Hoppa till huvudinnehållet

Polisens ansvar att trygga samhällets medborgare

Publicerad:
Polisen ska utreda brott, men framförallt skapa en trygghet hos medborgarna och inte medvetet gå ut i media och ”ljuga”, skriver insändarskribenten.
Polisen ska utreda brott, men framförallt skapa en trygghet hos medborgarna och inte medvetet gå ut i media och ”ljuga”, skriver insändarskribenten. Foto: Privat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En skottlossning mitt i Karlstad, bland barn och vuxna, mitt på ljusa dagen. Efter skjutningen i Klara under torsdagen är det flera som känt sig otrygga.

I vilken stad som helst i Sverige skulle invånarna per automatik känna en viss otrygghet över att vara ute. Att polisen sedan medvetet inte tryggar medborgare utan delvis ljuger om att man inte har någon misstänkt gärningsman och att jakten pågår under flera dagar - när man från början redan timmar efter skjutningen har tagit tre personer i förvar som kan ligga bakom mordförsöket - är att föra invånarna bakom ljuset.

Polisen kunde istället gått ut till allmänheten och sagt att man har misstänkta i förvar men under en lägre misstankegrad och att man jobbar med att säkra bevis för att utesluta eller fastställa om dessa har med skjutningen att göra. Medan allmänheten fortfarande vilseletts av polisens konstaterande att insatsen i Viken inte hade med skottlossningen att göra skapades inte ett större lugn. Tvärtom, gärningsmannen/männen är då fortfarande i allmänhetens ögon på fri fot och kan skjuta igen. Varför håller sig polisen inte till sin främsta uppgift för medborgarna, att trygga dem? Ska vi i samhället inte kunna lita på polisens uppgifter i media längre?

Det har under flera månader skjutits i Karlstad men denna gång sköts det runt oskyldig allmänhet och en förlupen kula hade inte varit en omöjlighet runt så mycket oskyldiga människor. Polisen ska utreda brott, men framförallt skapa en trygghet hos medborgarna och inte medvetet gå ut i media och ”ljuga”. Polisen kunde istället gått ut till allmänheten och sagt att man har misstänkta i förvar men under en lägre misstankegrad och att man jobbar med att säkra bevis för att utesluta eller fastställa om dessa har med skjutningen att göra.

Vi var flera på plats när skjutningen skedde och vi ska leva med vad vi behövde se och vara rädda för att möta en man på grön elsparkcykel varje gång vi går ut. När man hade kunnat trygga samhället lite mer än vad man faktiskt gjorde.

Polisen pratar om att det är viktigt att bygga tillit mellan medborgare och polis för att vid just sådana händelser ska få medborgarna att våga prata med polisen vid dessa brott då det ofta förekommer en svårbruten tystnadskultur. Om detta är ett sätt att bygga tillit från polisen sida så kommer inte många våga lita på polisen. Det måste vara ömsesidigt utan att bryta mot sekretess. Och för att nå medborgare är media det bästa sättet och tyvärr tror jag många i Karlstad just nu känner sig lurade av polisens uttalanden via media vid denna händelse under flera dagar.

Lurad av polisen

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättElsparkcykelKarlstadMordförsökSkottlossning