Hoppa till huvudinnehållet

Viktigt för samhället och individen att minska övervikten

Publicerad:
Ju fler som går ner och behåller en hälsosam vikt desto mer kapacitet och medel blir kvar i den offentliga vården, skriver Martin Carlsson.
Ju fler som går ner och behåller en hälsosam vikt desto mer kapacitet och medel blir kvar i den offentliga vården, skriver Martin Carlsson. Foto: Ola Torkelsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att minska övervikt och fetma i Värmland är viktigt både för individen men även för samhället i form av de kostnader som kommer med följdsjukdomar och vård för de med övervikt, skriver Martin Carlsson.

Allt fler blir överviktiga i Värmlands län. I dag har drygt 19 procent av boende i länet ett BMI över 30, vilket är gränsen för sjuklig övervikt/obesitas och över var tredje värmlänning ligger på gränsen (25-29,9 i BMI). Lägg därtill att det gjordes 158 fetmaoperationer i länet under förra året och att det finns över 18 200 personer med diabetes typ 2 i Värmland.

En klar majoritet av patienter som drabbats av typ 2 diabetes har övervikt eller obesitas. Att minska övervikt och fetma i Värmland är viktigt både för individen men även för samhället i form av de kostnader som kommer med följdsjukdomar och vård för de med övervikt.

Ju fler som går ner och behåller en hälsosam vikt desto mer kapacitet och medel blir kvar i den offentliga vården. En viktminskning med 10 procent innebär 80 procents minskad risk för att drabbas av diabetes typ 2. Det minskar även risken för följdsjukdomar och därmed sparas resurser som annars går till de som insjuknar i diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, lungsjukdomar och många andra sjukdomar som beror på övervikt.

Så skriver du en debattartikel

Därför är det olyckligt att ställa olika patienter med olika sjukdomar mot varandra. Just nu debatteras det mycket kring bristen på bland annat substansen semaglutid, vilket finns i den omtalade medicinen ozempic som används av diabetiker. Det som är nytt är att semaglutid är godkänt för att behandla övervikt och fetma av Europeiska och svenska Läkemedelsverket och rekommenderas i alla nya internationella riktlinjer som ett av flera preparat för behandling för fetma.

Vi som jobbar med att behandla överviktiga patienter är förvånade över den hårda ton som förs i debatten i dag. Att det råder läkemedelsbrist är ingen nyhet, över 600 preparat är restnoterade hos apotek i dag och det drabbar många olika patientgrupper, diabetiker och överviktiga är några av dem. För diabetiker finns det flera olika alternativ, men för patienter med obesitas finns det väldigt få effektiva alternativ för att få en effektiv viktminskning för att kunna förebygga, bota eller lindra alla de sjukdomar som sjukdomen obesitas medför.

Varje överviktigt kilo som försvinner i Värmland gynnar vården och dess kostnader i regionen – låt oss tillsammans se den nyttan för både samhället och individen.

Martin Carlsson

Överläkare/docent, specialist endokrinologi, Yazen

Artikeltaggar

DiabetesLäkemedelLäkemedelsverketSjukdomSjukvårdVårdVård och omsorgVärmlands län