Hoppa till huvudinnehållet

”Kommer dyka upp där du minst väntar dig det”

Publicerad:
Beväpnad polis utanför ett av VM-hotellen i Auckland efter skjutningen där minst två personer dödades.
Beväpnad polis utanför ett av VM-hotellen i Auckland efter skjutningen där minst två personer dödades. Foto: Abbie Parr/AP/TT

Trots dödsskjutningen i VM-orten Auckland är Nya Zeeland generellt att betrakta som ett lågriskområde.

Det svenska landslaget har ändå tagit höjd inför mästerskapet.

– Alla lyfter säkerhetsfrågan på ett helt annat sätt nu än för några år sedan. Hot är kanske fel ord att använda, men det finns en risk att det händer något, säger Sveriges säkerhetsansvarige Stefan Dejemyr.

Minst två personer, däribland gärningsmannen, dödades i skottlossningen som inträffade i centrala Auckland på torsdagsmorgonen lokal tid. I samma stad ska premiären av fotbolls-VM mellan Nya Zeeland och Norge spelas senare under dagen.

Sverige har sin VM-bas i Wellington, drygt 60 mil söderut på Nordöns sydspets, och säkerhetsläget påverkas inte direkt av det inträffade, säger presschefen Fredrik Madestam.

"Nej, inte i nuläget. Stefan (Dejemyr, säkerhetsansvarig) är som alltid i nära kontakt med vår TSLO (Team Security Liason Officer – en nyzeeländsk polis), och känner sig trygg med den information som han har fått återkopplad till sig. I nuläget finns ingen information som förändrar sätter vi arbetar på", skriver Madestam i ett sms till TT.

"Ensamma galningen"

Däremot finns en beredskap för just sådana händelser som den som inträffade i Auckland, där en man enligt polisen stormade in på en byggarbetsplats och började skjuta med ett hagelgevär.

– Det man kan vara nästintill säker på, det är att det kommer att dyka upp där du minst väntar dig det. Så det handlar egentligen om allmänna principer om hur vi ska agera, hur vi ska läsa avvikelser och beteenden, sade Stefan Dejemyr till TT häromdagen.

Riskanalysen som gjorts inför mästerskapet säger att VM-länderna Australien och Nya Zeeland är lågriskområden. Då handlar det om risken att bli utsatt för allt i från brott som ofredande och stölder till terror.

– Det vi har pratat mycket om är om det går utanför planen, om någonting dyker upp som är oväntat, och hur vi ska agera, sade Dejemyr.

Vad kan det vara för saker?

– Till exempel att någon med galna syften vill påverka oss på ett eller ett annat sätt.

– Vi måste beakta terrorhotet, om jag får kalla det det. Terror är ett så otroligt laddat begrepp så det blir lite fel. Den ensamma galningens verk, skulle man nästan kunna säga. Så oavsett om det har med psykiska sjukdomar att göra, eller om det är droger eller om det är terror, med politiska eller religiösa förtecken, så spelar det inte så stor roll. Men just det där måste vi försöka förutse hela tiden.

Koranbränningar påverkar

Överlag är det i allmänhet en förhöjd riskbild i samhället nuförtiden, säger Dejemyr. Samtidigt har också vakenheten för vad som kan hända vuxit.

– Jag är jättetrygg med den setup vi får från de som driver det här stället (Sveriges VM-bas i Wellington) men också så som Fifa (Internationella fotbollsförbundet) som arrangör har ställt upp hittills.

För Sverige specifikt finns det också saker att ta i beaktande, påpekar han. Uppmärksamheten kring den svenska Natoansökan, liksom debatten kring koranbränningarna, är delar som finns med i det svenska säkerhetstänket.

– Det här måste beaktas, i synnerhet när vi är hemma i Sverige. Det är en ny nivå, i Europa också, där skärpa krävs kring de här lagen och det som är skyddsvärt.

– Jag tycker att vi har haft ganska lång tid på oss att jobba in en förståelse för vikten av säkerhet när man åker runt med den svenska flaggan på bröstet.

Detta har hänt

Minst två personer har dödats och flera skadats i en skottlossning i centrala Auckland, Nya Zeeland. Även skytten är död, bekräftar polisen.

Skjutningen ägde rum nära det norska landslagets spelarhotell, med bara timmar kvar till premiären i fotbolls-VM.

En beväpnad man stormade in på en byggarbetsplats på onsdagsmorgonen och började skjuta med ett hagelgevär, enligt den nyzeeländska polisen.

Minst två personer har dödats och sex har skadats i dådet, bland dem poliser.

Även gärningsmannen sköts till döds av polis, efter det att han rört sig uppåt i flervåningshuset och samtidigt avfyrat sitt vapen.

Händelsen inträffade vid halv åtta-tiden, några hundra meter från det norska landslagets spelarhotell. Även USA:s, Nya Zeelands och Filippinernas landslag bor nära platsen.

Det norska landslagets presskontakt Halvor Lea uppger att landslaget inte är direkt berört av händelsen.

”Vi ser en helikopter och ett antal polisbilar från hotellet, men inget utöver det”, skriver Lea till NTB.

Polisen uppger att händelsen inte utgör en ”nationell säkerhetsrisk”.

Klockan nio på torsdagen, svensk tid, drar fotbolls-VM i gång där värdnationen Nya Zeeland ställs mot Norge på Eden Park i Auckland.

Svenska landslagets säkerhetsansvarige Stefan Dejemyr.
Svenska landslagets säkerhetsansvarige Stefan Dejemyr. Foto: Christine Olsson/TT

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättFifaFotbolls-VMFOTBOLLS-VMHotNya ZeelandOfredandeSkottlossningSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.