Hoppa till huvudinnehållet

Vd blev Årets Finnskoging

Publicerad:

Norra Finnskoga hembygdsförening anordnade under helgen Hembygdsdagar i Norra Finnskoga som lockade till sig många besökare. Bland annat så korades Årets Finnskoging 2023.

Det blev Anneli Borg Lundgren som fick motta priset.

Årets Finnskoging 2023
Årets Finnskoging 2023 Foto: Privat

Anneli Borg Lundgren blev under helgen den 45:e Finnskogingen. Hon är idag vd för Coop Värmland. Utnämningen skedde vid Hembygdsdagarna i Norra Finnskoga dit numera utnämningen är förlagd. Årets Finnskoging valdes av Finnskoga Gilles ordförande Joe Bengtsson som är ”Storkär i Finnskoga Gille”.

Motiveringen till Årets Finnskoging 2023.
Motiveringen till Årets Finnskoging 2023. Foto: Privat

Årets Finnskoging får låna en näverkont som hen skall bära vid lämpliga tillfällen under året. När året har gått så får man lämna tillbaka näverkonten men får istället en miniatyr som man får behålla. I uppdraget ingår även att skriva en berättelse om sig själv i en bok som följer näverkonten.

Trätrissor som ska bäras under hembygdsdagarna.
Trätrissor som ska bäras under hembygdsdagarna. Foto: Privat

Vid samma tillfälle delas även ut fem stycken trätrissor till förtjänta personer. Den som fått en trätrissa måste sen bära den under hembygdsdagarna. Om man inte gör det så får man böta. Om man frivilligt erlägger boten så kostar det 50:- men om man blir påkommen med att inte bära trätrissan så är böterna förhandlingsbara uppåt! Trätrissorna i år tilldelades : Claes Halvarsson, Jan-Erik Hermansson, Claes Lind, Annegret Feyerabend och Lena Olsson.

Bötespengarna läggs sedan i en stipendiefond ur vilken man delar ut ett årligt stipendium. Totalt har det sedan starten delats ut 80 000:- i stipendier!

Många var intresserade av den svenske mästarens knivar.
Många var intresserade av den svenske mästarens knivar. Foto: Privat

Under lördagen, firades ”forsens dag”, en hyllning till den outbyggda Strängsforsen. På denna välbesökta dag fick besökarna testa på yxkastning med Nordiska- och Europamästaren Eric Larsson från Hällefors samt pilkastning och hästskokastning. Svensk mästare i knivtillverkning Sten-Åke ”Stenis” Bengtsson visade sin knivutställning samt hade några till försäljning. Det blev underhållning av bygdens spelemän, bland mycket annat.

Hembygdsdagarna i N:a Finnskoga är numera en hemvändarhelg med ständigt ökande publiksiffror.

Artikeltaggar

Anneli Borg LundgrenCoop VärmlandMänskligtNorra FinnskogaStipendierUnderhållning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.