Hoppa till huvudinnehållet

Överklagar detaljplan för nya villor på Hammarö

Publicerad:
16 nya villatomter ska den nya detaljplanen för Högåsen på Västra Tye på Hammarö ge. Nu har Naturskyddsföreningen överklagat den. Området ligger i skogen norr om de här husen som är belägna i korsningen Tynäsvägen/Östra Tyevägen.
16 nya villatomter ska den nya detaljplanen för Högåsen på Västra Tye på Hammarö ge. Nu har Naturskyddsföreningen överklagat den. Området ligger i skogen norr om de här husen som är belägna i korsningen Tynäsvägen/Östra Tyevägen. Foto: Christer Wik

Naturskyddsföreningen överklagar en ny detaljplan för Högåsen på Västra Tye som ska möjliggöra 16 nya villor till mark- och miljödomstolen.

Föreningen anser att planen innebär ett hot mot livsmiljön för mindre hackspett och spillkråka.

Den 19 juni antog Hammarö kommunfullmäktige den nya detaljplanen för Högåsen som ska ge 16 nya villatomter i det som nu är ett skogsområde strax öster om Tynäsvägen på Västra Tye. Det skedde efter att planen dessförinnan hade varit utställd för granskning en andra gång.

Fullmäktige har redan en gång tidigare sagt ja till planen, men den överklagades av Naturskyddsföreningen till mark- och miljödomstolen som i en dom den 21 februari 2022 upphävde planen. Skälet var en otillräcklig utredning av planens påverkan på livsmiljön för spillkråka och mindre hackspett.

Mindre hackspett eller bostäder? Här är fågeln som kan stoppa byggandet på Hammarö – om Naturskyddsföreningen får bestämma.
Mindre hackspett eller bostäder? Här är fågeln som kan stoppa byggandet på Hammarö – om Naturskyddsföreningen får bestämma. Foto: Jan Kruse

Har undersökt

Därefter har Hammarö kommun gjort en undersökning av förutsättningarna för mindre hackspett på Högåsen. Den kom fram till att de har ett tillräckligt stort område som utgör lämplig livsmiljö om planområdet tas i anspråk för bostadsändamål.

Men Naturskyddsföreningen är inte nöjd med undersökningen och har därför överklagat även den kompletterade detaljplanen till mark- och miljödomstolen. Man anser att Högåsen är ett värdefullt område för biologisk mångfald och att det i utredningen inte klargörs att de utpekade områdena utgör lämpliga och tillräckliga miljöer för mindre hackspett.

Är fridlysta

Föreningen konstaterar samtidigt att det fortfarande saknas en utredning för spillkråkan i området och att både spillkråkan och mindre hackspett är fridlysta enligt artskyddsförordningen och anges som nära hotade i rödlistan.

Vid en undersökning på Högåsen har Naturskyddsföreningen även upptäckt förekomst av fladdermöss som också är skyddade enligt artskyddsförordningen. Naturskyddsföreningen anser totalt sett att detaljplanen för Högåsen inte kan genomföras utan att ett artskyddsförbud bryts. Man vill därför att detaljplanen ska upphävas.

Även två närboende har överklagat detaljplanen till mark- och miljödomstolen eftersom de anser att deras boendemiljö kommer att påverkas negativt om de nya villorna byggs.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBrott, lag och rättDetaljplanerHammaröHögåsenNaturskyddsföreningenÖverklaganden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.