Hoppa till huvudinnehållet

Andra raka för Izabella: ”Hon är verkligen värd att vinna”

Publicerad:
Izabella Ljungberg får bamsekram av lillbrosan Vincent, också han vinnare när O-Ringen avslutade i jämtländska Ånn under fredagen.
Izabella Ljungberg får bamsekram av lillbrosan Vincent, också han vinnare när O-Ringen avslutade i jämtländska Ånn under fredagen. Foto: Olov Öström

Izabella Ljungberg från OK Tyr i Karlstad tog en av O-Ringens överlägsnaste totalvinster.

Efteråt fick hon stora kramen av lillbrorsan Vincent, också han O-Ringenvinnare.

– Hon lägger ner sig enormt på orientering. Hon är verkligen värd att vinna, säger Vincent.

När Izabella Ljungberg sprang i mål som vinnare i D16-klassen hade närmaste konkurrent inte ens kommit halvvägs på banan i jaktstarten. Segermarginalen skrevs till 19 minuter. Hennes placeringsrad under etapperna blev 1-1-3-1-1.

– Jag har gjort fem stabila lopp. De andra har bommat mer, konstaterar Izabella.

O-Ringens ungdomsklasser brukar vara mycket tajta. Det är sällan man ser en sådan utklassningsseger som Izabella Ljungberg svarade för.

Med vinsten i Jämtlandsupplagan av O-Ringen tog Izabella sin andra raka totalseger i världens största orienteringstävling.

Ella Laine, den löpstarka Djerforienterare, pustar ut. Hon blev bästa värmländska elitlöpare med en sjätte plats i D18E. Efter en svag start i O-Ringen flög hon fram på slutetappen och hade snabbaste tid.
Ella Laine, den löpstarka Djerforienterare, pustar ut. Hon blev bästa värmländska elitlöpare med en sjätte plats i D18E. Efter en svag start i O-Ringen flög hon fram på slutetappen och hade snabbaste tid. Foto: Olov Öström

– Jag har inte sprungit så många O-Ringen men det är nog en tävling som passar mig. Jag brukar inte bomma så mycket, förklarar Izabella.

En annan förklaring är också att han springer fort och har den unika förmågan att kunna kombinera hög fart med säker orientering.

En ytterligare förklaring är Izabella hängivenhet till sporten. Hon verkligen älskar den.

– Det är det enda jag vill göra hela tiden. Jag längtar redan till nästa tävling, säger den talangfulla Hammarötjejen som har vissa likheter med världsstjärnan Tove Alexandersson.

Båda älskar att träna och tävla.

Izabella kunde också glädja sig åt att lillbrorsan Vincent, 12 år, för första gången fick vinna i O-Ringen. Han gjorde det i klassen Lätt 2,5 km.

Vincent är inte en lika hängiven orienterare.

– Det är kul med O-Ringen, men det är basket som är min grej, säger Vincent.

Jobbar med stressmoment

Bästa värmländska elitplacering sprang Ella Laine från OK Djerf in på. Hon blev sexa i D18E.

O-Ringen började olyckligt för Ella.

Per Jansson från OK Djerf spurtar mot mål och en fjärde plats i H55.
Per Jansson från OK Djerf spurtar mot mål och en fjärde plats i H55. Foto: Olov Öström

– Redan till startpunkten på den första etappen slog jag sönder kompassen. Det gjorde mig stressad och sen fortsatte det med dålig orientering även på andra och tredje etappen, säger den löpstarka Karlskogaorienteraren.

Totalplaceringen som sådan är hon ändå nöjd med.

– Samtidigt är det lite frustrerande. Jag känner att jag har mer i mig än så här.

Wilma Jonsson från OK Tyr sprang in på en nionde plats i D15-klassen.
Wilma Jonsson från OK Tyr sprang in på en nionde plats i D15-klassen. Foto: Olov Öström

Ellas styrka är löpning. Hennes svaga punkt är den mentala sidan.

– Jag jobbar mycket med den tillsammans med min tränare Tomas Hallmén. Vi fokusera på beteende och inte känsla. Han utsätter mig för stressituationer när vi tränar som jag då jobbar på att bemästra, berättar Ella.

Stressen det brukar vara att gå ut i jaktstart i O-Ringen bemästrade Ella galant den här gången. Hon var snabbast av alla i D18E på slutetappen.

Finländaren Olli Ojanaho och IFK Göteborgs Sara Hagström blev totalvinnare i H21 respektive D21. För fem dagars tufft jobb i blöta och tungsprungna jämtländska skogar tjänade de vardera 89 000 respektive 91 00 kr.

Artikeltaggar

ÅnnElla LaineIdrottIFK GöteborgKarlstadO-RingenOK DjerfOK TyrOrienteringSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.