Hoppa till huvudinnehållet

Beslut: Machetemannen sitter nu häktad – misstänkt för mordförsök

Publicerad:
Mannen som misstänks ha misshandlat sin granne sitter nu häktad.
Mannen som misstänks ha misshandlat sin granne sitter nu häktad. Foto: Julia Jakobsson

Den man som under onsdagen misstänks ha försökt döda sin granne sitter nu häktad.

Beslutet kom strax efter klockan två efter häktningsförhandlingen ägt rum.

Mannen förnekar brott och bestred häktningen, men beslutet stod fast.

Det var på onsdagsförmiddagen som en man hamnade i konflikt med en granne i Hammarö kommun. Det slutade med att grannen blev huggen i nacken med, enligt hans fru, en machete.

Mannen, som är i 60-årsåldern, greps senare i närheten av Örsholmen efter biljakt från Hammarö.

Senare samma dag anhölls mannen, och på fredag förmiddag begärde åklagare Katarina Ström Lindberg honom häktad, på sannolika skäl för försök till mord samt även olaga hot mot en annan målsägare.

Kan du säga någonting om motivet?

– Nej, det kan jag inte, det är för tidigt. Men det misstänkte och målsägande är grannar. De är tidigare bekanta och det har funnits någon typ av konflikt mellan grannar på den här adressen.

Åklagare Katarina Ström Lindberg begärde att den misstänkte mannen skulle beläggas med fulla restriktioner.
Åklagare Katarina Ström Lindberg begärde att den misstänkte mannen skulle beläggas med fulla restriktioner. Foto: Peder Kaldal

Det misstänkta olaga hotet ska ha gjorts en annan målsägande än den mannen som utsattes för mordförsöket.

Beslut om att häkta mannen togs strax efter 14-tiden på fredagen.

Katarina Ström Lindberg begärde samtidigt att mannen skulle beläggas med fulla restriktioner, som innebär att han bland annat inte får läsa tidningar eller ta emot besök.

Varför?

– För att vi ska kunna slutföra och fortsätta utredningen och höra alla som kan ha sett något och även höra den misstänkte igen, utan att han får ta del av uppgifter som finns.

Du vill även att det genomförs en så kallad paragraf 7-utredning, varför?

– Det är en läkarundersökning för att avgöra den misstänktes psykiska status och jag tycker att det ofta när det är så här grova brott finns en anledning att göra en sådan undersökning.

Advokat Jesper Arvenberg företräder den misstänkte mannen. Så här säger han efter att det beslutats att häkta mannen:

– Han är såklart besviken, eftersom han har lämnat en berättelse som inte överensstämmer med vad åklagare och målsägande gör gällande. Han förnekar båda brotten.

”Han förnekar båda brotten”, säger Jesper Arvenberg om sin klients inställning.
”Han förnekar båda brotten”, säger Jesper Arvenberg om sin klients inställning. Foto: Peder Kaldal

Omständigheterna runt det hela, säger han något om det?

– Berättelserna skiljer sig kanske inte så mycket åt egentligen, utan det är mer om han gjort sig skyldig till de här gärningarna eller inte, vilket han bekräftar att han inte gjort.

Att han beläggs med fulla restriktioner, vad anser han om det?

– Det är ett extremt ingripande när man sitter frihetsberövad att inte ens få möjlighet att läsa tidningar och titta på tv i den utsträckning man önskar. Så det är han inte heller nöjd med, säger Jesper Arvenberg.

Den önskan som åklagaren hade angående en paragraf 7-utredning hade inte advokaten och den misstänkte pratat om, men de skulle diskutera och ta ställning till om det kan vara aktuellt.

Vad beträffar det eventuella tillhygget så vill inte åklagaren kommentera om det rör sig om en machete, men säger att det är ett vasst föremål och att det rör sig om våld mot överkroppen.

Enligt Katarina Ström Lindberg har den misshandlade mannen fått lämna sjukhuset.

Enligt tingsrätten ska vara väckt den 4 augusti, men Katarina Ström Lindberg tror att hon kommer att behöva mer tid.

– Jag räknar med att det kommer ta något längre tid, eftersom vi behöver inhämta rättsintyg. Vi har också föremål som ska skickas till NFC för undersökning. Vi har även gjort en brottsplatsundersökning som kriminalteknikerna ska hinna skriva protokoll på.

Åklagaren om machetefallet: ”Gjort vissa beslag”Därför kunde misstänkte machetemannen gripas så snabbtLarmade sin fru: ”Ring ambulans – han högg mig i nacken med machete”

Artikeltaggar

ÅklagareBrott, lag och rättHäktningsförhandlingHammaröKatarina Ström LindbergOlaga hotÖrsholmen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.