Hoppa till huvudinnehållet

Anställd hade relation med intagen ungdom – nu anmäler kommunen sig själv

Publicerad:
Foto: Stina Stjernkvist/TT

I vintras upptäckte personal på det värmländska HVB-hemmet att en anställd hade inlett en relation med en av de intagna ungdomarna.

Nu har kommunen upprättat en lex Sarah-anmälan om ett allvarligt missförhållande.

Enligt anmälan som är skickad till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) upptäcktes det vid årsskiftet att en anställd hade inlett ”en oprofessionell relation” med en av de intagna ungdomarna.

Man hade samtal med den anställde och den unga personen och den anställde stängdes av från arbetet samma dag. Dagen efter sa hen upp sig och återkom inte till arbetsplatsen.

I anmälan redogör kommunen för händelseförloppet och skriver att den ansvariga enhetschefen tog kontakt med kommunens jurist och diskuterade om de skulle göra en polisanmälan. De landade i att inte göra det.

Även kommunen där ungdomen är skriven kom fram till samma slutsats.

Enhetschefen med ansvar för HVB-hemmet gjorde också bedömningen att det inte krävdes en lex Sarah-anmälan. Men när media rapporterade om händelsen gjorde kommunen en ny bedömning och beslutade att göra en lex Sarah-anmälan.

Anmälan klassas som ”ett allvarligt missförhållande”.

Efter en anonym polisanmälan förhörde polis enhetschefen. Efter förhöret lade åklagaren ner förundersökningen.

I anmälan redogör kommunen för de åtgärder som har genomförts och som ska genomföras för att minska risken för att den här typen av händelser sker. Bland annat ska man förtydliga rutinen för hur personalen ska agera om de misstänker oegentligheter mellan personal och ungdomar.

Kommunens socialt ansvariga socionom ska under september komma till boendet för att tillsammans med personal och chefer gå igenom vilka skyldigheter de har att rapportera olika former av händelser.

Artikeltaggar

HVB-hemIvoLex SarahVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.