Hoppa till huvudinnehållet

Ferlinpriset landade i trygga händer: ”Jag har svävat på moln hela våren”

Publicerad:
Göran Samuelsson visar stolt och glad upp diplomet som bevisar att han är 2023 års mottagare av Nils Ferlin-sällskapets trubadurpris.
Göran Samuelsson visar stolt och glad upp diplomet som bevisar att han är 2023 års mottagare av Nils Ferlin-sällskapets trubadurpris. Foto: Lena Richardson

Nils Ferlin-sällskapets trubadurpris har landat tryggt i värmländska musikern, sångaren och konstnären Göran Samuelssons händer.

– Jag har vandrat som på moln hela våren, berättade han när han tog emot utmärkelsen i poetens barndomsstad.

Utdelningen skedde under lördagen, som utropats till Ferlindagen i Filipstad. Då fylldes torgscenen med musik av två Ferlintolkare: den sjungande konferencieren Rolf Mårth och artisten Rolf Carlsson.

Ferlinpristagaren Göran Samuelsson från Västra Ämtervik sjöng däremot inte Ferlin utan några av sina egna visor, men avslöjade att Ferlin haft sin betydelse också för honom.

Hans Rutberg från Nils Ferlinsällskapet räckte över trubadurpriset till Göran Samuelsson.
Hans Rutberg från Nils Ferlinsällskapet räckte över trubadurpriset till Göran Samuelsson. Foto: Lena Richardson

– Nils Ferlin fanns även i mitt barndomshem. Min pappa brukade gå och sjunga ”Jag är ganska mager om bena”. Nu hör det till saken att han var rund som en köttbulle... Det var det enda litterära jag växte upp med och då råkade det vara Nils Ferlin.

Med den poetiska laddningen gick han ut i världen och det räckte långt. Som Ferlinsällskapet beskriver det i sin motivering, så är Göran Samuelsson ”en jordnära vissångare, förankrad i vardagen” och hans texter är ”en fin blandning av vardagsfilosofi och ömsinta ord om människor och natur”.

Rolf Carlsson sjöng Ferlin-visor i programmet Dagen är släckt.
Rolf Carlsson sjöng Ferlin-visor i programmet Dagen är släckt. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

ArtisterFilipstadGöran SamuelssonMusikNils FerlinNöje/KulturPoesiRolf CarlssonUtmärkelserVästra Ämtervik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.