Peabs planer på att bygga ett asfaltsverk strax utanför Karlstad väcker starka reaktioner bland grannarna i Trossnäs.
De närboende till den väg som förväntas bli tungt trafikerad ser stora farhågor med projektet.
– Jag flyttade hit 2019 och hade jag vetat om det här då så är det tveksamt ifall jag hade valt att bosätta mig här, säger Pär Lundberg, en av grannarna.
Den 16 maj 2023 skickade Peab Asfalt AB in en anmälan till miljöförvaltningen om att bygga ett asfaltsverk i Trossnäs.
Karlstads kommun skickade därefter ut brev för att kommunicera med de berörda fastighetsägarna i närheten av den väg som kan bli berörd av trafik till och från asfaltsverket.
Grannskapet har nu svarat och skickat in sina yttranden till kommunen.
– Vi är starkt emot detta, säger Linnéa Carlgren.
Enligt grannarna till den trafikerade vägen som ska gå till den eventuellt blivande asfaltsfabriken, är en av de mest oroande aspekterna som framkommit att verksamheten planeras att bedrivas dygnet runt, sju dagar i veckan.
– Det kommer innebära ännu mer trafik och bullerljud från vägen som går precis utanför min tomt. Vägen är redan i dagsläget tungt belastad och blir det dessutom stora transporter som kör förbi här på kvällarna och nätterna så kommer det att påverka alla längs vägen negativt, säger Pär Lundberg.
Nu känner jag nästan att det var lugnare inne i stan.
Detta skulle medföra betydande trafikbelastning med upp till 70 tunga fordon som regelbundet kommer att passera området.
De närboende är också frågande till hur diverse avgaser kommer att påverka luftkvalitén, och att det borde finnas någon typ av konsekvensanalys när det gäller buller och miljö.
– Jag flyttade hit 2019 och hade jag vetat om det här då så är det tveksamt ifall jag hade valt att bosätta mig här.
Pär Lundberg berättar att han tidigare bodde inne vid Klara i Karlstad.
– Jag ville komma ifrån stan och ut på landet där det skulle vara lugnt och skönt. Men nu känner jag nästan att det var lugnare inne i stan.
Peabs skrivelse om lokalisering
Peab Asfalt har ett behov av en ny lokalisering för asfaltsverk och har identifierat ett område inom aktuell fastighet för denna verksamhet.
Närheten till råmaterialet berg är mycket viktigt för asfaltsverket.
Asfaltsmassa består av 93 till 96 procent krossat berg. Samlokalisering med täkten innebär således många fördelar, både resurs- och logistikmässigt samt ger möjlighet till en rationell tillverkningsprocess.
Vidare är att bedömningen att den aktuella fastigheten är lämplig för att driva ett asfaltsverk då området bedömts som lämplig för bergtäktsverksamhet.
De närboende uttrycker oro över den potentiella trafikökningen där det längs vägen även finns en skola, gruppboende, hunddagis och hästgårdar.
– Vi har ingenting emot att de bygger ett asfaltsverk, men de måste hitta en lösning med trafiken. Med hög hastighet, tungt trafikerade och smala vägar så är det bara en tidsfråga innan det händer en olycka, säger Pär Lundberg.
Hastighetsbegränsningen på vägen är 50 km/h, men enligt Pär Lundberg så är det ytterst få som håller sig till det, vilket en annan granne även instämmer i.
– Det är inte bara bilar och lastbilar, utan även epa-traktorer som kör som galningar här ute. En bra grej hade varit att sätta upp en fartkamera längs vägen, säger Linnéa Carlgren.
Ett led i hanteringen av anmälan från kommunens sida har varit att begära in yttrande från boende i närområdet samt andra kommunala verksamheter som är berörda.
Detta för att få in kunskap som bidrar till handläggning av ärendet.
– Utifrån de synpunkter som har inkommit har miljöförvaltningen begärt in komplettering till anmälan, skriver Malin Hansson Kopczynska, miljöskyddsinspektör på Karlstad kommun, i ett mejl.
Hur ställer ni er till kritiken från de närboende?
– Miljöförvaltningen kan inte göra en samlad bedömning av hur buller och eventuella utsläpp från verksamheten kan påverka närliggande bostadsområden förrän dess att kompletterande uppgifter har kommit in från verksamhetsutövaren, förklarar Malin Hansson Kopczynska och fortsätter:
– Ett beslut gällande anmälan kommer inte fattas förrän dess att anmälan är komplett. Den anses i nuläget inte som komplett och en bedömning om den är komplett kan inte göras förrän de kompletterande uppgifterna har inkommit.
Buller
Dagtid (vardag): 06.00 - 18.00 - 50 dB(A)
Dagtid, söndag- och helgdag: 06.00 - 18.00 - 45 dB(A)
Kvällstid: 18.00 - 22.00 - 45 dB(A)
Nattetid: 22.00 - 06.00 - 40 dB(A)
Kontroll av buller kommer ske om behov uppstår. Sammanfattningsvis bedöms inte buller utgöra några hinder för planerad verksamhet.
Detta enligt Peab.