Hoppa till huvudinnehållet

Artist och våldsbrottsling döms i bedrägerihärva med guldtackor

Publicerad:
Det blev fällande domar för samtliga som var åtalade för brott i bedrägerihärvan.
Det blev fällande domar för samtliga som var åtalade för brott i bedrägerihärvan. Foto: Polisen

De köpte guldtackor för pengar de fått genom ett avancerat bedrägeri.

Nu döms artisten, våldsbrottslingen, studenten och ytterligare fyra män för grovt penningtvättsbrott.

Det var i januari i år som den nationellt kände artisten började planera det avancerade upplägget där en lantbrukare i Uppland lurades att föra över 1,7 miljoner kronor till ett okänt konto.

Pengarna användes sedan för att köpa en lyxbil och större mängder guld.

Artisten och en tidigare dömd våldsbrottsling från Kristinehamn misstänks ha varit nyckelpersoner i brottet där även en 21-årig student från Karlstad haft en mer aktiv roll, vilket NWT rapporterat om i flera tidigare artiklar.

”Intagit en ledande roll”

Sammanlagt åtalades åtta personer för bland annat grovt penningtvättsbrott och under en lång rättegång i Värmlands tingsrätt tidigare i juli redovisade åklagare Fredrik Skoglund bevisen mot männen.

Det har nu lett till att tingsrätten fäller samtliga åtalade för brott.

”NN (våldsbrottslingen) har tillsammans med XX (artisten) intagit en ledande roll i förhållande till de övriga. Det är NN som styr YY(studenten) till den adress där guldet överlämnas och som sedan tillsammans med XX hanterar guldet.” skriver tingsrätten.

Den välkände artisten döms till skyddstillsyn för grovt penningtvättsbrott och två fall av ringa narkotikabrott.

”XX har således bevisligen varit aktiv i brottets alla tre faser, planering, utförande och slutfasen då brottsvinsten från det grova bedrägeriet omvandlats till rent guld. Även avseende XX är således grovt penningtvättsbrott styrkt helt i enlighet med åtalet.” skriver domstolen om artisten.

Fängelse

Våldsbrottslingen döms till ett år och åtta månaders fängelse för grovt penningtvättsbrott, penningtvättsbrott av normalgraden, häleri, grov olovlig körning, grovt rattfylleri, narkotikabrott, ringa narkotikabrott och ringa dopningsbrott.

En 21-årig man från Kristinehamn döms till villkorlig dom för penningtvättsbrott och medhjälp till grovt penningtvättsbrott.

Övriga fem män döms till fängelse i ett år och två månader för grovt penningtvättsbrott.

Texten uppdateras.

Känd artist misstänks tagit emot guldtackor – åtalas för grovt penningtvättsbrott

Artikeltaggar

ÅtalBedrägerierBrottBrott, lag och rättPenningtvättsbrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.