Hoppa till huvudinnehållet

BIL(D)EXTRA: Över 7 000 kom till veteranbilsdagen på Gammelvala

Publicerad:
Marcus och Anders Nohrborg från Örebro hade kommit till veteranbildagen på Gammelvala med sin Volkswagen Lyxbuss från 1966. Den drog till sig många blickar.
Marcus och Anders Nohrborg från Örebro hade kommit till veteranbildagen på Gammelvala med sin Volkswagen Lyxbuss från 1966. Den drog till sig många blickar. Foto: Eva Häggdahl

Det kryllade av folk på årets veteranbilsdag på Gammelvala i Brunskog. Ett lagom väder bidrog till att över 7 000 personer var på plats och njöt av de 422 bilarna.

– Vi är väldigt nöjda med dagen, säger Lennart Albinsson.

Gammelvala firar i år 60 år och veteranbilsdagen som har funnits med sedan slutet av 1960-talet lockar alltid flest besökare under veckan. I fjol kom 6 800 personer, men den siffran slogs alltså i år.

– Den exakta siffran har jag inte än, men vi vet att en bit över 7 000 personer besökte oss under onsdagen och det är fantastiskt.

– Vi är jättenöjda och hade ett kanonväder som var precis lagom, säger Lennart Albinsson i arrangörsstaben.

Dick får miljonbud på sin prisbelönta pärla – vägrar sälja: ”Älskar den”
Mycket vähållen är Thomas Backmans och Ingegerd Rungs Ford Fairline Galaxy 500 från 1959. Paret kommer från Arvika.
Mycket vähållen är Thomas Backmans och Ingegerd Rungs Ford Fairline Galaxy 500 från 1959. Paret kommer från Arvika. Foto: Eva Häggdahl

Två av dem som hade kommit med sin bil till Skutboudden i Brunskog var Thomas Backman och Ingegerd Rung från Arvika. De hade rullat dit i en Ford Fairline Galaxy 500 från 1959.

– Det är fjärde året som vi är här. Redan som 19-åring fastnade jag för den här bilmodellen och för några år sedan köpte jag detta exemplar i Bålsta.

– Sedan dess har jag bland annat totalrenoverat motorn. Charmen med veteranbilsdagen är alla fina bilar, gemenskapen och att det alltid finns något att prata om, säger Thomas Backman.

Kilsbon Ingvar Johansson hade tagit med sig sin Cadillac Seville av 1957 års modell till Skutboudden. Med sin klädsel passade han väl in i miljön.
Kilsbon Ingvar Johansson hade tagit med sig sin Cadillac Seville av 1957 års modell till Skutboudden. Med sin klädsel passade han väl in i miljön. Foto: Eva Häggdahl

Ingvar Johansson från Kil visade upp sin Cadillac Seville från 1957. Det finns inte många exemplar av just den här modellen.

– Nej, anledningen är att den har vinyltak. Bara runt 2 000 tillverkades med det under det året.

Ingvars bilintresse är stort.

– Ja, jag har både en PV från 1954 och en Amazon av 1962 år modell hemma. Det är renoveringsobjekt, berättar han.

Fem år tog det för Mikael Svensson från Filipstad att färdigställa detta hemmabygge som bland annat består av en Cheva-motor från 1976, en Volvo-bakaxel och en Cheva-framaxel. På bilden ses även hans sambo Ingegerd Jonsson.
Fem år tog det för Mikael Svensson från Filipstad att färdigställa detta hemmabygge som bland annat består av en Cheva-motor från 1976, en Volvo-bakaxel och en Cheva-framaxel. På bilden ses även hans sambo Ingegerd Jonsson. Foto: Eva Häggdahl

En bil som verkligen stack ut var den fyrhjuling som Mikael Svensson med hemadress Filipstad hade tagit sig till Brunskog med.

– Detta är ett nybygge med en 350 Cheva-motor från 1976 med drygt 100 hästar. Den har en Volvo-bakaxel och en framaxel från en Cheva. Fälgarna är gamla och ska illustrera en Ford 32:a Roadster och bilen har en plastkaross.

– En kompis hade delarna och bygget tog mig fem år. Jag blev klar ifjol, säger Mikael Svensson.

Över 7 000 personer besökte Gammelvala under onsdagens veteranbildag.
Över 7 000 personer besökte Gammelvala under onsdagens veteranbildag. Foto: Eva Häggdahl

Ett annat fordon som också drog till sig blickarna var den Volkswagen Lyxbuss från 1966 som Anders Nohrborg från Örebro visade upp. Med sina hela 21 fönster och sin fina inredning och en 43-hästars originalmotor är den en verklig skönhet.

– Alla älskar de här gamla folkvagnsbussarna. Jag gav 10 000 kronor för denna när jag köpte den för 26 år sedan. Därefter har priserna gått upp väldigt mycket.

Han och familjen kör en hel del med den på sommaren.

– Det blir 300-400 mil, mest i Sverige. Vi äger även en Lyxbuss med 23 fönster, berättar Anders Nohrborg.

