Hoppa till huvudinnehållet

Från Kil till Schweiz – och toppjobb på UEFA: ”Det gör jag med enorm stolthet”

Publicerad:
Jenny Fröse från Kil jobbar på UEFA i Schweiz.
Jenny Fröse från Kil jobbar på UEFA i Schweiz. Foto: Eva Häggdahl

Man brukar säga att en sak leder till en annan.

För Jenny Fröse från Kil, har en sak, lett till ett drömjobb på UEFA i Schweiz.

– Jag ser verkligen fram emot att gå till jobbet varje dag.

Jennys resa inom fotbollsvärlden började som volontär när UEFA arrangerade U21-EM i Sverige 2009.

Göteborg var en av värdstäderna för mästerskapet. Där blev Jenny placerad som parkeringsvakt och det var även där som hennes framtidsvisioner uppenbarade sig.

Hon blev fascinerad av storleken på organisationen och hon insåg snabbt att det faktiskt gick att arbeta med sport och mästerskap.

– Jag kommer ihåg att jag tänkte ”wow, man kan ju göra karriär inom fotbollen”. Fotbollsintresset har alltid funnits där men jag insåg att det fanns mycket jobb inom sports management och idrottsvärlden.

Resan till Nyon

Tack vare erfarenheten från volontärarbetet och den nyfunna viljan att jobba inom sports management valde Jenny att utforma studierna för att i framtiden öka chanserna att landa sitt drömjobb på UEFA.

– Jag läste språk och sports management på Linnéuniversitetet i Växjö med ett utbytesår i USA. Jag pusslade ihop en profil som var ganska bred och varierande för jag tänkte att det skulle ge mig möjligheter i framtiden. Framförallt på UEFA där jag förstod att språk och utlandserfarenhet är viktigt.

Efter U21-EM i Göteborg behöll Jenny kontakten med flera hon mött genom mästerskapet. I samma veva som hon hade läst färdigt på universitetet sökte UEFA en praktikant inom evenemangsavdelningen.

– Det fanns en praktikplats ledig. Så jag sökte den och gick igenom intervjuprocessen och fick platsen. Det slutade med att en av dom jag lärde känna i Göteborg 2009 blev min chef på UEFA när jag var där som praktikant.

Jenny tog praktikplatsen 2015 och har sedan dess klättrat på karriärstegen. 2018 började Jenny jobba i sin drömroll som eventkoordinator på UEFA:s högkvarter i Nyon, Schweiz.

Jenny Fröse är inne på sitt åttonde år på UEFA i Schweiz.
Jenny Fröse är inne på sitt åttonde år på UEFA i Schweiz. Foto: Eva Häggdahl

”Dynamisk miljö”

I en så stor organisation som UEFA så finns det väldigt många olika möjligheter till att dra sitt strå till stacken.

– Man får väldigt fina möjligheter, när det är mästerskap eller matcher så har man chansen att ha en aktiv roll som kan vara helt annorlunda än sitt vanliga jobb. Då kan man ha sitt jobb på dagen och sen på kvällen är man på plats i en fotbollsarena, i en helt annan roll.

Jenny förklarar hur hon uppskattar den aspekten med arbetsplatsen, att kunna ha sitt jobb – men samtidigt prova på så många olika roller.

– Det ger väldigt spännande erfarenheter karriärmässigt, säger hon.

Att jobba som eventkoordinator på UEFA innebär att man har ett stort ansvarsområde med varierande arbetsuppgifter. Man har ”vanliga” dagar på kontoret men man reser också väldigt mycket.

– Det blir lite som en livsstil att resa så mycket. Vi har vanliga veckor på kontoret, sådana finns ju självklart. Men många gånger om året åker vi på tjänsteresor, exempelvis åker vi och inspekterar inför varje match eller mästerskap för att varje arena ska uppfylla våra krav så att vi når upp till en jämn nivå, år ut och år in.

Jenny har nyligen varit aktuell med ”sitt” huvudprojekt – U21-EM som avgjordes i Georgien och Rumänien för några veckor sedan. Efter semestern börjar hon redan planera inför nästa U21-EM.

– Redan i september börjar vi med tjänsteresorna för att inspektera arenorna till nästa mästerskap. Jag kommer jobba en del med det administrativa och efter det ska vi åka till Slovakien och ta en närmre titt på åtta arenor som kommer användas under det mästerskapet som äger rum om två år.

Jenny och hennes chef Bettina efter finalen i årets U21-EM final.
Jenny och hennes chef Bettina efter finalen i årets U21-EM final.

En kugge i ett stort maskineri

Känslan att vara del av något större och att arbeta i lag trivs Jenny med.

– Det är mycket av ett team work, det värdesätter jag enormt. Det är vi som får det att hända, och när jag säger vi, då menar jag den grupp som är på arenan som har olika ansvarsområden. I min roll så är jag ledaren på arenan för de olika områdesexperterna på deras områden. Det känns väldigt speciell och meningsfullt.

Hon fortsätter:

– Hela året arbetar vi inför matcherna så när domaren blåser i visselpipan och det är match, ja det är ju det... Det är ju det vi jobbat för! Som vilket fotbollslag som helst egentligen så behöver vi alla varandra på plats, så att få jobba inom projektledningen för sådana evenemang, det gör jag med enorm stolthet.

Utöver att Jenny brinner för projektledning och sports management berättar hon att en av de stora fördelarna med jobbet är de internationella erfarenheter hon utväxlar med kollegorna.

– Jag har kollegor från världens alla hörn. Man sätter sig där vid sitt skrivbord och så har man massa nationaliteter runt omkring sig. Bara en sån sak gör det väldigt spännande och ger en otroligt mycket. Jag ser verkligen fram emot att gå till jobbet varje dag.

Jenny Fröse tillbringar sin semester i Värmland.
Jenny Fröse tillbringar sin semester i Värmland. Foto: Eva Häggdahl

Artikeltaggar

FotbollKilOrganisationerSchweizUefa

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.