Hoppa till huvudinnehållet

Kö-kaoset på Fryksdalsdansen: ”Hann se deras sista låt”

Publicerad:
Flera personer vittnar om kö-kaos på Fryksdalsdansen. Nu blir de kritiserade för bristande säkerhetsrutiner.
Flera personer vittnar om kö-kaos på Fryksdalsdansen. Nu blir de kritiserade för bristande säkerhetsrutiner. Foto: Tommy Andersson

Under fredagskvällen spelade bandet Bolaget på Fryksdalsdansen i Sunne. Flera personer uppger att det var kaos i kön för att komma in på området.

Anna, 22, såg länge fram emot att få se bandet, men hann bara se deras sista låt. Nu kritiserar hon arrangemanget för bristande säkerhetsrutiner.

Flera besökare som var på Fryksdalsdansen för att se Bolaget spela under fredagskvällen vittnar om att det var kö-kaos för att komma in på festivalområdet.

Anna är 22 år och kommer från Ekshärad. Hon hade tillsammans med sina vänner sett fram emot kvällen sedan det blev klart att Bolaget skulle spela. De hade betalat inträde i förväg, fixat tre bilar som kunde köra sällskapet fram och tillbaka och ordnat barnvakt till sina barn.

Men gänget fick aldrig se någon spelning.

– Det var kaos och det var som att vakterna bara stod och tittade på, vi blev inte insläppta och hann bara se deras sista låt, säger Anna.

”Bristande säkerhetsrutiner”

Anna menar att kösystemet inte var tillräckligt informativt och att flera i kön inte förstod vart man skulle gå. Det blev en kaosartad situation där folk hoppade över grindar för att ta sig in.

– Vakterna och personalen fuskade med säkerheten, de kollade inga väskor och vi fick inga band, de skrek bara ”släpp in alla som har en biljett det står fredag på”. Det är bristande säkerhetsrutiner.

Hon fortsätter:

– En tjej var fast och satt ner på marken, vi ropade efter hjälp från vakterna och sa att de behövde göra något för att lösa problemet. Då fick vi till svar att ”vi har inte tillräckligt med resurser”. Har man inte tillräckligt med resurser så kanske man inte ska ha en sån spelning.

Anna och hennes kompisar hoppas nu på att få pengarna tillbaka.

– Jag har ringt till arrangören Reine Flodin men fick bara till svar att han tar hand om mitt ärende till veckan. Jag hoppas verkligen att vi får tillbaka pengarna.

Strömavbrott slog ut entrékassorna

NWT har också pratat med ett par unga män på campingen.

– Vakterna släppte inte in oss, så vi sprang ned staketet, säger en av dem.

Arrangören Reine Flodin är fåordig när NWT möter honom på plats.

– Jag har inga kommentarer just nu. Vi håller på att titta på det, säger han.

På söndagen återkommer han via mejl och förklarar att trängseln berodde på ett strömavbrott under fredagskvällen, orsakat av åskan.

– Under den tiden stod alla kassor i entrén stilla. Det innebar att de i publiken som stod utanför entrékassorna inte kunde lösa in sig.

Eftersom det redan var stor en stor folksamling vid slussen så kunde ordningsvakterna inte släppa in mer folk till kassorna.

– När vi väl fick tillbaka strömmen blev trycket för hårt vid slussen och slussen forcerades av besökare som ville ner till entrékassorna, säger Reine Flodin i mejlet.

Hade det inte varit för strömavbrottet så hade inpasseringen gått enligt planering.

– Som arrangör beklagar jag naturligtvis det som hände men strömavbrott går inte att skydda sig emot.

Arrangören Reine Flodin. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Arrangören Reine Flodin. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Dan Enwall

Artikeltaggar

BristerCampingEkshäradFryksdalsdansenKonserterMusikReine FlodinSpelningarSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.