Hoppa till huvudinnehållet

Gör Sverige till ett mer världsvant land

Publicerad:
Utan en borgerlig frihetsagenda är risken stor att den här mandatperioden enbart blir ihågkommen som en något mer repressiv fortsättning på de två föregående, skriver Benjamin Dousa.
Utan en borgerlig frihetsagenda är risken stor att den här mandatperioden enbart blir ihågkommen som en något mer repressiv fortsättning på de två föregående, skriver Benjamin Dousa. Foto: Adm Ihse/ TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sverige behöver bli roligare. Därför släpper Timbro en rapport med över 20 frihetsreformer som Ulf Kristersson borde driva igenom innan nästa val, skriver Benjamin Dousa.

En borgerlig regering ska alltid sträva efter att rulla tillbaka statens makt där det är möjligt. Hittills har den nuvarande regeringen inte genomfört eller påbörjat några större frihetsreformer.

Att regeringen fokuserar på straffskärpningar och kraftfulla insatser mot gängen är fullt förståeligt och nödvändigt. Men det går att göra flera saker samtidigt. Utan en borgerlig frihetsagenda är risken stor att den här mandatperioden enbart blir ihågkommen som en något mer repressiv fortsättning på de två föregående.

Så skriver du en debattartikel

En borgerlig regering som vill göra Sverige mer fritt och världsvant har mycket att göra. Först och främst behöver skattetrycket pressas ned, men det finns behov av mer frihet även på andra områden.

Därför har Timbro tagit fram en rapport med 23 frihetsreformer som är fullt möjliga att genomföra innan nästa val. Vi ser framför allt fem områden där regeringen skulle kunna ha en betydligt mer offensiv reformagenda.

1. Frihet på arbetsmarknaden. Avskaffa förbudet mot nattarbete så att butiker och företag kan ha öppet och vara verksamma dygnet runt.

2. Mat och dryck. Hämta inspiration från Finlands nya högerregering och avveckla Systembolagets detaljhandelsmonopol, sänk alkoholskatten till normala EU-nivåer och slopa matkravet för att få serveringstillstånd.

3. Mobilitet. Höj hastigheten på svenska motorvägar till 130 kilometer i timmen och inför fri fart på lämpliga sträckor som i Tyskland.

4. Turism. Avskaffa strandskyddet så att vi får fler restauranger vid vattnet och höj gränsen för sjöfylleri från dagens 0,2 promille till nordiska nivåer så att båtägare kan besöka en skärgårdskrog.

5. Ett äkta självägandeskap. Legalisera såväl altruistiskt som kommersiellt surrogatmödraskap.

Svenskar pratar ofta drömskt om södra Europa. Vi har inget Medelhavsklimat, men på många andra sätt kan vi efterlikna det åtråvärda nere på kontinenten, där allt inte är förbjudet eller detaljreglerat in i minsta detalj. De reformområden som listas ovan skulle göra Sverige till ett mer normalt och världsvant land.

Dagens regleringar och förbud hämmar spontanitet, glädje och framtidstro i Sverige. Politikerna måste vakna upp och inse att vuxna svenskar inte längre ska behandlas som barn.

Ett annat Sverige är möjligt. Ett friare och mer världsvant Sverige där samhället är större än staten och politiken.

Benjamin Dousa

Vd på tankesmedjan Timbro

Artikeltaggar

AlkoholArbetsmarknadBenjamin DousaEUEuropaFinlandFordonLivsmedelMatPolitikSamhälleServeringstillståndStrandskyddSveriges regeringSystembolagetTimbroTysklandUlf Kristersson