Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Stoppa tvångsanslutningen till kommunalt VA-nät

Publicerad:
Gör om och gör rätt! Vi boende i Höja-Björby och hela VA-kollektivet i Karlstad förtjänar respekt, skriver Sofie Hällqvist, Anna Dolk, Charlie Bäckstrand, Petra Gryttman Höyhtyä (saknas på bilden) och Gunnar Glöersen.
Gör om och gör rätt! Vi boende i Höja-Björby och hela VA-kollektivet i Karlstad förtjänar respekt, skriver Sofie Hällqvist, Anna Dolk, Charlie Bäckstrand, Petra Gryttman Höyhtyä (saknas på bilden) och Gunnar Glöersen. Foto: Tommy Pedersen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ingen kan hävda att en kostnad på närmare 40 miljoner varav vi förväntas stå för cirka 15 miljoner för att minska utsläppen till sjön Alstern med 2 promille är försvarbart, skriver Sofie Hällqvist med flera.

Svar till Monika Bubholz, Anders Tallgren och Frida Pettersson (NWT 1/7).

Kommunalråden Monika Bubholz (MP), Anders Tallgren (S) och Frida Petterssons (C) svar på vårt debattinlägg från den 19 juni visar att de inte ser det egentliga problemet. Tvångsanslutningen till kommunalt avlopp innebär en total kostnad på cirka 40 miljoner kronor (våra egna kostnader inkluderade) för att minska utsläppen till sjön Alstern med 2 promille. Problemet för sjön löser man alltså överhuvudtaget inte, men man väljer ändå att bokstavligt talat att spola ner miljoner i avloppet till ingen nytta.

Kommunalråden skriver att projektet är beslutat och finansierat. Det är verkligen inte sant eftersom 12-15 miljoner, cirka 500 000 per hushåll, av finansieringen ska komma från våra privata fickor. För oss alla är halv miljon väldigt mycket pengar.

Ingen kan ha missat att kostnaderna i övrigt också skenar, så också räntorna som förväntas stiga ytterligare. För äldre går hela pensionssparandet, om de ens har sådant, till avloppet. De och andra som redan har stora lån kan få svårt att överhuvudtaget få nya sådana. Flera kan tvingas sälja och flytta.

Så skriver du en debattartikel

Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige beslutade 2022 om att följa VA-planen från 2014 och utifrån den om så kallat verksamhetsområde för Höja-Björby där vi bor. Enligt VA-planen som låg till grund för besluten skulle projektet kosta 13,7 miljoner kronor. Nya beräkningar visar att kostnaden i dag uppgår till minst 32 miljoner (våra kostnader på tomterna inte inkluderade).

Vi har granskat det beslutsunderlag som låg till grund för såväl teknik- och fastighetsnämndens, kommunstyrelsens som kommunfullmäktiges beslut. Vi kan inte finna att tjänstemännen överhuvudtaget har redovisat att kostnaden har fördubblats, räknat i dagens penningvärde. Det är därför inte märkligt att kommunens ekonomiavdelning (NWT 10/7) ser dystert på ekonomin 2023 om andra beslut tas på lika dålig grund.

Gör om och gör rätt! Vi boende i Höja-Björby och hela VA-kollektivet i Karlstad förtjänar respekt. Kommunen har redan förvarnat om minst en fördubbling av VA-avgifterna. Onödiga utbyggnader ökar kostnaderna för alla.

Vi kommer att överklaga beslutet om verksamhetsområde till förvaltningsrätten med krav på prövning enligt den nya lagen som trädde i kraft 1 januari i år. Den lagen preciserar bara det som alltid gällt, nämligen att kostnaden för oss ska stå i proportion till nyttan. Ingen kan hävda att en kostnad på närmare 40 miljoner varav vi förväntas stå för cirka 15 miljoner för att minska utsläppen till sjön Alstern med 2 promille är försvarbart.

Vi cirka 30 fastighetsägare är mycket oroliga. Så sent som 2010 bedömde kommunen själv att kostnaderna var orimligt höga i förhållande till nyttan av att ansluta så få fastigheter. Därför vädjar vi till kommunen att pausa projektet och på allvar utreda om satsningen står i proportion till nyttan. Framför allt i det ekonomiska läget som nu råder.

För Arbetsgruppen för Höja-Björby

Sofie Hällqvist

Gunnar Glöersen

Anna Dolk

Petra Gryttman Höyhtyä

Charlie Bäckstrand

Artikeltaggar

AlsternAnders TallgrenBeslutCenterpartietFrida NilssonGunnar GlöersenKarlstadKarlstads kommunKlimatKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMiljöMiljöpartietMonika BubholzPolitikSocialdemokraternaUtsläppVA