvar i finalen och återigen svensk mästare efter att Fabian Delryd, från Täby IS, rivit ur sig på 2,16.

Men den mentala spärren fick inte se sig besegrad denna gången heller.

SM-guld för Melwin Lycke Holm men tyvärr inget nytt personbästa då han inte klarade 2,20 meter.
SM-guld för Melwin Lycke Holm men tyvärr inget nytt personbästa då han inte klarade 2,20 meter. Foto: Johanna Wallen

Tre rivningar på 2,20 och det var en besviken känsla hos Lycke Holm efteråt.

– Idag var det faktiskt riktigt frustrerande för det kändes så sjukt bra på vägen upp. Men jag tror det är tolfte tävlingen över 2,16 nu så stabilitet finns men det vore kul att få ut det någon gång också, säger han och fortsätter:

– Det känns som att det borde ha kommit för länge sen. Men det är klart, ännu ett bra försök och hopp på de nivåerna igen, så ja någon gång måste det släppa. Men nu börjar det mest bli som ett stort skämt nästan.

Men trots att han inte nådde över drömgränsen är han ändå nöjd med en guldmedalj.

– Det känns ändå bra. Klart jag ville hoppa högt och jag kände att det fanns, men viktigare att ändå vinna guldet i och med att det är ett mästerskap. Så det är jag nöjd med.

Hur känns formen med ett kommande junior-EM?

– Jag vet inte. Det skiftar från dag till dag. Idag kändes det bra och då var det kul att hoppa men ibland känns det sämre, så jag vet inte riktigt vart den står. Men det känns ändå okej. Fysiskt är jag där hela tiden, men det är mer mentalt just nu där det är extremt frustrerande när man inte får ut allt man känner att man har. Men junior-EM hoppas jag blir ett bra tillfälle, för där krävs det sådana höjder för att slåss om medaljerna, säger Lycke Holm.

En annan värmlänning som fanns med i startlistorna på höjdhoppsfinalen var Arvid Ryberg, IF Göta, som tyvärr rev alla sina tre försök på 1,88 meter och slutade på delad åttondeplats.

I damernas spjutfinal blev det Värmländskt på pallen i form av Amanda Olsson, Säffle FIK, som tog brons med ett kast som mätte upp till 51.37 meter. Hennes lagkamrat och tillika syster, Emelie, slutade sexa, en placering bakom Carolin Näslund, IF Göta, som slog till med säsongsbästa.

I damernas final på 400 meter slutade Lovisa Ellström, IF Göta, på en sjundeplats. Och hennes lagkamrat, Emilia Malmehed, tog sig vidare till söndagens kulstötningsfinal.

I herrarnas tiokamp slutade Emil Nilsson, IF Göta, på en fin fjärdeplats där han satte personbästa i kula, stavhopp och längdhopp.

Artikeltaggar

Amanda OlssonFriidrottIF GötaKarlstad GPKils AIKLängdhoppLovisa EllströmMelwin Lycke HolmRekordSäffle FIKStavhopp

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.