Hoppa till huvudinnehållet

Vi får inte ta inte demokratin för given

Publicerad:
Nästa år är det hundra år sedan de antidemokratiska bröderna Furugård startade Värmlands och Sveriges första nazistiska parti. Brodern Birger som var rörelsens ledare kallades senare av många för den värmländske Hitler, skriver Niklas Wikström.
Nästa år är det hundra år sedan de antidemokratiska bröderna Furugård startade Värmlands och Sveriges första nazistiska parti. Brodern Birger som var rörelsens ledare kallades senare av många för den värmländske Hitler, skriver Niklas Wikström. Foto: TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi måste stå upp för vetenskapliga fakta och motarbeta fördomsfulla och populistiska krafter som underminerar demokratin, skriver Niklas Wikström.

Att kunna strosa på stan i sommar, hålla vem du vill i handen, fundera på vad du vill göra med din semester och känna dig fri och trygg, bygger på att du lever i en liberal demokrati. Att demokratin skulle vara hotad är främmande för de flesta av oss.

Det är till exempel inte många kvar som upplevde andra världskriget, en fruktansvärd tid med en demokrati i fara, kanske är det därför vi har svårt att se vad som händer i dag och uppfatta de antidemokratiska strömningarna som ett verkligt hot mot hur vårt samhälle ser ut i dag.

Nästa år är det hundra år sedan de antidemokratiska bröderna Furugård startade Värmlands och Sveriges första nazistiska parti. Brodern Birger som var rörelsens ledare kallades senare av många för den värmländske Hitler. Deras berättelse var att etablissemanget, tillsammans med minoriteter, var opålitliga och giriga och skulle leda folket i fördärvet. Deras propaganda tog avstamp i rasism, konspirationsteorier och desinformation. Låter det bekant?

Så skriver du en debattartikel

Populism, främlingsfientlighet och nationalism sprider sig i land efter land och underminerar demokratiska principer. I USA växer till exempel rörelser såsom Proud Boys och i Europa t ex Front National, Italiens bröder och Lag och rättvisa. Höger- och vänsterextrema grupper och autokratier sprider antidemokratiska budskap, ofta via sociala medier där de, i likhet med Hitler och bröderna Furugård, tar hjälp av fördomar och okunskap för att misstänkliggöra länder, grupper, religioner och folkvalda politiker.

Med största sannolikhet hade bröderna Furugård älskat sociala medier, till exempel Trumps Truth Social, där de inte hade behövt brottas med redaktörer och andra grindvakter för att få ut sina budskap. De kunde på ett enkelt sätt fått ut sina budskap för att underminera förtroendet för det demokratiska politiska systemet och föra samhället mot auktoritärt och antidemokratiskt styre.

Ett angrepp mot demokratin är ingen spådom utan ett faktum. Undersökningar visar att en betydande del av befolkningen i de flesta Europeiska länder anser att det politiska systemet till viss del eller helt och hållet inte fungerar. Att vi börjar tvivla på att demokratin fungerar är farligt.

För att skydda och stärka demokratin måste vi vara medvetna om hoten och agera. Vi måste motverka lögnerna och desinformationen som sprids i det offentliga samtalet. Hat och hot mot olika grupper och individer måste bekämpas. Vi måste stå upp för vetenskapliga fakta och motarbeta fördomsfulla och populistiska krafter som underminerar demokratin.

Det är också viktigt att vi, genom organisationer såsom EU, Nato och FN samverkar för att bekämpa antidemokratiska strömningar och främja demokrati och mänskliga rättigheter på global nivå. Genom att samarbeta och dela erfarenheter kan länder och organisationer arbeta tillsammans för att motverka hot mot demokratin och bygga starka och hållbara demokratiska samhällen.

Ska vi undvika att vår tids ”Furugårdsbröder” lyckas sprida desinformation, propaganda och skapa misstro för vårt politiska system, behöver vi ha ett kritiskt tänkande, engagera oss i samhället och delta i diskussioner och möten som främjar demokratiska värderingar. Vi måste var och en ta vårt ansvar och tillsammans värna om demokratins framtid.

Niklas Wikström

Förbundsordförande, Liberalerna Värmland

Artikeltaggar

Adolf HitlerBirger FurugårdDemokratiEUEuropaExtremismFNHotLiberalernaNatoNazismNiklas WikströmPolitikProud BoysRasismSociala medierTruth SocialUSAVärmlands län