Hoppa till huvudinnehållet

Hellström-gitarristen: ”Händer en massa konstiga saker varje kväll”

Publicerad:
Scennärvaron och det oförutsägbara triggar Mattias Hellberg. Bandet lägger mycket tid på att finslipa övergångar mellan låtarna berättar han.
Scennärvaron och det oförutsägbara triggar Mattias Hellberg. Bandet lägger mycket tid på att finslipa övergångar mellan låtarna berättar han. Foto: Isabella Grahm

Tio år som gitarrist åt Håkan Hellström har det hunnit bli för Karlstadsmusikern Mattias Hellberg och tåget tuffar på än.

Här berättar han om relationen till Mariebergsskogen, kärleken till livemusik och hur förberedelserna för varje konsert under den pågående sommarturnén går till.

Senast Mattias Hellberg var i Karlstad och spelade var under förra sommaren på Nöjesfabriken med duon Hederos & Hellberg. Nu blir det både lite mer idyllisk inramning och, vågar man säga, betydligt mer röj, när han som gitarrist i Håkan Hellströms band äntrar scenen i Mariebergsskogen på fredag 21 juli.

Själva Mariebergsskogen har Mattias Hellberg en relation till sedan barnsben. Han säger att han lärde sig cykla i parken på Anita och Televinkens-cykelskola, han minns också hur han såg ”några förskrämda apor” där i en bur. Senare i livet har han framträtt i parken flera gånger, bland annat som sångare i Nationalteatern 2014.

Håkan Hellström och Mattias Hellberg har delat scen sedan 2013. Här i Barcelona. Första gången de stod på scen tillsammans var 2008 under en spelning med Hellbergs band White Moose i Göteborg. Då gästade Hellström och körde låten Zigenarliv Dreaming.
Håkan Hellström och Mattias Hellberg har delat scen sedan 2013. Här i Barcelona. Första gången de stod på scen tillsammans var 2008 under en spelning med Hellbergs band White Moose i Göteborg. Då gästade Hellström och körde låten Zigenarliv Dreaming. Foto: Pao Duell

Publiken = Hard-core!

Efter flera år av gigantiska shower på Ullevi i Göteborg gör Håkan Hellström i år en rad mindre spelningar runt om i landet. När det kommer till Håkan är såklart begreppet ”mindre” något relativt. 16 000 i publiken på förra fredagens spelning i Kalmar, lika många i Jönköping dagen efter. Brist på folk är det inte säger Mattias Hellberg som i år firar tio år som gitarrist i bandet.

– Det är otroligt kul att man får vara med om det här spektaklet! Det är makalös allsång under konserterna. Publiken kan texterna får man säga, de är ganska hard-core! säger han.

Att stå inför en stor publik och spela live ger honom fortfarande en kick. Det var just upplevelsen av en livekonsert som liten, som lockade honom till att själv bli musiker.

– Jag gillar den där känslan att vad som helst kan hända. Även om saker är lite mer ordnade nuförtiden än på 80 och 90-talet. Många band sejfar ju och kör med backtracks, jag tror vi bara har lite förinspelade stråkar på en låt, annars händer allt som hörs där och .

Hela Hellström-bandet, med Håkan i Nudie-kostym, inför turnépremiären i Helsingborg tidigare i år.
Hela Hellström-bandet, med Håkan i Nudie-kostym, inför turnépremiären i Helsingborg tidigare i år. Foto: Stefan Söderstig

Och saker verkar onekligen hända under konserterna. Mattias Hellberg berättar att det inte alltid går som planerat:

– Det händer en massa konstiga saker varje kväll. Ibland kommer Håkan till soundchecken innan konserten och vill köra en låt som några i bandet kanske aldrig spelat. Men det sjuka är att det nästan alltid går bra.

”Fri lek”

Timmarna innan konserten inleds med ljudkoll och genomgång av vilka låtar som ska spelas. Även om vissa låtar såklart ”måste” köras varje kväll byts vissa låtar som sagt ut.

– Vi bollar alltid låtar fram och tillbaka så det inte bara ska vara samma rock-show som kör runt kväll efter kväll. De mest hängivna fansen åker ju med under varje spelning så det är kul att variera sig.

”Gitarrteknikernas skräck” kallar han sig själv, Mattias Hellberg. Bilden är från Kalmar-spelningen. ”Det är nästan alltid nåt som krånglar i min rigg” säger han.
”Gitarrteknikernas skräck” kallar han sig själv, Mattias Hellberg. Bilden är från Kalmar-spelningen. ”Det är nästan alltid nåt som krånglar i min rigg” säger han. Foto: LaGaylia Frazier

Efter soundcheck är det ”fri lek” några timmar.

– Då äter jag för att fördriva tiden, går på spa, får massage och dricker champagne, säger han.

– Nej, det där får du ta med en nypa salt, jag är inte så dryg som jag låter. Det är ganska lite rockstar-attityd på hela gänget faktiskt, även om det blir några margaritas här och där. Men vi har väldigt trevligt får man säga.

Rock-steady och Stones

När scenkläder och annat ska på börjar uppladdningen inför konserten. Då spelas det soul, rock-steady och en hel del Stones på hög volym i logen för att komma i stämning.

– Det måste vara lite tryck i musiken! Vi spelar även Herb Alpert & The Tijuana Brass, man kan inte annat än bli glad av dem.

Mexikanskt klädtema i Jönköping för Mattias Hellberg. Här med basisten Oscar Wallbom
Mexikanskt klädtema i Jönköping för Mattias Hellberg. Här med basisten Oscar Wallbom Foto: Mathilda Edman

Kvarten innan konserten är dryg tycker Mattias Hellberg. Upptaggad och redo vill han bara ut på scenen och köra igång. Men med tolv personer i bandet, som dels alla ska vara på plats samtidigt, dels krångla på sig in-ear-utrustningen för medhörning och sändare till gitarrerna, kan det ta en stund innan allt är färdigt.

– Att spela går sedan extremt fort, alltså min upplevelse av det. Vi spelar ju ändå i två och en halv timme men jag blir ofta förvånad och tänker: ”Oj, nu är vi färdiga snart”. Men det är väl ett tecken på att man mår bra, säger han.

Brothers in arms: Håkan Hellström, Mattias Hellberg och Oscar Wallbom.
Brothers in arms: Håkan Hellström, Mattias Hellberg och Oscar Wallbom. Foto: Isabella Grahm

Artikeltaggar

GöteborgHåkan HellströmHåkan Hellström i KarlstadJönköpingKonserterMattias HellbergMusikNöjesfabrikenNymphet NoodlersRockSoulUllevi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.