Hoppa till huvudinnehållet

Sveriges skydd mot terrorism ska stärkas

Publicerad:
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) håller pressträff angående nytt regeringsuppdrag med anledning av säkerhetsläget.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) håller pressträff angående nytt regeringsuppdrag med anledning av säkerhetsläget. Foto: Oscar Olsson/TT

Regeringen ger 15 myndigheter i uppdrag att stärka Sveriges förmåga att förebygga, förhindra och försvåra terrorism.

Uppdraget ges mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget.

Hotet från terrorister kommer, sett över längre tid, främst från tre olika grupperingar: islamistiskt håll, våldsbejakande högerextremt håll samt från autonom vänster. På senare år framför allt från de två förstnämnda, uppger Strömmer.

– Under det senaste halvåret så har ett antal händelser var för sig och tillsammans varit hotdrivande mot Sverige. Det rör sig inte minst, men inte bara, om koranbränningar, säger Gunnar Strömmer.

Händelserna har lett till kraftiga reaktioner från den muslimska världen, en händelseutveckling som riskerar att driva på hotet från individer inom den våldsbejakande islamistiska miljön.

– Det får dessutom djupgående diplomatiska konsekvenser.

Fler attentatshot

Säkerhetspolisen gör bedömningen att säkerhetsläget är försämrat.

– Till följd av den senaste tidens händelseutveckling så hanterar vi nu löpande attentatshot mot Sverige och svenska intressen. Vi arbetar intensivt för att bedöma de här hoten och för att skydda Sverige, säger säkerhetspolischefen Charlotte von Essen.

Sedan 2016 ligger terrorhotet mot Sverige på en trea på en femgradig skala, vilket innebär ett förhöjt hot. Det har inte ändrats efter den senaste tidens händelser.

– Men jag ser att det inte behövs så mycket mer för att vi ska gå in och göra en höjning, säger Charlotte von Essen.

Säpo: Var källkritisk

Från flera håll målas en bild av att koranbränningarna är sanktionerade av svenska staten upp.

– Vi behöver nu gemensamt verka för att den felaktiga Sverigebild som nu målas upp förändras och justeras, säger von Essen.

– Det är viktigt att vi är vaksamma och källkritiska, att tänka sig för innan man delar olika typer av inlägg. Vår uppmaning är att ta del av information direkt från myndigheterna så att man inte blir ett redskap för andras agendor.

15 myndigheter får nu därför i uppdrag att stärka Sveriges förmåga att förebygga terrorism. Syftet är att på nationell nivå förbättra och effektivisera samarbetet.

– Myndigheterna har redan i dag en bra samverkan men det finns alltid saker som kan förbättras, en sådan sak är att gå från dialog till mer konkreta åtgärder, säger Gunnar Strömmer.

Säkerhetspolisen ska redovisa hur arbetet går den 1 september 2024, 2025 och 2026.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättExtremismGunnar StrömmerModeraternaMyndigheterSäkerhetspolisenSamhälleTerrorism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.