Hoppa till huvudinnehållet

Ny plan för Bomstadbaden – omdiskuterad udde slopas

Publicerad:
Karlstads kommun har tagit fram en ny detaljplan för Bomstadbadens camping där inte den södra udden längre ingår. Nu ska den ut på granskning.
Karlstads kommun har tagit fram en ny detaljplan för Bomstadbadens camping där inte den södra udden längre ingår. Nu ska den ut på granskning. Foto: Lisa Olaison

I våras sade länsstyrelsen nej till den nya detaljplanen för Bomstadbadens camping. Man ansåg att allmänhetens tillgänglighet till södra udden blir för dålig.

Nu har kommunen tagit fram ett nytt planförslag där udden helt tagits bort för att komma vidare i detaljplaneprocessen.

Det har varit en lång process kring framtagandet av en detaljplan för Bomstadbadens camping, ett område som i dag saknar en sådan. 2020 sade länsstyrelsen nej till kommunens första förslag till plan eftersom man ansåg att allmänhetens tillgänglighet till södra udden skulle bli för dålig.

Man menade att avståndet på två meter mellan strandkanten och campingytan inte skulle räcka till trots att en ny gångväg planerades här. Länsstyrelsen ifrågasatte samtidigt grunderna för att upphäva strandskyddet och hävdade att udden var oexploaterad även efter att det generella strandskyddet infördes 1975.

Regeringen sade nej

Detaljplanen överklagades ända till regeringen som hösten 2021 gick på länsstyrelsens linje. Därefter tog Karlstads kommun fram ett nytt detaljplaneförslag för att slopa strandskyddet. Förändringen innebar att udden endast skulle ha dygnscamping, inte året runt-husvagnar, och gångvägen flyttades upp en bit.

Men även den detaljplanen kritiserades av länsstyrelsen som inte såg någon stor skillnad jämfört med det första förslaget. För att komma vidare i detaljplaneprocessen har kommunen tagit fram ett nytt planförslag där södra udden inte längre ingår. Det går nu ut på granskning.

”Ger oss trygghet”

– Det är bra att man har gjort den förändringen så att vi till slut får en detaljplan för den största delen av campingområdet. Det ger oss en trygghet och en möjlighet att utveckla campingen vidare.

– Den nya detaljplanen har inte heller länsstyrelsen några synpunkter på och därmed kan ett beslut om den komma ganska snart, förhoppningsvis i höst, säger David Nordentjell, vd för Bomstadbadens camping.

David Nordentjell, vd för Bomstadbadens camping, ser fram emot att den nya detaljplanen antas.
David Nordentjell, vd för Bomstadbadens camping, ser fram emot att den nya detaljplanen antas. Foto: Christer Wik

– Då ska vi bland annat bygga två nya strandstugor bredvid de befintliga. Vi ska även hitta ersättningsplatser för de campare som inte längre får vara kvar på södra udden och som vill ha andra platser hos oss.

Ska arbeta vidare

Man har dock inte släppt sina planer för södra udden.

– Nej, det har vi inte. Vi ska arbeta vidare med en separat detaljplan för den ytan via ett eget projekt tillsammans med kommunen för att få igenom även den.

I början av sommaren sade länsstyrelsen nej till Bomstadbadens campings plan att anlägga en 100 meter lång flytande badbrygga vid den stora stranden. Man körde därmed över kommunen som hade beviljat bryggan tidsbegränsad tillfällig strandskyddsdispens under sommarmånaderna.

– Vi har överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen och har ganska höga förhoppningar att man ska ge oss dispens. Bryggan är till för att främja allmänhetens tillgång till strandområdet, säger David Nordentjell.

En 100 meter lång flytbrygga vill Bomstadbadens camping anlägga vid den stora stranden.
En 100 meter lång flytbrygga vill Bomstadbadens camping anlägga vid den stora stranden. Foto: Illustration: Bomstadbadens camping

Artikeltaggar

BomstadbadenBostad och byggenBrott, lag och rättCampingDavid NordentjellDetaljplanerKarlstadKarlstads kommunÖverklaganden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.