Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkt listeriautbrott – smittskyddsläkaren: ”Inget fall i Värmland än”

Publicerad:
Listeriabakterier kan sprida sig även i kylskåp, och kan vara allvarligt för personer i riskgrupp. Genrebild.
Listeriabakterier kan sprida sig även i kylskåp, och kan vara allvarligt för personer i riskgrupp. Genrebild. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Livsmedelsverket varnar i ett pressmeddelande att man utreder ett utbrott med listeria i Sverige.

Källan tros vara vakuumförpackad kallrökt lax – men än finns inget rapporterat fall i Värmland.

– Vi har haft ett fall i år, men det är inte kopplat till det här utbrottet, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Det var Livsmedelsverket som under onsdagen gick ut med att de just nu utreder ett pågående utbrott av listeria.

Den misstänkta smittkällan är vakuumförpackad kallrökt lax, men exakt vilken produkt det rör sig om är inte helt klarlagt.

Hittills har Region Värmlands smittskydd inte fått in något fall av listeria som kan kopplas till det pågående utbrottet.

– Nej det har vi inte. Hittills i år har vi haft ett fall i länet, men det var inte kopplat till utbrottet som utreds nu, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland, säger att inget fall som kan kopplas till utbrottet har rapporterats.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland, säger att inget fall som kan kopplas till utbrottet har rapporterats. Foto: Tommy Andersson

”Nedsatt immunförsvar”

Bakterien listeria finns spridd i naturen och finns därför i bland även i maten. Listeria kan orsaka allvarlig sjukdom för personer i riskgrupp, vilket är gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

– Det fall vi hade i Värmland handlade om en person med nedsatt immunförsvar, som drabbades i början av sommaren, säger Skogstam.

Symptomen kan vara olika, med allt från magproblem och influensaliknande symptom till hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.

Så skyddar du dig

För att undvika smitta bör man följa Livsmedelsverkets råd. Det handlar om att undvika mögelostar och äta livsmedel som kallrökt och gravad lax inom en vecka från förpackningsdatum.

– Listeriabakterien klarar sig kallt och kan föröka sig även i kylskåp, säger Skogstam som uppmanar människor i riskgrupp att vara uppmärksamma.

Senast 2021 drabbades Värmland av ett listeriautbrott där två personer avled. Smittan spårades bland annat till en gårdsbutik som sålt ost med listeria i.

Illegal gårdsbutik sålde listeriasmittad ost – hade inte följt nyheterna
Listeria

Så minskar du risken att bli sjuk

Råden om listeria i livsmedel gäller för konsumenter som tillhör någon av riskgrupperna för bakterien.

All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta, listeria dör när maten upphettas till minst 70℃.

Om du vill äta kylda ätfärdiga livsmedel utan att värma dem kan följande råd minska risken att bli sjuk:

– Kylskåpet: Förvara kylvaror kallt, ha 4°C i kylskåpet.

– Skivat köttpålägg och paté: Kontrollera förpackningsdatum. Ät produkter som varit förpackade högst en vecka.

– Köpt gravad och rökt fisk: Kontrollera förpackningsdatum. Ät produkter som varit förpackade högst en vecka.

– Egengravad fisk: Använd färsk fisk som varit förpackad högst några få

dagar eller tinad fryst fisk. Ät den gravade fisken inom en vecka eller frys in.

– Hemgjord sushi/sashimi: Använd färsk fisk som varit förpackad högst några få dagar eller tinad fryst fisk. Ät sushin/sashimin inom några få dagar.

– Tinade frysta grönsaker: Förvara i kylskåp. Ät dem inom några få dagar.

– Skuren melon: Förvara i kylskåp. Ät melonen inom några få dagar.

Undvik dessa livsmedel:

– Opastöriserad mjölk.

– Färskostar gjorda på opastöriserad mjölk.

– Mögel- och kittostar. Även om de är gjorda på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio.

– Kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt/gravad fisk, mögel- och kittost eller chark.

Dessa livsmedel går bra att äta:

– Sushi/sashimi från restaurang, den är nytillverkad.

– Alla hyvelbara hårdostar som prästost, herrgård, parmesan, gruyère, manchego, emmentaler.

– Smältost/mjukost som räkost, skinkost och ädelost i tub eller i ask.

– Halloumi, mozzarella samt feta som är färdigförpackad eller feta i lösvikt som är gjord på pastöriserad mjölk.

– Bredbara färskostar i ask som cream cheese, ricotta och mascarpone.

– Lufttorkad skinka och salami. Gravida bör dock uppmärksammas på att dessa produkter kan innehålla parasiten toxoplasma, vilken kan vara skadligt för fostret.

Källa: Livsmedelsverket

Artikeltaggar

Anna SkogstamBakterierFiskeLivsmedelLivsmedelsverketMatMat och dryckRegion VärmlandVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.