Hoppa till huvudinnehållet

Säpo: "Säkerhetsläget har försämrats"

Publicerad:
Susanna Trehörning, biträdande chef för Säpos kontraterrorism. Arkivbild.
Susanna Trehörning, biträdande chef för Säpos kontraterrorism. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Säpo bedömer att säkerhetsläget har försämrats med anledning av korankrisen och att läget är allvarligt.

Men terrorhotnivån har inte höjts.

"Likt situationen i början på året riktas nu kraftfulla och hotfulla reaktioner mot Sverige", skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Till följd av "den senaste tidens händelseutveckling hanterar nu Säkerhetspolisen löpande attentatshot som riktas mot Sverige och svenska intressen", står det vidare.

Till SVT säger biträdande chefen för kontraterrorism Susanna Trehörning:

– Säkerhetsläget har försämrats och situationen just nu är allvarlig.

I pressmeddelandet pekar Säpo på att manifestationer där heliga skrifter skändas, och de reaktioner som följer, kan vara "hotdrivande".

Fientligt land

De aktioner som genomförts tillsammans med desinformationskampanjer som pågått sedan tidigare har, enligt Säpo, inneburit att bilden av Sverige påverkats – från ett tolerant land till ett land som är fientligt inställt mot Islam och muslimer, där angrepp på muslimer sanktioneras av staten och där muslimska barn kan kidnappas av socialtjänsten.

Sammantaget riskerar detta att driva på hotet från individer inom den våldsbejakande islamistiska miljön, enligt Säpo.

"Säkerhetspolisens bedömning är nu att händelseutvecklingen inneburit att säkerhetsläget försämrats", står det i pressmeddelandet.

Terrorhotnivån mot Sverige ligger dock kvar på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala. På SVT:s fråga om Säpo är nära att höja nivån, svarar Trehörning:

– Nej jag skulle säga att vi just nu ligger där.

Pressträff med regeringen

Regeringen ska vid lunchtid i dag ha en pressträff om "den senaste tidens påverkanskampanjer mot Sverige". På pressträffen ska ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) delta, liksom Mikael Östlund, kommunikationschef på Myndigheten för psykologiskt försvar.

Syftet är att ge en bild av läget med anledning av "en ökad spridning av desinformation som riktas mot Sverige", enligt ett pressmeddelande.

Vid tidigare koranbränningar i Sverige har påverkanskampanjer på sociala medier eldat på kritiken mot Sverige.

Efter stormningen av den svenska ambassaden i Bagdad i förra veckan har en rad ledare i muslimska länder gjort hätska uttalanden mot att Sverige tillåter koranbränningar. Hittills har den svenska regeringen valt att vara återhållsam med uttalanden.

Artikeltaggar

BagdadCarl-Oskar BohlinEtik och religionIslamModeraternaPolitikPressmeddelandeSäkerhetspolisenSociala medierSVT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.