Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk brottssommar

Publicerad:
Avspärrade brottsplatsen i Klara.
Avspärrade brottsplatsen i Klara. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

På bara två dygn i förra veckan begicks tre grova våldsbrott i Värmland. Trots semestertider så har polisen haft fullt upp och det verkar onekligen som hot- och våldsnivån i länet har höjts nu under sommaren.

Tidigare i maj skedde ett mord på Drottninggatan i Karlstad. Senare skedde en skottlossning på Herrhagen. I början av juli ägde en ny skottlossning rum, denna gång mot ett flerfamiljshus på Kronoparken. Tillvägagångssättet var hänsynslöst då oskyldiga riskerade att drabbas.

I förra veckan var det dags igen. På onsdagsnatten blev en man allvarligt knivhuggen i Filipstad. En man blev sedan huggen med en machete i Hammarö, och den misstänkte gärningsmannen kunde gripas efter en biljakt. Och på torsdagen blev en man beskjuten mitt på dagen bakom länsstyrelsens hus i Karlstad, vid en gång- och cykelbana där det rör sig mycket folk. Misstänkta gärningsmän greps senare under en polisinsats i stadsdelen Viken.

En hel del av brotten (dock inte alla) kan kopplas till gängkriminalitet, och rivalitet mellan olika gäng. Polisen säger att det rör sig om separata händelser, i alla fall de som skedde i förra veckan, och att folk kan vara lugna. Undrar om alla värmlänningar skulle känna igen sig i den beskrivningen? Förvisso skall Polisen inte piska upp en orosstämning i onödan, men likväl torde det finnas all anledning att ta sommarens brottsutveckling på allvar, också av allmänheten.

Även om Värmland länge varit förskonad från den exempellösa brottsutvecklingen vi sett på många andra håll i landet så är det en klen tröst att det är värre i Rosengård eller i Rinkeby. För målet är ju att vi inte får det likadant här. Att vara oroad över den värmländska brottsutvecklingen är bara sunt, och det kan förhoppningsvis leda till att såväl brottsbekämpande myndigheter som politiker tar situationen på än större allvar.

Så länge de kriminellas verksamhet, inklusive mord, mest drabbade dem själva så var det kanske en del som ryckte på axlarna. De får väl stå sitt kast om de gett sig in på den kriminella banan. Men nu har det gått så långt att skjutningar äger rum mitt bland vanligt folk, och där det kanske hittills är ren tur att tredje man ännu inte drabbats i Värmland. Fast det är heller inte riktigt sant. Ingen oskyldig förbipasserande har skadats hittills, men lägenhetsinnehavare har fått sina hem beskjutna.

Den otrygghet som också följer av brottsvågen försämrar också livskvaliteten för vanligt hederligt folk. De vågar sig kanske inte ut på kvällarna, eller undviker att besöka vissa områden. Men hur skyddar man sig mot en skytt på elsparkcykel mitt på blanka dan på en gångväg vid Klarälven ett stenkast från centrum?

Polisen i Värmland säger att de hittills klarar av det, och det får vi allt hoppas. Icke desto mindre behöver mer resurser sättas in och beredskapen höjas. Sådana här gänguppgörelser tenderar ju att eskalera. Mer kameraövervakning både här och där skulle underlätta. Och lagföringen måste ske snabbare. En större polisnärvaro ute i samhället skulle också skapa ökad trygghet. Även underrättelsearbetet mot de kriminella gängen måste intensifieras.

Värmland får inte bli nästa "hot spot" för den grova gängrelaterade brottsligheten.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättDrottninggatanFilipstadGängkriminalitetHammaröHerrhagenHotKameraövervakningKarlstadKlaraKronoparkenMordPolisenSkottlossningVärmlands länViken