Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet efter skjutningen – så går kommunen vidare: ”Helt förskräckligt”

Publicerad:
Skjutningen under torsdagen skedde i centrala Karlstad, där många människor rör sig.
Skjutningen under torsdagen skedde i centrala Karlstad, där många människor rör sig. Foto: Eva Häggdahl

För andra gången på kort tid har det skett en skjutning i centrala Karlstad – den här gången mitt på dagen.

Frida Pettersson (C) trycker på att invånarna kan känna sig trygga, men känner ilska över det som hänt.

– Det här hör inte hemma i Karlstad, säger kommunalrådet.

För bara några veckor sedan larmades polisen till en skottlossning på Kronoparken, där flera skott avlossades mot ett bostadshus.

Under torsdagen skedde den andra skjutningen på kort tid – när en man i 30-årsåldern sköts i benet av en ännu inte gripen gärningsman.

Skottlossning i centrala Karlstad – ögonvittne: ”Såg en man som låg ner och blödde”

Kommunalrådet Frida Pettersson (C), som företräder den styrande majoriteten, är bedrövad när NWT når henne för en kommentar.

– Det är helt förskräckligt, det här hör inte hemma i Karlstad. Det ska inte hända att en person skadas i en skottlossning mitt på blanka dagen, bland massa folk, säger Pettersson.

Eftersom det är andra skjutningen på kort tid är vissa rädda för att en upptrappning skett, och att våldet nu kommit till Karlstad.

Karlstad skakas av skottlossningen: ”Nu har fanstyget kommit hit”

– Polisen får svara på om det finns någon sådan utveckling eller trend. Det enda jag kan säga är att en skottlossning är en för mycket. Nu är det två fler än accepterat, säger Frida Pettersson.

Ständig dialog

Hon vill dock uppmana till lugn bland medborgarna, som inte ska behöva känna rädsla eller otrygghet.

Frida Pettersson är nöjd med samarbetet mellan polisen och kommunens trygghetscenter:

– Vi för ständigt en dialog med polisen som fungerar väldigt bra, där vi bidrar med det vi kan, vilket är att försöka skapa en trygg stad för Karlstadsborna att bo i.

Kommunalrådet Frida Pettersson (C) säger att samarbetet med polisen fortsatt är väl fungerande, men ser med förskräckelse på skjutningarna.
Kommunalrådet Frida Pettersson (C) säger att samarbetet med polisen fortsatt är väl fungerande, men ser med förskräckelse på skjutningarna. Foto: Tommy Pedersen

Efter skjutningen på Kronoparken vädjade SD:s gruppledare i Karlstad, Robin Lennartsson, om krafttag och ett extrainsatt möte med alla gruppledare.

Inget extrainsatt möte

Det var inte aktuellt då enligt Linda Larsson (S), och är det inte heller nu berättar Frida Pettersson.

– Vi hade ett möte med polisen innan sommaren, där SD satt med, där medborgarlöftet togs fram. Vi ser inte hur ett möte nu skulle kunna förändra något när det bara gått ett par veckor. Det känns snarare som ett sätt för SD att få uppmärksamhet.

Larsson bedrövad efter skjutningen – och sätter in åtgärder: ”Ska inte upprepas”

Kommunen kommer nu att fortsätta sitt samarbete med polisen, där man enligt Frida Pettersson hela tiden kommer vrida och vända på det för att hamna rätt och få bort skjutningarna.

– Självklart kommer vi ställa frågan om vad vi kan göra mer tillsammans med polisen. Vi får se över hur vi kan skapa trygghet både kortsiktigt och långsiktigt. För vi måste förebygga så att det här inte uppstår igen.

Karlstad skakas av skottlossningen: ”Nu har fanstyget kommit hit”Skottlossning i centrala Karlstad – ögonvittne: ”Såg en man som låg ner och blödde”

Artikeltaggar

Brott, lag och rättCenterpartietFrida NilssonKarlstadSkjutningen i KlaraSkottlossningSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.