Hoppa till huvudinnehållet

Skottlossning kopplas till slagsmål på Gubbholmen – skjutne mannen brottsmisstänkt

Publicerad:
Skottlossningen mot mannen i 30-årsåldern misstänks ha koppling till ett stort slagsmål på Gubbholmen i Karlstad.
Skottlossningen mot mannen i 30-årsåldern misstänks ha koppling till ett stort slagsmål på Gubbholmen i Karlstad. Foto: Tommy Andersson

Mannen sköts i benet när han promenerade längs älven.

Nu kan NWT avslöja att skottlossningen har koppling till ett stort slagsmål på Gubbholmen dagen innan – där den skjutne mannen är misstänkt för misshandel.

Samtidigt söker polisen intensivt efter det vapen som de misstänkta skyttarna använde.

Det har gått en knapp vecka sedan det lugna cykel- och promenadstråket längs älven i centrala stadsdelen Klara i Karlstad skakades av en skottlossning.

Två män, 20 och 26 år gamla, är nu häktade på sannolika skäl misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott, en tredje man är försatt på fri fot men fortfarande skäligen misstänkt för samma brott.

Samtidigt har den skjutne mannen i 30-årsåldern kunnat lämna sjukhuset och återvända hem.

– Han mår bättre och kommer återhämta sig, säger advokat Jihad Omeirat som företräder den skjutne mannen.

Stort slagsmål

Han uppger att hans klient inte förstår varför någon har valt att skjuta mot honom.

– Han såg skytten men det är inte någon han känner igen. Han har ingen uppfattning om motiv till den här skjutningen, säger Jihad Omeirat.

Men NWT kan avslöja att det finns tydliga kopplingar mellan skjutningen och ett stort slagsmål som skedde på Gubbholmen i Karlstad under onsdagen, dagen innan skottlossningen.

De två männen som är häktade för mordförsök och grovt vapenbrott var även begärda häktade för misshandel på Gubbholmen 19 juli, men där ansåg inte tingsrätten att bevisen var tillräckliga för att häkta dem för även det brottet.

Även den skjutne mannen begärdes häktad för misshandel vid samma tillfälle på Gubbholmen.

Förhandling på sjukhuset

Häktningsförhandlingen mot honom hölls på Centralsjukhuset i söndags eftermiddag, där han då vårdades för skottskador.

Det hölls häktningsförhandling mot den skjutne mannen när han fortfarande vårdades på Centralsjukhuset i Karlstad.
Det hölls häktningsförhandling mot den skjutne mannen när han fortfarande vårdades på Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Tingsrätten ansåg inte att bevisen var tillräckliga för att häkta honom heller.

– Men han är fortfarande misstänkt för misshandel, säger åklagare Helena Pihlqvist.

Hon vill inte gå in närmare på orsakerna till slagsmålet på Gubbholmen.

Enligt uppgifter till NWT är det dock information om vilka som var inblandade i slagsmålet som ledde till att polisen kunde gripa två av de misstänkta skyttarna bara två timmar efter skottlossningen.

Söker vapen

Nu pågår ett fortsatt intensivt polisarbete för att komma framåt i utredningen - och fokus ligger framför allt på att hitta det vapen som användes.

Polisen söker fortfarande efter vapnet som användes vid skottlossningen.
Polisen söker fortfarande efter vapnet som användes vid skottlossningen. Foto: Tommy Andersson

– Vi har inget vapen i beslag ännu. I alla utredningar av den här typen är det bra att få tag på vapnet, men det finns även andra möjligheter att binda gärningspersoner till brottet, säger åklagare Helena Pihlqvist.

Det är i nuläget oklart om det var ett eller flera skott som avlossades. Det är även oklart om det kan bli aktuellt med ytterligare gripanden i utredningen.

Samtliga personer som är misstänkta för brott nekar till anklagelserna.

Skjutne mannens anhöriga misstänker att skytten har kartlagt deras familjemedlemMisstänkta skyttar häktade för mordförsöketHär grips misstänkta skyttarna – polis slog till med insatsstyrkanMisstänkta skyttarnas tidigare liv – vapenbrott och utpressningsförsök

Artikeltaggar

ÅklagareBrottBrott, lag och rättGubbholmenHelena PihlqvistKarlstadMisshandelSkjutningen i KlaraVapenbrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.