Hoppa till huvudinnehållet

Då fattas beslutet om det blir handel på Månsberget

Publicerad:
I mitten av augusti räknar mark- och miljödomstolen med att fatta beslut om det blir ett handelsområde på Månsberget i Karlstad eller inte.
I mitten av augusti räknar mark- och miljödomstolen med att fatta beslut om det blir ett handelsområde på Månsberget i Karlstad eller inte. Foto: HP Skoglund

Om några veckor kommer beslutet om det blir en handelsplats på Månsberget i Karlstad eller inte.

– Vi räknar med att ha en dom i målet klar i mitten av augusti, säger Martin Kvarnbäck, tekniskt råd vid mark- och miljödomstolen.

Den 9 december 2021 godkände kommunfullmäktige den nya detaljplanen som möjliggör för Olav Thon-gruppen att etablera ett 27 000 kvadratmeter stort handelsområde där.

Senare överklagade fastighetsbolagen Lundbergs, Capriga, Stadsrum fastigheter, Wermlands invest och Rohm & Co beslutet att tillåta handel på Månsberget mellan Biltema-området och Bergviks köpcenter.

Man vill värna om centrumhandeln och vill inte ha mer externhandel i Karlstad. Även Kristinehamns kommun har överklagat detaljplanen och ser också mer handel i Karlstad ett hot mot deras centrumhandel.

Unika värden

Också Naturskyddsföreningen överklagade detaljplanen eftersom man vill värna om skogsområdet på Månsberget som enligt dem har flera unika värden.

Ett yttrande från Karlstads kommun på de överklaganden som gjorts lämnades in till mark- och miljödomstolen i februari, men utan nya argument.

I maj skickade Naturskyddsföreningen in kompletterande uppgifter som markägarna och kommunen också svarat på.

– Under våren gjorde vi även en syn på den aktuella tomten. Det var nyttigt för oss att komma dit och titta på området, säger Martin Kvarnbäck.

Hann inte

Förhoppningen var då att mark- och miljödomstolen skulle hinna komma med en dom i det långdragna ärendet före midsommar, men så blev det inte.

– Nej, på grund av hög arbetsbelastning hann vi inte det.

När är planen nu att ni ska kunna fatta ett beslut i målet?

– Vi räknar med att ha en dom i målet klar i mitten av augusti, säger Martin Kvarnbäck.

Det nya politiska styret kommer inte att överklaga den dom som snart kommer, oavsett vad det blir. Trots att partierna röstade olika i kommunfullmäktige 2021 – C för och S och MP emot.

– Som styre kommer vi inte att överklaga, men det kan andra göra, har Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden tidigare sagt till NWT.

Domen kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBiltemaBrott, lag och rättCaprigaDetaljplanerHandelKarlstadKommunfullmäktigeMånsbergetNaturskyddsföreningenOlav Thon-gruppenÖverklagandenPolitikSocialdemokraternaVärmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.