Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsbor om koranbränningarna: ”Måste finnas gränser”

Publicerad:
Foto: SvD/TT

Koranbränningarna i Sverige har väckt stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt den senaste tiden.

Frustrationen finns även hos muslimer i Karlstad.

– Visst, vi har yttrandefrihet i Sverige, men det måste finnas gränser också, säger Noorihe Halimi, muslim i Karlstad.

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, kallade under onsdagen till en pressträff om den senaste tidens påverkanskampanjer mot Sverige.

Vid pressträffen var avsikten att förmedla situationen där en ökande mängd falsk information riktas mot Sverige.

Pressträffen hölls som ett svar på den internationella uppmärksamheten kring de senaste händelserna av koranbränningar i landet, som regeringen tidigare har undvikit att uttala sig om.

– Vi ser bland annat hur ryskstödda aktörer är aktiva i att förstärka felaktiga påståenden om att Sverige som stat skulle ligga bakom skändningen utav heliga skrifter. Detta är naturligtvis helt och hållet felaktigt, säger Carl-Oskar Bohlin.

Danska högerextremisten Rasmus Paludan bränner en koran på Norra Bantorget i Stockholm.
Danska högerextremisten Rasmus Paludan bränner en koran på Norra Bantorget i Stockholm. Foto: Fredrik Persson/TT

– Mitt råd är att bara försöka ignorera alla dessa människor som bränner koranen. De är bara ute för att provocera och skapa problem. Skulle ingen bry sig om dem så skulle de stå där helt själva och då är det inte lika kul, säger Noorihe Halimi.

– Alla som kommer till det här landet måste respektera Sveriges regler, och de som välkomnar alla nyanlända måste också ha förståelse för att vissa människor kommer från olika kulturer och religioner. Gör vi inte det så kommer Sverige bli som Afghanistan i framtiden. Det var exakt det som hände i Afghanistan för 40 år sedan när alla problem började, och det grundade sig i religion, säger Mohamad Hoseini, en annan muslim som bor i Karlstad.

Tidigare i veckan lämnade en 31-årig man in en ansökan till polisen om att få bränna en koran utanför Irans ambassad i Stockholm, en ansökan som senare togs tillbaka.

Förutom att bränna en koran hade mannen planer på att bränna Irans flagga, en bild av landets ledare och två dockhuvuden utanför ambassaden.

De två männen som tidigare ansvarade för koranbränningarna under sommaren har avsikter att genomföra ytterligare aktioner i framtiden, det rapporterar SVT Nyheter.

– Jag tror att det handlar om att provocera och göra folk arga och ledsna. Det är bättre att sätta sig ner och diskutera om man har olika åsikter om någonting. Koranen är en helig bok inom islam, och det bör man respektera säger Noorihe Halimi.

– Jag blir ledsen när jag ser det. Det handlar inte bara om koranen, utan om alla heliga böcker. Att elda upp en helig bok är inte ett bra tillvägagångssätt att protestera eller visa sitt missnöje. Det är respektlöst. Vi har yttrandefrihet i Sverige vilket är jättebra, men det finns bättre sätt att uttrycka sig på, säger Mohamad Hoseini.

Efter de tidigare händelserna av koranbränning har det uppstått internationell oro, och flera länder, inklusive Qatar, Saudiarabien och Iran, har reagerat starkt.

De svenska ambassadörerna har blivit inkallade för att ge förklaringar till händelserna.

Dessutom har Iran förhindrat den nya svenska ambassadören från att beträda deras land som ytterligare en åtgärd som svar på händelserna.

– Självklart blir jag ledsen och undrar vad de håller på med. Visst, vi har yttrandefrihet i Sverige, men det måste finnas gränser också. Jag tycker att det är olämpligt att elda upp alla typer av heliga böcker, säger Noorihe Halimi.

– Det som jag har lärt mig sedan jag kom till Sverige för sju år sedan som ensamkommande barn, är att alla är lika värda. Om vi ska behålla vårt fina Sverige som har varit utan krig i 200 år, måste vi respektera varandra, säger Mohamad Hoseini.

Artikeltaggar

AfghanistanBöckerCarl-Oskar BohlinIranIslamKarlstadModeraternaOroligheterRasmus PaludanSamhälleYttrandefrihet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.