Hoppa till huvudinnehållet

Henrik Larsson vann – nu väntar ny rekordjakt

Publicerad:
Henrik Larsson, IF Göta, slog på fredagen nytt svenskt rekord på 100 meter på 10,13 sekunder och vann SM-guld. Nu tar han sikte på 200 meter.
Henrik Larsson, IF Göta, slog på fredagen nytt svenskt rekord på 100 meter på 10,13 sekunder och vann SM-guld. Nu tar han sikte på 200 meter. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

Henrik Larsson från IF Göta vann sitt försöksheat på 200 meter på 21,46 sekunder.

Götas Olivia Weslien satte personbästa i finalen på 1 500 meter med 4.16,45 och slutade på femte plats. 17-åriga Edvina Norberg från Ransäters AIS är klar för diskusfinal efter personligt rekord i kvalet på 46,36 meter.

SM-guld för Larsson – och nytt svenskt rekord

I går putsade Henrik Larsson sitt svenska rekord när han i SM-semifinalen på 100 meter sprang på 10,13 sekunder och värmlänningens tidigare rekordtid från i mitten av juni var 10,17. IF Götas Larsson säkrade sedan SM-guldet genom att vinna finalen på 10,20.

I dag var det dags för Henrik Larsson att springa försöksheat på 200 meter på SM i Söderhamn.

– Det är förhoppningen verkligen. Jag hoppas kroppen känns redo då. Jag tror det blir bra att ta ett lugnare försökslopp och sedan köra på söndag, sade Larsson i går om möjligheten till svenskt rekord även på 200 meter.

Det är Johan Wissman som har det svenska rekordet på 200 på 20,30 från 2007 och det står sig även i skrivande stund.

För Henrik Larsson vann sitt SM-försöksheat i dag på 21,46. Rafael Tejada De León, Ullevi FK, kom på andra plats i Larssons försöksheat på nytt personligt rekord 21,54.

Henrik Larssons personliga rekord på 200 meter är 20,44 sekunder vilket han slog till med på Nordiska Mästerskapen i slutet på maj.

Götas Olivia Weslien slog till med personbästa på 1 500 meter med 4.16,45 och kom på femte plats. Arkivbild.
Götas Olivia Weslien slog till med personbästa på 1 500 meter med 4.16,45 och kom på femte plats. Arkivbild. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Personbästa av Weslien

IF Götas Olivia Weslien satte personligt rekord i finalen på 1 500 meter med 4.16,45 vilket räckte till femte plats. Hanna Hermansson, Turebergs FK, vann SM-guld och satte personbästa på finfina 4.10,8.

Jakob Eriksson, IF Göta, slutade fyra i spjutfinalen med 68,87 meter. Hässelby SK:s Jakob Samuelsson fixade förstaplatsen med 79,42. Götas Filip Sundin slog till med personbästa på 60,76 och kom på tolfte plats.

IF Götas Hanna Karlsson vann sitt försöksheat på 400 meter häck på 59,93 sekunder och är alltså klar för söndagens final. Klubbkamraten Lovisa Ellström är vidare till kvällens final på 400 meter efter en fjärde plats i försöksloppet på 56,12 sekunder.

Sara Forssell, IF Göta, slutade på fjärde plats i släggfinalen i SM i Söderhamn.
Sara Forssell, IF Göta, slutade på fjärde plats i släggfinalen i SM i Söderhamn. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

Forssell blev fyra

IF Götas Sara Forssell kom fyra i släggfinalen med 64,87 meter bakom Grete Ahlberg, Hammarby IF, som vann SM-guld på 69,67. Götas Emma Palmgren slutade på sjätte plats efter personligt rekord 60,19. Klubbkompisen Alexandra Nilsson kastade 53,59 och blev tolva.

IF Götas Emilia Kjellberg plus klubbkamraten Kaiza Karlén är vidare till söndagens final i längdhopp. Kjellberg blev trea i kvalet med 6,20 meter och Karlén femma med 6,05.

Götas Erica Larsson är finalklar i diskus efter nytt säsongsbästa 48,14 meter vilket gav en sjunde plats i kvalet. 17-åriga Edvina Norberg från Ransäters AIS är också vidare till final efter nytt personbästa 46,36 vilket gjorde att hon slutade tia i lördagens kval.

Artikeltaggar

Edvina NorbergEmilia KjellbergFriidrottFriidrotts-SMHanna HermanssonHanna KarlssonHenrik LarssonIF GötaJohan WissmanKaiza KarlénLovisa EllströmOlivia WeslienRansäters AISSara ForsellSöderhamn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.