Hoppa till huvudinnehållet

Årets Gammelvala har öppnat – gör ett besök i den gamla världen

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Vid öppningsceremonin är det tradition att alla ideella arbetare på Gammelvala, tillsammans med årets miltändare, tågar till friluftsscenen för invigningen, anförda av Brunskogs spelmanslag.
Vid öppningsceremonin är det tradition att alla ideella arbetare på Gammelvala, tillsammans med årets miltändare, tågar till friluftsscenen för invigningen, anförda av Brunskogs spelmanslag. Foto: Kerstin Herö

I dag tändes milan på Skutboudden i Brunskog och därmed har årets Gammelvala öppnat – nu kan besökare upptäcka den gamla världen under några dagar.

Strax före elva på förmiddagen samlades alla medverkande på tunet tillsammans med Brunskogs spelmanslag för att gemensamt gå till friluftsscenen där invigningen hölls.

Årets invigningstalare och miltändare Lennart ”Lellis” Albinsson gav några tillbakablickar på de 60 år som gått sedan Gammelvala (Den gamla världen) startade och han själv började arbeta ideellt med det sommarevenemang som drar tusentals besökare varje år.

Som pensionerad chef inom räddningstjänsten fick han denna gång tända elden, istället för att släcka den. Snart såg man de första flammorna som visade att milan tänts och röken spred sig ut över området.

Därefter började alla arbeten på området, där man visar gamla traditionella yrken och hantverk.

Årets miltändare Lennart ”Lellis” Albinsson tänder milan och efter det öppnar all verksamhet på Skutboudden.
Årets miltändare Lennart ”Lellis” Albinsson tänder milan och efter det öppnar all verksamhet på Skutboudden. Foto: Kerstin Herö
Nu var det tänt.
Nu var det tänt. Foto: Kerstin Herö

En av dem som tittade på när milan tändes på lördagen var 96-årige Agne Nilsson. Han om någon vet hur det går till. Det var nämligen han som ansvarade för milan de första dryga 20 åren på Skutboudden.

– Kolarbas kallades det för.

Han minns särskilt en händelse från den tiden, när en kvinna började klättra uppför stegen till milan.

– Jag var tvungen att säga till henne, det får man inte göra.

I handen hade hon en liten scarf eller liknande.

– Hon berättade att hon hade en mormor som inte kunde komma dit, men som så gärna ville få känna doften av milan. Det tycker jag var lite rörande. Så jag gick upp och fick lite rök på den.

Agne Nilsson, till höger, ansvarade för milan under de första 20 åren som miltändningen blev en tradition. Här tillsammans med årets miltändare Lennart ”Lellis” Albinsson.
Agne Nilsson, till höger, ansvarade för milan under de första 20 åren som miltändningen blev en tradition. Här tillsammans med årets miltändare Lennart ”Lellis” Albinsson. Foto: Kerstin Herö

Agne Nilsson fortsatte att jobba ideellt med olika uppgifter under Gammelvala även efter att han inte längre hade ansvar för milan.

– De sista åren var jag på museet, de tyckte väl det passade för min ålder, skojar han.

I år har han pensionerat sig från Gammelvala.

Systrarna Ellinor och Margareta har stekt kolbullar på Gammelvala i många år.
Systrarna Ellinor och Margareta har stekt kolbullar på Gammelvala i många år. Foto: Kerstin Herö

Systrarna Ellinor och Margareta har också varit engagerade i Gammelvala ett tag, sen 2014.

– ”Kolbulle- inventarier” säger Ellinor medan de båda förbereder inför dagens hungriga besökare.

Det brukar vara många som vill smaka på deras kolbullar som görs av fett fläsk och grovt rågmjöl.

– Men vi har moderna kolbullar också, vegetariska, med feta och soltorkade tomater och andra med bönmix.

Familjen Carlsson Malmgren från Karlstad besökte Gammelvala under lördagen, mormor Gull-Maj, pappa Eric, mamma Anna-Maria och barnen, Clara och Ellie.
Familjen Carlsson Malmgren från Karlstad besökte Gammelvala under lördagen, mormor Gull-Maj, pappa Eric, mamma Anna-Maria och barnen, Clara och Ellie. Foto: Kerstin Herö

Familjen Carlsson Malmgren från Karlstad har varit på Gammelvala förr, men inte de två yngsta i familjen, Clara, 5, och Ellie, 8, som var här för första gången. De tyckte det var roligt att se de gamla miljöerna i stugorna och kikade bland annat in i byskolan. Sen skulle de gå och titta på hästarna på tunet, där man visade upp olika hästraser.

Intill ligger det som normalt kallas för Drängstugans kaffeservering på Skutboudden och som brukar servera våfflor och klengås. Men under Gammelvala omvandlas den gamla stugan till Café Tunet, ett gammaldags fincafé, då kaffet serveras ur kopparkannor och servitriserna serverar i svart kjol och vit blus. Och inte minst så dukar man upp en kakbuffé med hembakade bullar och kakor.

På Café Tunet dukas det upp kakbuffé under Gammelvala med hembakade bullar och kakor. Behöver man nämna att det brukar vara väldigt populärt.
På Café Tunet dukas det upp kakbuffé under Gammelvala med hembakade bullar och kakor. Behöver man nämna att det brukar vara väldigt populärt. Foto: Kerstin Herö

Brunskogs husmodersförening ansvarar för Drängstugan. Över 1000 bullar har de bakat inför Gammelvala. Utöver det består buffén av tolv sorters kakor, småkakor och mjuka kakor, berättar Yvonne Johannesson. Populärt bland besökare.

– Vi hade väldigt mycket folk i fjol, fullt hus.

Efter lördagens invigning fortsätter Gammelvala fram till och med torsdag med olika temadagar, aktiviteter och musik.

Gemensamt tågar man från tunet på Skutboudden till friluftsscenen för öppningsceremonin.
Gemensamt tågar man från tunet på Skutboudden till friluftsscenen för öppningsceremonin. Foto: Kerstin Herö
Linberedning ett av alla gamla yrken och hantverk som visas under Gammelvala.
Linberedning ett av alla gamla yrken och hantverk som visas under Gammelvala. Foto: Kerstin Herö
Ett gäng spelemän bjuder på musik till maten. I bakgrunden syns kön in till serveringen av nävgröt och fläsk.
Ett gäng spelemän bjuder på musik till maten. I bakgrunden syns kön in till serveringen av nävgröt och fläsk. Foto: Kerstin Herö
Olika hästraser visades upp på tunet på Skutboudden.
Olika hästraser visades upp på tunet på Skutboudden. Foto: Kerstin Herö
Gammelvala firar 60-årsjubileum i år och i Konsthallen visas en jubileumsutställning med fotografier och affischer från den tiden.
Gammelvala firar 60-årsjubileum i år och i Konsthallen visas en jubileumsutställning med fotografier och affischer från den tiden. Foto: Kerstin Herö
Under öppningsceremonin hissas flaggan till näverlur.
Under öppningsceremonin hissas flaggan till näverlur. Foto: Kerstin Herö

Artikeltaggar

BrunskogGammelvalaInvigningarMänskligtSkutbouddenTraditioner

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.