Hoppa till huvudinnehållet

Svenska ölscenen speglas i ny bok: ”Vill visa bryggarna bakom ölen”

Publicerad:
Fredrik Eriksson Öl-boken På besök hos Omnipollo överst från vänster: Henok Fentie. Karl Grandin. Båda är grundare av Omnipollo.
Fredrik Eriksson Öl-boken På besök hos Omnipollo överst från vänster: Henok Fentie. Karl Grandin. Båda är grundare av Omnipollo. Foto: Pelle Lundberg

I boken Öl - svenska hantverksbryggerier & deras bästa recept skildras bryggarna bakom öltillverkningen och flera värmländska bryggerier är representerade.

Författaren Fredrik Eriksson bodde tidigare i Karlstad och gjorde praktik på Good Guys under utbildningen till bryggeritekniker där idén till boken föddes.

Nu blir det snart bokrelease, på just Good Guys.

Under 2022 skrev NWT om bryggeripraktikanten Fredrik Eriksson som efter 27 år lämnat sitt arbete som socialarbetare för att gå en utbildning i att brygga öl. Numera bosatt i Halmstad sökte han sig tillbaka till Karlstad där han bott sedan 90-talet och fick praktik på bryggeriet Good Guys.

I samband med NWT:s besök då nämnde Fredrik Eriksson att öl-intresset gjort att han och fotografen Pelle Lundberg börjat skriva en bok om svenska hantverksbryggerier, eller den ”nya svenska öl-scenen” som författaren uttrycker det, och nu är det snart dags för bokrelease. Var? På Good Guys såklart!

– Om allt går som det ska i trycket och vi får boken i tid så blir releasen av den 11 och 12 augusti. Att jag valde att ha releasen på Good Guys beror på att jag efter praktiken fortsatt att samarbeta med dem. Men också för att Karlstad fortfarande känns som hemma och det är här jag har mitt största nätverk. Sen har ju Good Guys ett tap-room vilket inte alla bryggerier har. Releasen kan bli en blöt tillställning!

”Såg boken framför mig”

Det hela startade under utbildningen till bryggeritekniker i Kristianstad. Där fick Fredrik Eriksson en tanke om att försöka skildra bryggarna bakom ölet i Sverige, att spegla bryggerikulturen som vuxit explosionsartat de senaste tjugo åren.

– Dessutom såg jag ganska snabbt att det här kunde bli en väldigt snygg bok rent bildmässigt. Jag såg boken framför mig ganska snabbt och började bolla idén med Dan Holmér som var min lärare. Efter det så körde jag bara, säger han.

Fredrik Eriksson beskriver sig som en som vanligtvis låter idéer ligga och gro ett bra tag innan det blir något av dem men det var något med den här idén som fick honom att släppa eftertänksamheten.

– Det gick väldigt fort från tanke till att jag bestämde mig. Sen kontaktade jag min vän Pelle Lundberg som är fotograf och lite till min förvåning så tackade han ja till att vara med.

Pelle Lundberg har tagit bilderna till boken.
Pelle Lundberg har tagit bilderna till boken. Foto: Pelle Lundberg

I och med att Fredrik Eriksson skulle påbörja utbildningens praktikperiod i Halmstad bestämde de sig för att göra två exempel där Fredrik hade praktik först, på Viking Malt och Halmstad Brygghus. Han skrev och Pelle fotade och efter det kontaktade de förlaget Semic i Stockholm.

– Det här kommer ta tid, tänkte jag, men vi blev kallade upp till dem direkt. De var intresserade och ganska snabbt sa de att de ville göra boken! berättar han.

Mycket Värmland

Bokens utformning rymmer mer än bara bryggerier. I boken beskrivs även råvaror och bryggmetoder för att brygga hemma och de tolv bryggerierna i boken har delat med sig av varsitt recept för hembryggning. Fredrik Eriksson säger att han ville förmedla en helhet av ölkulturen genom att även inkludera bland annat krogar, humleodlingar och försäljare av ölbryggningsutrustning. Målet är att nå ut även till de som inte brygger själva, utan bara har ett starkt intresse för öl.

Good Guys, från vänster: Steven Hasselblad, säljansvarig. Mark Pullman, delägare. Micke Jakobsen, bryggare.
Good Guys, från vänster: Steven Hasselblad, säljansvarig. Mark Pullman, delägare. Micke Jakobsen, bryggare. Foto: Pelle Lundberg

– Jag ville få en bredd på det hela och visa historierna bakom. Det är många eldsjälar i den här branschen och det har blivit tuffare nu i och med pandemi och ökade råvarupriser. Många sliter men de brinner också för detta, säger han.

Boken innehåller en hel del inslag från Värmland. Redan nämnda Good Guys men också bryggerier som Hantverksbryggerierna, Wermlands Brygghus, MJ:s bryggeri och Ten Hands som nyss flyttat ifrån Kristinehamn.

Även Wermlands Humle är med, en mindre humleodling, och krogarna Gränden och Guldapan.

– Jag vill egentligen bara dela med mig av det jag själv upplevt när jag kom in på det här spåret. Man märker verkligen att alla känner alla i den här branschen, det är lite som en community, säger Fredrik Eriksson.

Artikeltaggar

BryggerierFredrik ErikssonGuldapanHalmstadKarlstadMat och dryckÖlVärmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.