Även polisen besökte veteranbildagen. Det här är Mattias Casserlunds folkvagnsbubbla från 1969 i polisbilsutförande. Kompisen Daniel Pettersson hade klätt ut sig till polis.
Även polisen besökte veteranbildagen. Det här är Mattias Casserlunds folkvagnsbubbla från 1969 i polisbilsutförande. Kompisen Daniel Pettersson hade klätt ut sig till polis. Foto: Eva Häggdahl

Även polisen var på plats på Skutboudden. Ja, det handlade om Arvikabon Mattias Casserlunds polisbil från 1969.

– Det är den enda bevarade enmanspatrullbilen i landet. Detta är en Volkswagen 1500 Automatic i polisutförande som jag lyckades köpa av en kille i Boden för tre år sen. Den rullade i Stockholm mellan 1969 och 1973 och har till och med en kamera monterad på frontrutan.

Mattias Casserlund från Arvika visar upp den gamla som sitter monterad vid frontrutan i hans polisbil.
Mattias Casserlund från Arvika visar upp den gamla som sitter monterad vid frontrutan i hans polisbil. Foto: Eva Häggdahl

– Mitt intresse för polisbilar startade 2015 när jag såg filmen Badjävlar där en Volvo Amazon var med och efter ett halvårs letande fick jag tag i en sådan. De här bilarna är en del av det rullande kulturarvet, säger Mattias Casserlund.

En Mustang är Kjell Kihlberg från Karlstads drömbil. Själv är han ägare till ett exemplar från 1966.
En Mustang är Kjell Kihlberg från Karlstads drömbil. Själv är han ägare till ett exemplar från 1966. Foto: Eva Häggdahl

För många är Ford Mustang en drömbil. Så är det även för Kjell Kihlgren från Karlstad.

– Jag köpte den här 66:an utanför Jönköping för tolv år sedan. Det största jobbet jag har gjort är att byta förgasare.

Kjell Kihlgren är stolt medlem i Classic Mustang Club Sweden.

– Jag åker mest på träffar och det är första gången som jag är här på Gammelvala. Det är väldigt trevligt här. I dag har jag tagit med mig barnbarnet Christoffer.

Christer Johansson och hans fru Carina tog med sin Cadillac Fleetwood från 1953 till Gammelvala. Den körde de hem nyfödda dottern My från BB i för 17 år sedan.
Christer Johansson och hans fru Carina tog med sin Cadillac Fleetwood från 1953 till Gammelvala. Den körde de hem nyfödda dottern My från BB i för 17 år sedan. Foto: Eva Häggdahl

Från Nilsby hade Christer Johansson, hans fru Carina och dottern My tagit sig i en Cadillac Fleetwood av 1953 års modell. Det är en rejäl jänkare med en V8 på 210 hästar under huven.

– Ja, den är lite längre och mer påkostad än de flesta andra Cadillacar. Bilen har vi haft i 23 år och den har faktiskt ett kulhål i karossen. Det är väl någon gangster som har haft den, skämtar Christer Johansson.

17-åriga dottern som snart kan ta körkort vill ratta Pappas bil.

– Han är nog nervös för det. Jag blev faktiskt hemkörd från BB i den här bilen så den är speciell för mig, säger My Johansson.

Else och Oddbjørn Sønsthagen från norska Aurskog-Høland I gröngräset bredvid sin Saab 96 som de har kört tur och retur Nordkap med.
Else och Oddbjørn Sønsthagen från norska Aurskog-Høland I gröngräset bredvid sin Saab 96 som de har kört tur och retur Nordkap med. Foto: Eva Häggdahl

I gröngräset utanför sin tvåtaktars Saab 96 satt Oddbjørn Sønsthagen och hans fru Else från norska Aurskog-Høland och drack kaffe.

– Min äldsta son blev ägare till bilen 1984 och sedan övertog jag den två år senare. Nu har jag nyrenoverat motorn och för några år sedan körde vi Oslo-Nordkap med den tur och retur utan några problem.

– Saab 96 är en väldigt enkel bil som är fin att köra, säger Oddbjørn Sønsthagen som tycker om att meka efter många år på en Saab-verkstad i Oslo.

Ta del av fler bilder från dagen i vårt bildspel nedan:

 • Elvis fanns självklart med på ett hörn bland alla jänkare.
  Elvis fanns självklart med på ett hörn bland alla jänkare. Foto: Eva Häggdahl
 • Med över 7 000 besökare var kön till nävgröt- och fläsksserveringen mycket lång...
  Med över 7 000 besökare var kön till nävgröt- och fläsksserveringen mycket lång... Foto: Eva Häggdahl
 • Detta är en Chrysler 300 F från 1960. Den ägs av Jörgen Johansson.
  Detta är en Chrysler 300 F från 1960. Den ägs av Jörgen Johansson. Foto: Eva Häggdahl
 • Hela 422 bilar fanns utställda på Skutboudden den här dagen. I bakgrunden årets mila.
  Hela 422 bilar fanns utställda på Skutboudden den här dagen. I bakgrunden årets mila. Foto: Eva Häggdahl
 • Foto: Eva Häggdahl
 • Foto: Eva Häggdahl
 • Foto: Eva Häggdahl
 • Foto: Eva Häggdahl
 • Foto: Eva Häggdahl

Artikeltaggar

AmazonBrunskogChrister JohanssonFairlineFilmerFordonGammelvalaKörkortSaabSkutbouddenTrafikVolkswagen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.