Hoppa till huvudinnehållet

Edvardsen vittne till läktarattacken: ”Det var små barn där”

Publicerad:
Polis på plats efter att stort antal Twenteanhängare attackerat läktarens långsida där samarbetspartners samt familjer till Hammarbyspelare och anställda satt. Scenerna utspelade sig efter matchen mellan Twente och Hammarby, sent på torsdagskvällen.
Polis på plats efter att stort antal Twenteanhängare attackerat läktarens långsida där samarbetspartners samt familjer till Hammarbyspelare och anställda satt. Scenerna utspelade sig efter matchen mellan Twente och Hammarby, sent på torsdagskvällen. Foto: Vincent Jannink/AP/TT

Ett stort antal Twenteanhängare gick till attack mot läktaren där bland annat familjer till Hammarbys spelare och anställda satt under bortamatchen i Nederländerna.

Minst en person är förd till sjukhus, uppger Hammarbys evenemangsansvarige Göran Rickmer för TT.

– Det är förjävligt, säger han.

Skandalscener utspelade sig efter matchen mellan Twente och Hammarby i Conference League-kvalets andra runda i Enschede, Nederländerna, på torsdagskvällen.

I videoklipp på sociala medier ses ett stort antal Twenteanhängare rusa mot läktarens långsida där slagsmål utbröt.

Spelarnas familjer

Hammarbys evenemangsansvarige Göran Rickmer som själv är på plats i Enschede bekräftar att attacken skedde på den långsida där klubben hade drygt 200 biljetter avsedda för samarbetspartners samt familjer till spelare och anställda.

– Vid slutsignalen är det minst hundra stycken med rånarluvor som rör sig bort inne på läktaren mot där de här personerna sitter. De attackerar dem helt enkelt, de attackerar barnfamiljer och samarbetspartners, säger han och tillägger:

– Det är nära och kära till våra anställda som satt där uppe. Man måste konstatera att det tog extremt lång tid innan arrangörerna och polismyndigheten fick fram personal som kunde skydda dem, så en hel del fick vi ta ner via spelargången. Men vi fick inte med oss alla.

Förd till sjukhus

Lokala medier skriver att en gästande supporter ska ha fallit ned från läktaren.

– Det är säkert fler skadade. Jag såg att blodvite hade uppstått på flera. Men det är en person som är så pass skadad att den är förd till sjukhus, säger Richard von Yxkull, vd i Hammarby, till Fotbollskanalen.

Göran Rickmer beskriver Twenteanhängarnas agerande som ett "extremt fegt påhopp".

– Det är förjävligt, säger han och tillägger:

– Jag har sett bilder och filmsekvenser på när man sliter halsdukar av unga tjejer och det sitter mammor med sina barn där uppe. Man springer fram och slår till dem. Jag vet inte vad man ska säga egentligen, det är jävligt tröttsamt bara, säger han.

Hur kommer Hammarby gå vidare med den här händelsen?

– Vi har bett om att vi ska få en redogörelse om vad som har hänt och inte hänt, det ska inte få ske med de här platserna. Vi får väl se vad de har att återkoppla, men det är för tidigt än.

Victor Edvardsen var på plats och såg Twentes match mot Hammarby, och såg läktarattacken. ”Det blev jäkligt stökigt”, säger Edvardsen till Sportbladet (arkivbild).
Victor Edvardsen var på plats och såg Twentes match mot Hammarby, och såg läktarattacken. ”Det blev jäkligt stökigt”, säger Edvardsen till Sportbladet (arkivbild). Foto: Jessica Gow/TT

Tidigare Degerforsanfallaren Victor Edvardsen, som numera spelar i Go Ahead Eagles, var på plats för att se matchen med FC Utrechts Isac Lidberg. Han blev vittne till läktarattacken.

– Vi satt intill där och det var Twente-supportrar som attackerade sektionen där Hammarbys sponsorer satt. Det blev jäkligt stökigt, säger Edvardsen till Sportbladet. De som attackerar verkade inte bry sig att det var äldre personer och små barn där. Polisen kom efter ett tag. Det här var precis efter slutsignal och vi andra som satt där gick från läktaren direkt och sedan spärrades det av.

Artikeltaggar

EnschedeFC UtrechtFotbollGo Ahead EaglesHammarby IFIsac LidbergNederländernaSjukhusSociala medierVictor Edvardsen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.