Hoppa till huvudinnehållet

Karin har varit jourmatte i sju år – aldrig varit med om sjukare kattungar

Publicerad:
Göte kom till Karin som nyfödd kattunge och har stödmatats under de första tre veckorna.
Göte kom till Karin som nyfödd kattunge och har stödmatats under de första tre veckorna. Foto: Ida Oscarsson

I en lägenhet i centrala Karlskoga bor jourmatten Karin Axelsson, 42. Just nu har hon fyra kattungar och två kattmammor boende hos sig. Men den här sommaren har varit ovanlig, för aldrig har hon haft så sjuka kattungar som nu.

– Det är fruktansvärt, säger hon.

Karin har varit jourmatte via Djurskyddet i Kristinehamn i ungefär sju år. Hur många kattmammor med ungar som hon hjälpt minns hon inte, men det är många. Men aldrig tidigare har kullarna varit i sådant illa skick som nu.

– Visst har jag haft kattungar som dött när de bara varit några dagar gamla, men aldrig som nu, säger hon och skakar bedrövat på huvudet.

I början av maj fick hon först en kull med elva kattungar. Av dem så har fem flyttat, tre är kvar och tre har dött. Syskonen som är kvar är Gry, Greta och Gordon. Alla tre är grå och vita. Gry är lite introvert och försiktig med nya människor men Greta och Gorden tar för sig och jagar ljuspricken som far runt på golvet från en leksak.

Men kattungen som egentligen är i centrum för den här berättelsen är lille Göte. Han är vit och orange, med fluffig päls och stora snälla ögon. För lite mer än en vecka sedan så skrev Djurskyddet i Kristinehamn ett inlägg då de berättade om Götes situation och det inlägget fick många reaktioner.

Göte kom till Karin lite efter den första kullen. Han hade med sig två syskon och sin mamma Grynet. Hans syskon är nu döda och Göte är ensam kvar. Men något stämmer inte. Han har gått upp i vikt, från 395 gram till 825 gram, men vikten sätter sig inte jämt. Utan under magen på Göte är en stor kula och känner man över ryggraden så är han mager.

I det här rummet bor katterna, men Göte vill mest vara med Karin.
I det här rummet bor katterna, men Göte vill mest vara med Karin. Foto: Ida Oscarsson

Medan Gordon och Greta hoppar runt och leker så sitter han mest och kollar på. Han följer ljuspricken med blicken, men gör ingen ansats att jaga den. När han går mot matskålarna så haltar han lite på höger bakben.

– Det har han gjort hela tiden, säger Karin. Men vi ska till veterinären och kolla upp magen i eftermiddag för det är inte normalt att magen ser ut sådär. Jag hoppas att han bara är förstoppad, men han bajsar varje dag.

Kan det vara vätska?

– Ja, om det är det så är det inte bra, svarar hon med oro i blicken.

Båda kullarna plockades av länsstyrelsen från en kattsamlare som hade uppemot 50 katter. Det är säkert att säga att flera av katterna drabbats av inavel och det är troligen en bidragande orsak till att flera av dem inte klarat sig.

– I Götes kull så var det Gina som dog först och sedan Ghost. Det är så läskigt för det hjälper inte vad man gör. De försöker äta och sedan hux flux så ligger de där på golvet och är döda, säger Karin Axelsson.

Lille Göte kommer från en kattsamlare. Nu är Karin Axelsson jourmatte åt honom och några till.
Lille Göte kommer från en kattsamlare. Nu är Karin Axelsson jourmatte åt honom och några till. Foto: Ida Oscarsson

Alla dödsfall har varit jobbiga för Karin. När de tre kattungarna från den första kullen somnade in så satt Karin med dem i knäet. Gullan dog först. En vecka senare somnade Gunvor in och två dagar senare dog Gustav.

– Det är så smärtsamt att se dem ta det sista andetaget. De har varit helt blöta i pälsen för att man har gråtit så mycket, säger hon.

När de kom till Karin var de nyfödda, bara några dagar gamla och flera av dem behövde hon stödmata med ersättning för det fungerade inte så bra med diandet. Det innebär mycket jobb och vakna timmar på nätterna, vilket gjorde att Djurskyddet frågade Karin om hjälp. Ersättningen är inte lika bra som mjölken så många har lidit av diarré och blivit uttorkade.

– De fick ersättning i tre veckor dygnet runt. De klarade sig till att de var sju veckor ungefär, säger hon.

Det är just det som varit så konstigt och jobbigt. Att allt arbete och all tid som Karin lagt på att stärka katterna och hålla dem vid liv inte alltid gett det resultat hon hoppats på.

– Så mycket man har gråtit. Man känner sig maktlös, arg och förbannad. Att de ska behöva födas för att sedan inte klara sig.

Göte får specialfoder från veterinären.
Göte får specialfoder från veterinären. Foto: Ida Oscarsson

Lille Göte fick besöka veterinären nyligen och fick då lite energiboost.

– Det är skönt för man såg att det hjälpte, säger hon.

Det var innan Götes mage blev större. Han har fått specialfoder sedan tidigare och han får följa med Karin överallt. Hon har inte velat lämna honom ensam.

– Han sover med mig och hundarna och när vi går ut och går så sitter han ovanpå hundvagnen, säger hon och ler.

Lille Göte sitter ovanpå vagnen när han följer med på promenad.
Lille Göte sitter ovanpå vagnen när han följer med på promenad. Foto: Ida Oscarsson

När han var som sämst så hade hon honom nära kroppen. Hittills har veterinären inte kunnat ta något blodprov på honom men hon hoppas att de ska kunna göra det idag. Tidigare har han varit för mager.

Gordon, Gry och Greta är egentligen redo att bli adopterade nu. Gry har en familj som väntar på henne, men vad som är kvar är den andra vaccinationssprutan för de tre syskonen.

Om Göte klarar sig får han stanna kvar hos Karin. Hon har inga egna katter sedan tidigare, bara sina fyra hundar. Men Göte har fått en viktig plats i familjen redan.

Vad tänker du om problemet med kattsamlare?

– Det borde vara böter, säger hon.

Enligt lagen så får det bara finnas nio katter i ett hem. Karin tycker att länsstyrelsen borde kunna plocka katterna tidigare än vad de får göra idag.

Vid fyratiden på eftermiddagen ringer NKP upp Karin för att höra hur veterinärbesöket gick. Det är en väldigt ledsen jourmatte som svarar.

– Nej, han fick somna in. Han hade vätska i hela buken och i lungorna, säger hon. Jag brukar inte ta det såhär men han var så speciell.

Lille Göte.
Lille Göte. Foto: Ida Oscarsson

Artikeltaggar

Djur och naturHusdjurKarlskogaKristinehamnNKPVeterinär

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.