Hoppa till huvudinnehållet

Sätt fart på flygplatsen!

Publicerad:
Värmlands avlägsna geografiska läge kan vi inte ändra på och inte heller faktumet att kostnaderna för arbetslöshet drabbar hela samhället. Det vi kan förändra är tillgången till en flygplats, skriver insändarskribenten.
Värmlands avlägsna geografiska läge kan vi inte ändra på och inte heller faktumet att kostnaderna för arbetslöshet drabbar hela samhället. Det vi kan förändra är tillgången till en flygplats, skriver insändarskribenten. Foto: Håkan Strandman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Halva sommaren har nu passerat och det är tydligt att vårt lands invånare inte räds varken flygresor eller medelhavsvärmen. Det samma gäller utflyttningen ifrån Karlstad. Duktiga och strävsamma personer tvekar inte att flytta ifrån Värmland till andra orter där kravet om en närliggande och välfungerande flygplats med internationella och reguljära destinationer uppfylls.

Under sommaren har jag hört svidande kritik mot hur flygplatsen i Karlstad hanteras och att de styrandes saktfärdighet i frågan saknar motstycke. Det uttalade kravet om att den nya bostadsorten måste ha en internationell flygplats går inte att rucka på. Detta gäller både för privata så väl som arbetsrelaterade resor.

Att kompetensen som lyckligtvis en gång hittat till Värmland lämnar eller att ny kompetens aldrig ens hittar hit på grund av en icke fungerande flygplats måste få ett slut. När kommer de styrande förstå att duktiga människor hellre väljer städer, orter och andra länder trots risk för omfattande kriminalitet, våld, höga bostadskostnader, sämre boende miljö och timvis daglig pendling på grund av Värmlands isolering?

Det är dags att vi värmlänningar unisont accepterar omfattningen av betydelsen av en fungerande internationell flygplats. De styrande uppmanas att kontakta landsbygdsministern Kullgren och påbörja en dialog om hur Värmland och andra avlägsna landskap ska kunna erbjuda invånarna samma samhällsservice som en fungerande flygplats innebär. Det är orimligt att staten inte driver Sveriges samtliga lokala flygplatser genom att fördela vinsterna i miljardklassen från flygplatsverksamheten i övriga delar av landet. Varför ska värmlänningarnas resor fylla på kassan åt Stockholmarnas flygplatser? Den ansträngda tågtrafiken och vägnätet skulle på så vis även få mindre passagerare och vem vet, kanske fungera bättre.

Det är min uppfattning att hela Sverige måste leva för att vi ska ha en chans att klara tuffa ekonomiska tider där olika nyckelkompetenser och turism kan vara avgörande för vårt landskaps konkurrenskraft och antalet arbetstillfällen. Värmlands avlägsna geografiska läge kan vi inte ändra på och inte heller faktumet att kostnaderna för arbetslöshet drabbar hela samhället. Det vi kan förändra är tillgången till en flygplats.

Vi bör ha i åtanke att Värmland redan har lägre medellön än genomsnittet för Sverige. Värmlänningar, våga ställ er frågan, är detta verkligen den vägen vi ska fortsätta på eller kan Värmland bättre? Ja, jag tror faktiskt det! Vårt landskap är ingen skräpyta, utan vi kan erbjuda nya kompetenta invånare den trygghet och vackra miljö som många andra platser saknar, men då behöver vi en välfungerande flygplats med internationella reguljära destinationer till större städer.

Luft under vingarna

Artikeltaggar

FlygplatserKarlstadPendlingResorTågtrafikTrafikVärmlands län