Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkta skyttar häktade för mordförsöket

Publicerad:
Mannen i 30-årsåldern sköts på cykel- och gångbanan utanför länsstyrelsen i Karlstad.
Mannen i 30-årsåldern sköts på cykel- och gångbanan utanför länsstyrelsen i Karlstad. Foto: Eva Häggdahl

De misstänks ha skjutit den dödshotade mannen i 30-årsåldern i benet.

Nu har två män, 20 och 26 år, häktats för försök till mord och grovt vapenbrott.

Den 26-årige mannen satt i häktets gröna kläder och trummade med fingrarna i bordet när åklagare Per Svensson läste upp misstankarna mot honom under häktningsförhandlingen på måndagseftermiddagen.

Mannen greps i en lägenhet i Viken i Karlstad i torsdags eftermiddag – två timmar efter att en man i 30-årsåldern blivit skjuten i benet när han promenerade längs älven i höjd med länsstyrelsen i Karlstad.

26-åringen är nu misstänkt för mordförsök, grovt vapenbrott, narkotikabrott – efter att polisen hittat droger i lägenheten där han greps – samt för en misshandel som skedde dagen innan skottlossningen.

– X förnekar misshandel, försök till mord och grovt vapenbrott, men han erkänner narkotikabrottet eget bruk, säger mannens försvarsadvokat Anders Olsson.

Obetald skuld

Tingsrätten beslutade att häkta mannen, på sannolika skäl misstänkt för bland annat försök till mord och grovt vapenbrott. Mannen häktas inte för den misstänkta misshandeln.

Strax därefter häktades även den 20-årige man som är misstänkt för att ha utfört skjutningen tillsammans med 26-åringen. Även han är misstänkt för försök till mord, grovt vapenbrott, misshandel och narkotikabrott.

– Han förnekar samtliga brottsmisstankar, säger mannens försvarare Kerstin Samuelsson.

Motivet till skjutningen är fortfarande oklart, men enligt uppgifter till NWT har den beskjutne mannen sedan tidigare dödshotats på grund av en obetald skuld.

– Det är inget jag kan kommentera, men vi har en ganska god bild av händelsen, säger åklagare Per Svensson.

Tidigare dömda

Han vill inte säga om polisen har tagit något vapen i beslag, eller om det är mer än ett skott som avlossats.

Både 20-åringen och 26-åringen är väl kända av polisen sedan tidigare.

26-åringen har nyligen avtjänat ett nära tre år långt fängelsestraff för att under pistolhot ha rånat en jägare på fyra kulvapen. Den 20-årige mannen har varit inblandad i ett utpressningsmål där han dömdes för ringa dopningsbrott och ringa narkotikabrott.

En tredje man är skäligen misstänkt för samma brott, men åklagare Per Svensson har inte beslutat om han ska begära honom häktad ännu.

Dessutom är mannen som bor i lägenheten där 20-åringen och 26-åringen greps misstänkt för narkotikabrott.

Misstänkta skyttarnas tidigare liv – vapenbrott och utpressningsförsökHär grips misstänkta skyttarna – polis slog till med insatsstyrkan

Artikeltaggar

ÅklagareBrott, lag och rättHäktningsförhandlingKarlstadMisshandelPer SvenssonSkjutningen i KlaraVapenbrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.