Hoppa till huvudinnehållet

På loppis är fem kronor per bok okej - men inte på biblioteket

Publicerad:
Döm om min förvåning när jag hämtade ut boken och hade en skuld. Jag som är så skötsam, skriver insändarskribenten.
Döm om min förvåning när jag hämtade ut boken och hade en skuld. Jag som är så skötsam, skriver insändarskribenten. Foto: Paul Wennerholm/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag är en stor älskare av loppis. Jag köper ofta böcker secondhand för fem till tio kronor styck. Fina böcker med kända titlar. Nu i sommar fann jag en bok som det visade sig finnas flera delar i. Jag brukar se det som en ”sport” att leta men efter att hittat ettan, trean och fyran bestämde jag mig för att låna på Stadsbiblioteket i Karlstad.

Det gjorde jag via en reservation. Döm om min förvåning när jag hämtade ut boken och hade en skuld. Jag som är så skötsam. Jag frågade personalen och det visade sig att det tillkommit en reservationsavgift på vuxentitlar på fem kronor per bok.

Jag frågade personalen om varför och de hänvisade till politikerna.

Denna avgift gäller inte samtliga bibliotek i Värmland utan enbart på Karlstads samt Hammarö kommuns bibliotek, fann jag att läsa på bibliotek Värmlands hemsida.

Någon kanske fnyser åt fem kronor. Samtidigt hör jag om medmänniskor som har ett par hundralappar på kontot två veckor innan lön. Jag kan själv läsa tio böcker i månaden.

Jag läser i bibliotekslagen (2013:801) folkbibliotek paragraf 6: ”folkbiblioteken ska vara tillgängliga för alla...” och paragraf 9: ”på folkbiblioteken ska allmänheten avgiftsfritt få låna”.

Mina frågor till politikerna; Varför har biblioteken i Karlstad samt Hammarö reservationsavgift på låneböcker, till skillnad från andra kommuner i Värmland?

Vad går pengarna till? Jag antar att det blir en ansenlig summa under ett år. Har Karlstad och Hammarö verkligen ett bibliotek för ALLA där medborgaren får låna gratis?

Jenny

Artikeltaggar

BibliotekBöckerHammaröKarlstadLitteraturNöje/KulturVärmlands län